Happy End

2010.03.11. 09:01

A filmeket gondolom mindenki szereti. Ha ismer valaki olyat aki nem, annak szóljatok, hogy elbeszélgetnék vele. Szeretek szociopatákkal beszélgetni. Ők (is) biztosítják a táptalajt a hasonló blogok létrejöttéhez. Úgy vélem a magyar film kicsit olyan, mint a magyar foci, mindenhol elismerik a múltját de sehol nem nézik és akik nézik azok is sírva fakadnak rajta. A magyar film hűen tükrözi a magyar lelkivilágot: savanyú, kis költségvetésű, szatirikus és csak mi magyarok értjük, hogy mit is akar mondani. Ezen változtatni kell!
Igenis szükség van egy amerikai típusú szuperprodukcióra, happy end-el, beteljesülő szerelemmel smár premierplánban a zárókép, a gonosznak méltón való megbűnhődésével, áldozattal aki szívesen teszi azt mert hős lesz belőle és persze nemzeti összefogással. Én is gejnek tartom a legtöbb ilyesmit, de lássuk be van pszichológiai értéke. Mi csak a felszínes külsőségekkel majmoljuk amerikát (már aki) mert mélyebbre mi sem látunk. Ahhoz túl magyarok vagyunk, túl kicsik, túl megbűnhődtük már a múltat, de még azt a rohadt jövendőt is ami még nem is volt. Feltartott kézzel haladunk a jövőbe, mintegy mentesítve magunkat mindennemű kötelezettségtől: "Óóh, kéremszépen mi azt már rég megbűnhődtük..."
Hát nem egy hurráoptimizmus mit ne mondjak.

A film olyan klisékre építene ami egy ország tiszta, becsületes és erkölcsös arculatát sugallja az emberekbe, mint pl. megvesztegethetetlen rendőr aki bilincsbe ver ha meg akarjuk vesztegetni, bkv ellenőr aki kiröhög és feljelent ha bliccelni próbálunk, kenőpénzeket dacosan visszautasító felsővezetők akik jóhírnevük védelmében ellenállnak a kísértésnek. A film alatt zajlik a foci vébé, ahová mi is kijutottunk végre.

1.jelenet: Átlagos házaspár Ködmönék (Statiszták mivel szerencsétleneknek ugye meg kell halniuk) a Balmazújvárosi panel 7.-ik emeletén nézik a reggeli eget, csókjuktól olvad az aszfalt, görbül a tér. Aszteroida be, a játszótér homokozójába, kutyaszarral keveredett műanyag formák repkednek mindenfelé. Csak balmazújvárost és néhány környező falvat érint a katasztrófa, de az ország persze aggódva figyeli az eseményeket, Dobson Tibor (Szombathy Gyula) pizsamában nyilatkozik a Hír Tv-nek (a riporter Pusztaszeri Kornél) akik ezt is a baloldalnak tulajdonítják, mondván, hogy Ködmönék erkélyéhez mérten balról jött az űrkavics. Dobson elhessegeti ezt, és megrója a médiát, katasztrófavédelmi szóvivői rovó! ülj le egyes, otthon irasd alá.
Országos áramszünet, a természet mattolja Portisch Lajost is.

2.jelenet: Átlagon felüli fickó (nyilván Hujber Ferkó) átlagon felüli nővel (Görög Zita, hogy hazabeszéljek) ugyanarra a reggelre ébred, de Budapesten. Ő lesz a világot a további katasztrófától megmentő hős, amolyan magyar Ben Affleck-Halle Berry páros. Telefonon jön a hír a főnökétől (Kern András örömjáték), hogy azonnal húzza be a seggét a munkahelyére, hiába akart ő vasárnap a csajával henyélni, itt baszki meló van meg kell menteni a világot, location: Balmazújváros, adatok feltöltve az MP3 lejátszóra. A nő könyörög, meg fenyegetőzik ha most elmegy akkor vége, mert már mióta tervezi ezt, de persze ilyenkor nem gondol a sok halottra Balmazújvárosban, csak a saját baja számít, összeveszés-deazért-szeretlek-vigyázz-magadra, Ferkó el, persze kerékpáron és a kiépített kerékpárúton, az utcán cigánygyerekek tollaslabdáznak és Radnótit olvasnak fel egymásnak.

3.jelenet: A gonosz (Ki más mint Szőke Zoltán országunk hivatalos gonosza) aki fosztogatással és a káosz kihasználásával tör a hatalomra túszul ejtve az elnök (ezen sokat gondolkoztam, Székhelyi József, nesztek) lányát (feltörekvő fiatal tehetséges lány aki majd későbbi produkciókban való szerepekhez használja ezt mint ugródeszkát, csak előbb átesik egy drogelvonón és egy terhességmegszakításon). Ez a gonosz bandájával mindenre elszánt, és hogy ezt bebizonyítsa eltéríti a Kalocsa-Öregtény buszjáratot. (ez külön filmben lesz feldolgozva)

4.jelenet: A harc kibontakozik kuszálódnak a szálak, mint fekete Pákó mondatai - Ferkó barátnője belátja, hogy mily sekélyes és önző volt ezért (szándékosan önszankcionálásilag) mezítláb és mosatlan hajjal illetve fodrász nélkül elindul párja segítségére. A véletlen úgy hozza, hogy neki kell kimentenie az elnök lányát Szőke karmai közül, s úgy lesznek barátnők, hogy felvilágosítja a lányt a havi ciklus jelentőségéről és színéről. (el kell hogy mondjam, az nem kék, mint a tv-ben)

5. jelenet A történet fő helyszínén Balmazújvárosban az elnök is lukacsos trikóra vetkezve tisztítja a romokat, amire egy motoros banda érkezik (vezérük Gesztesi Károly) mert ők úgy hallották, hogy errefelé romaeltakarítás lesz, de az elnök nyomdahibára hivatkozik és olyan lelkifröccsöt nyomat Gesztesinek, hogy az megtanul hegedülni és kislányát Izaurának (nem vizóurának) kereszteli, majd bőrdzsekijével betakarja az egyik sérültet. Mindenki sír, ez a film erkölcsi fordulópontja és nemcsak a szívek de még a mozivászon is meghasad.

6.jelenet Ferkó már egyedül lokalizálta a Gonoszt aki a rózsa presszóban ütött tanyát túszul ejtve a teljes stábot. Kezében időzített bombatölcsér és ha nem teljesítik amit akar akkor levegőbe repíti az egész rohadt bagázst barátokkal együtt, és nem lesz közt hanem barátok szerteszét, bazze. Kemény, mint a Soltvadkerti kevert, megalkuvást nem, csak az inge ujját hajlandó tűrni. Persze gyáva és gyarló, mint a főgonoszok és miután Ferkó és az ország egybehangzóan azt tudatosítják vele, hogy márpedig ők szarnak a rózsa presszóra és az egész stábra, bárcsak oda hullott volna az az aszteroida nem pedig a Balmazújvárosi átlagpolgárokra (statiszták mind, nyugi) Szőke felrobbantja a kócerájt (mondtam, hogy happy end) de előtte ő kimenekül, bár Ferkó eszén így sem jár túl mert a helyszínre siető riporter (Pusztaszeri) lepaparazzizza amint Szőke egy titkos hátsó kijáraton elillan. De Ferkó sem rest a nyomába ered, és miután Szőke kis híján halántékon szúrja és kiforgatja a lelkét egy gazfickós tekintettel (kamera ráközelít) az újabb katasztrófát megelőzendő Hujber Ferkó beledobja Szőke Zoltánt a napba.

Zárójelenet: Mindenki szakadt ruhában és a homlokán kettő koszcsíkkal, bal vállukon felületi horzsolással, konstatálja, hogy megjött az áram. Egy hirtelen elővarázsolt tv-t állítanak fel az egyik csak félig rongálódott Gelka üzlet kirakatában, amin Szántó (Mindent Hallok Ám) Dávid élőben közvetíti a foci vébé döntőt melyen brilliáns játékkal 7-2-re lemossuk a Brazilokat.

 

 

szerintünk: (4,5/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://thejatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr271830597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása