Foci VB

2010.06.15. 09:41

Az autentikus foci vb hatás eléréséhez az alábbi klip elindítása és meghallgatása ajánlott a cikk olvasása közben:

Rúgjuk a bőrt egy hónapon keresztül, meccsdömping van, az árvíz-belvíz jelenség kutyafasza - a futball még jobban megtalálja az útját. Nincs olyan akit ne érintene így vagy úgy. Szó nélkül nem lehet hagyni. Szerencsénkre (vagy szerencsétlenségünkre) mi magyarok megint semlegesként nézhetjük, választhatunk magunknak focizni képes nemzeti 11-et erre a hónapra akit buzdíthatunk, sőt választhatunk 3-4-et is, hogy legyen cserénk. Kapóra jön ez nekünk magyaroknak, mert annyi nemzet van itt, hogy lehet önfeledten digózni, csigazabálózni, rizszabálózni, pudingképűzni, tótozni, nácizni, terroristázni, niggerezni de ha nagyon akarunk még zsidózni meg cigányozni is. Ebben világbajnokok vagyunk.

A 32-es mezőny fele bemutatkozott, tartsunk egy kis mustrát.

Tény és való, hogy nagyot változott a foci vb azóta, hogy mi magyarok is (titkos esélyesként!) ott rúgtuk a bőrt. A Német válogatott például már annyira Német, mint amennyire az Szerb jugoszláv. Azért is játszottak ilyen jól és szemre is tetszetősen. "Német akció: Özil elviharzik a jobbszélen, beadását Gomes megcsúsztatja majd Cacaú kapura lövi. És az Ausztrál kapus Schwarzer véd." Ez a támadás a nevek alapján fordítva lenne életszerű. De ez már nem így van. Az Ausztrálok, de még Új-Zéland is vb résztvevő annak ellenére, hogy 20 éve kezdtek el komolyabban foglalkozni a sportággal. Pont akkor, amikor mi meg elkezdtük leszarni.

De a ferdeszeműek is megtanultak focizni ugye, Korea és Japán is tulajdonképpen magabiztosnak mondható győzelemmel abszolválta az első fordulót. Ázsia nemcsak gazdasági téren fogja felfalni a világot ha ez így megy tovább. Alázatosságuk, kitartásuk és gyengéik ismeretében a pozitívumaik szándékos hatványozása tanítanivaló. Az idén kiderülhet, hogy a 8 évvel ezelőtti "bírói segédlet" az Ázsiai vb-n nem is volt annyira segédlet, tudnak ezek azért focizni is. Vagy legalábbis olyan játékot nyújtani 90 percen át aminek az ellenszerét még nem nagyon találják a csapatok. Nem lennék meglepve ha az agymosott Észak-Koreai csapat is okozna némi meglepetést. Nekik ugyanis muszáj menni előre, mert a Nagy Vezér figyeli őket, ha kiesnek minden bizonnyal nem lesz plusz rizsjegy és a Népi Korea Vezérének születésnapját VIP sorban végigtapsolni sem lesz módjuk. A kivégzés sem lehetetlen, ki tudja mi folyik ezeknél.

Kedvencem Anglia (pudingképűek, celeb-válogatott) pedig úgy mozgott az amcsik ellen, mint akiknek kiadták ukászba, hogy nehogy összekoszolják azt a szép fehér mezt. A potyagólról had ne meséljek, mindenki látta (aki nem az ne is nézze meg) nehéz bármit hozzáfűzni, főleg vicceset - vicc volt az úgy ahogy volt. Ott talán nem lesz kivégzés, noha a brit sajtó véleménnyilvánításaitól még az is jobb. Amúgy az európaiakra jellemző (kivéve a németeket persze) ez a kicsit felsőbbrendű játék. Túlzottan is azt vehetjük észre, hogy lenézik ellenfeleiket. A Németek nem esnek ebbe a hibába, ők büntetik az ellent ha az hibázik. Ez valószínűleg a Hollandokra is igaz lesz, ők is jó eséllyel pályáznak a végső sikerre. A Görögök úgy futkároztak, mint a Városligetben az - amúgy lelkes - vasárnapi sörhasú extaxisofőrök-exügyvédek kispályáson látható. A Franciákat ne írjuk le, Uruguay igenis kemény ellenfél, szintúgy ne tegyük ezt meg még a Szerbekkel sem. Ismerjük déli szomszédain habitusát, elég németes - csak a befejezésük mediterrrán. Szlovénia győzelméről nehéz bármit is mondani egy olyan meccs után amelyik még a magyar NB-I színvonalát sem ütötte meg.

Az afrikai csapatok enyhén szólva is szeleburdi futballt játszanak. Ez az ominózus 1990-es vb-n lehet, hogy meglepte a világot és felkészületlenül érte de mostanra már kidolgozták az ellenszerét a csapatok. És hiába az afrikaiak már-már Schwarzeneggeri felsőteste és kaffer bivalyos ereje, ha a döntő pillanatokban makákóként viselkednek és nem összpontosítanak. Számomra eddig ők csalódás. Pedig az Afrikai rendezésű vb hatalmas lehetőség számukra. De ők ezt még így is inkább ünnepnek élik meg, a foci vb megérkezett afrikába, egy hónapig habzsi-dőzsi - süti-ropi-ringlispiel, szupersztárok mindenütt, - szimpatikus hozzáállás de a valódi eredményesség már-már másodlagos.

Dél-Amerika megint roppant erős. Uruguay masszívnak tűnik, az Argentinok pedig tündökölhetnek. Isteni Diego vezetésével és különszámaival ez a gárda a nevek alapján sokra hivatott. Első meccsükön igaz éppen csak nyertek, de ha elkapják a fonalat... Ha ők megnyerik Maradona mindenkinek bemutatja a középső ujját a díjátadón. Képes rá, főleg ha van elég üzemanyag az orrában.

A fennmaradó Közép és Észak Amerikai különítmény (Mexikó, USA) átlagosnak mondható focijukkal - és USA esetében hatalmas mázlival szerzett pontjukkal az Angolok ellen - továbbjuthatnak a csoportból de aztán a kiesésben már nem lesznek képesek azt a pluszt hozni ami a továbbjutáshoz kell.

Még nem láttuk az Olaszokat, (a cikk írásakor még nem, megjelenésekor már igen) Spanyolokat, Portugálokat és persze a Brazilokat akik ugye a futball Braziljai.

A bejegyzés trackback címe:

https://thejatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr82082836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása