Adhatnék neked hitelt, de nem adok. El is mondom, hogy miért. Fasza kis hitelkonstrukció lenne, nem kamu thm, változó kamat ilyesmi. Törleszthetnéd úgy, hogy nem rokkanna bele a családi kassza. Adhatnék ilyen hitelt, de nem adok és elmondom miért nem.

Magyar vagy

Csalsz, lopsz, adót nem fizetsz tisztességesen, mégis elvárod másoktól, hogy azok ne csaljanak, ne lopjanak és fizessenek adót tisztességesen. A hiteltörlesztés alól amint lehet kibújnál, persze a felhalmozott javakat a magadénak hiszed.
Mindenkit okolsz az ellehetetlenült helyzeted miatt, csak magadat nem. Kiskapukat, általad “okosságoknak” nevezett alternatívákat keresel az élet különböző területein adódó pénzügyi megoldásokra, nem törődve a másik fél érdekeivel illetve a téged is érintő következményekkel.
A közösből - már ha létezik számodra ez a fogalom az ivászaton kívül - csak kivenni akarsz, beletenni nem. Noha a közös ivászatokon is hol az egyik, hol a másik rendel egy kört.
Ha van is 5 forintod és még befektetni is hajlandó vagy, akkor abból másnap követeled a 10 forintodat, elfeledve, hogy a neked hitelezők sem csinálnak ilyet.
Sírsz-rísz, hogy milyen nehéz, meg milyen igazságtalan az élet, a világ, ahelyett hogy fognád magad és legalább saját házad táján tennél is ellene.
Irigy vagy és rosszindulatú, más nemzetek sikerében összeesküvést, korrupciót, idegenkezűséget látsz, pedig ez pontosan a sajátodéra jellemző, valószínűleg ezért is feltételezed ezeket, mert egyéb tapasztalatod nincs. Legfőképpen nem olyan, hogy munkával és közös teherviseléssel milyen szép sikereket lehet elérni.
Szidod, szapulod a rendszert, és elhiteted magaddal, hogy egy ördögi körbe került a néped, a magas adóterhek illetve az alacsony bérek miatt, miközben büszkén viseltetsz őseid iránt akik sokkal nagyobb szarból is kivezették az országodat.
Nem látod be a hibáidat, tanulni nem is óhajtasz belőlük, mert egyszerűen nem érdekel a jövő, túl hiú és felszínes vagy ahhoz, hogy áldozatot hozz és a jelenben tégy a jövőért, mert annak fizikálisan nem lehetsz részese, kvázi nem élvezheted.

Sajnos országod mindenkori un. felelős vezetői ugyanezekkel az attitűdökkel próbálják vezetni az országodat, döntenek a téged érintő gazdasági kérdésekben. Te erről közvetlenül nem tehetsz, de közvetetten igen.

Én csak akkor adok majd hitelt, ha:

  • felelősen bánsz a rád bízott feladatokkal, pénzzel
  • leesik végre, hogy olyan nincs, hogy anyagi ellehetetlenítés, maximum többet és becsületesen kell dolgozni, üzletet kötni
  • üzletfeleidet, alkalmazottaidat, kollégáidat tiszteled és az őket megillető, munkájukért járó díjat megfizeted
  • jóhiszeműen kezdhetek el veled szerződésekről és megegyezésekről beszélni, anélkül, hogy azt legyek kénytelen feltételezni, hogy eszed ágában sincs az azokban foglaltakat betartani, a következményekkel számolni, irántuk felelősséggel tartozni

Amíg ez nem változik addig tőlem nem kapsz hitelt az hétszentség. Amíg a Magyarok nem hajlandóak tiszteletben tartani, hogy játékszabályok márpedig vannak, addig hitel alma.

szerintünk: (4,5/5)
szerintetek: (2,7/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://thejatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr463277816

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Referenciakamat - miért csak most? 2011.10.04. 22:36:31

Senki sem mondhatja, hogy a kormány kesztyűs kézzel bánna a bankokkal. Az elmúlt másfél évben folyamatosan napirenden volt valamilyen, a bankrendszer érdekeit sértő új szabályozás. Kezdődött az egész az akkor ideiglenesnek mondott bankadóval, aztán jöt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mahet 2011.10.04. 16:36:35

Az a bizonyos ló meg a másik oldala.

glad az egyetlen 2011.10.04. 16:39:57

Jaj ez elég izzadságszagúra sikeredet post.
Így a stílus nyúlás, elég béna. Elsőnek jó persze, de utána csak gyenge árnyék lesz.
Ráadásul a tartama is egy nagy nulla, nem igazán ragadtad meg a probléma lényegét inkább kiadtál magadból egy rakás előítéletet.

VT Man 2011.10.04. 16:40:06

Jajj, de krva gyenge.

A banknak rohadt mindegy, hogy valaki lop-csal-hazudik.

Egy dolog számít, a hitelképesség. A hitelképességet a bank mindig is vizsgálta, ha nem elég becsületesen, akkor az a bank hibája.

Ha az ügyfél hitelképes, akkor két lehetőség van:
1. Fizet rendesen
2. Ha nem fizet, a bank viszi a házat

A banknak azonban van egy kis erőfölénye is.
Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag egy üres papírt írat alá mindenkivel, és azt hazudja, hogy az egy "egyenlő felek között köttetett hitelszerződés".

Nem tetszik? Akkor menj a híd alá lakni, mert minden bank ezt csinálja.

Na, és mi van akkor, ha a bank hibázott, és alulbecsülte a kockázatot, rosszul számolt az Excelben. Vesztesége lesz banknak???

Lószart! Akkor szépen kamatot emel, egyoldalúan. Esélye nincs senkinek ellentmondani, hiszen senki se tudná zsebből visszafizetni a milliókat hirtelen.

Tehát a bank, mint egy rabszolgatartó, úgy ugráltatja az ügyfelet, ahogy neki tetszik.

Ez lenne a kölcsönösen kedvező szerződés, ahol mindenki boldog???

Kuruttya 2011.10.04. 16:40:31

Én nem is kérek tőled hitelt, blee:P

Archenemy 2011.10.04. 16:40:54

ÚRISTEN MOST AZTÁN JÓL MEGMONDTAD! ETTŐL MAJD MINDENKI MAGÁBA SZÁLL ÉS MEGVÁLTOZIK!!! MA IS TETTÉL VALAMIT A VILÁGÉRT!!!

BKV reszelő 2011.10.04. 16:46:08

:) Sok faszkampó anyázik itt, pedig igaz ez a post....attól még igaz, hogy koppintás. Magyarnak én egy dolgot adok kölcsön, a tartozásomat. ...mert eltűnik minden, amit kölcsön kap. :) ...és ezek szidják a cigányokat...pedig ugyanolyanok.

alpaca 2011.10.04. 16:46:52

nahát. már minden félhülye kertészákos szeretne lenne?!! :D

maretz 2011.10.04. 16:49:09

Anyád te rasszista kis görény...

"jóhiszeműen kezdhetek el veled szerződésekről és megegyezésekről beszélni, anélkül, hogy azt legyek kénytelen feltételezni, hogy eszed ágában sincs az azokban foglaltakat betartani, a következményekkel számolni, irántuk felelősséggel tartozni"

Három szó erre: bankok egyoldalú szerződésmódosításai. Ennyi.

Faszságokat ne beszéljünk már, és főleg nem ilyen undorító rasszista patkány módon.

cdrom70 2011.10.04. 16:49:13

Van benne igazság...

gentry 2011.10.04. 16:50:32

Na ennek fuss neki még egyszer, mert ez eddig egyes.

Ami pedig a "dolgozz többet - költs kevesebbet" dolgot illeti, amíg az árak Mo-on magasabbak mint nyugaton, ugyanakkor a bérek kábé negyedakkorák, addig senki se merjen ilyen szöveggel előjönni!

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.10.04. 16:50:40

Viccnek se túl jó, de azért várjuk ki a végét. Nem hiszem magamnak a megszerzett javakat, viheti a bank nyugodtan. Csináljon vele, amit akar.

A CHF-fel így jártunk, vis maior. Fizetem, ahogy tudom. Eddig minden veszteséget és kockázatot én viseltem amúgy.

Szerencsére amit leírtál, az kizárólag magyar sajátosság természetesen. Máshol még hitelt se szokás felvenni.

maretz 2011.10.04. 16:51:00

@BKV reszelő: És te mi vagy köcsög? Marslakó?

Az ilyeneket mondogatók szoktak a legnagyobb faszszopók lenni. Tavaly kiadtam a lakásomat egy "vállalkozónak", aki már csak "németbe" üzletel, mer a köcsög magyarok soha nem fizetik ki a tartozásukat... Mondanom sem kell, hogy egyetlen egyszer nem fizetett időben lakbért, 4 hónap után kibasztam a picsába, mert elegem lett, hogy 2 havi hátralékban van.

Na ennyit erről te mocskos görény.

czi75 2011.10.04. 16:51:24

Ha ilyennek látod a magyarokat, akkor magadat is minősíted. Én se adnék neked ezek után 5 Ft-ot. :)

tojas99 2011.10.04. 16:51:33

magyar vagyok, gazdag vagyok, bekaphatjátok

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.10.04. 16:51:43

ez tényleg elég gyenge lett.

van pénzed? be akarod fektetni? és pont hitelt akarsz adni?

hát adj fel hirdetést, hogy rendes, precíz adófizetőknek hitel lehetőség a banki thm felétől.

majd válaszd ki a legaranyosabb jelentkezőt. ezér kár volt posztot rittyenteni.

isti77 2011.10.04. 16:51:53

És ki a f.sz akar hitelt felvenni? 3 éve az autókereskedőt is elküldtem az anyjába és sarkon fordultam, amikor a pofámba vágta, hogy csak akkor jár a kedvezményes ár, ha hitelre veszem meg azt a fostalicskát. Inkább vettem egyet (alig) használtan, az "akciós" ár 2/3-áért, és örült az eladó, hogy valaki elviszi kp-re.
Az emberek nem maguktól ugrottak bele annak idején az óriási hitelekbe, belehajszolták, belelovalták őket, azt sugallva, hogy ezen csak nyerhetnek. Pont a bankok hirdették fennhangon, hogy ne gondolj a holnapra, ne spórolj, inkább ma élj jól, hátha nem is lesz holnap, az állam pedig aljas módon asszisztált ehhez, csak akkor lépett közbe, amikor már borult minden.

Ha pedig ennyire szar a véleményed a hazádról és a honfitársaidról, miért nem pakolsz össze, és húzol innen a teleb.szott tetves k.rva anyádba?

fifibá55 2011.10.04. 16:54:02

@alpaca: nem, de ha ez az igazság, akkor mit írjon? Nem politikus, hogy hazudozzon a szép szemünkbe.

maretz 2011.10.04. 16:54:24

Megjegyezném: ha a szövegben a "magyar" szót kicserélnénk "cigány"-ra vagy "zsidó"-ra, akkor már az NBH az FBI-al közösen foglalná le a blog.hu szervertelepét és vinné börtönbe gyűlöletbeszédért a drága blog szerzőjét.

Szerencsére a gyűlöletbeszéd MAGYARországon nem számít bűncselekménynek, ha magyarok ellen szól. Éljen!

czi75 2011.10.04. 16:56:09

Remélem tisztában vagy azzal, hogy általában az állam nem tartja be a szerződéseit.

Vértől, verejtéktől megkímélhetted volna magad, ha inkább ittál volna egy jó kávét, és arról írtál volna egy beszámolót.

maretz 2011.10.04. 16:56:24

@isti77:

Pontosan. Vannak még ilyen faszok, akik ebben a helyzetben azt gondolják, hogy kell a tetves uzsora-pénzük akárkinek? Vigyék a k. anyjukba, legalább nyugtunk lesz a sok piócától.

radala 2011.10.04. 16:56:29

Kb mindennel egyet tudok érteni, ami a kritikai része a dolognak. Ennek ellenére nem valami szép iromány, egyrészt azért ez nem magyar specifikus valami, hanem inkább kelet-európai vagy ex-kommunista vagy fene tudja mi. Másrészt, bár majdnem minden kritika igaz, akkor sem hiszem, hogy volna bármilyen akár elképzelt létező a Földön, aki ezt a stílust megengedhetné magának.

qwertzu 2011.10.04. 16:57:13

@STX Joe: +1.

Azért nem ad rendes hitelt, mert a fasz állam megengedi neki itt a gyarmatokon. A legfelsőbb bíróság rábólint, hogy persze a bank bármikor bárhogy változtathatja a szerződést feltételeit, ez teljesen normális. Innentől a bankoknak meg elég megnézni a mikroökonómia könyvben, hogy mi a kartell profitmaximalizálásnak a képlete.

_csótány 2011.10.04. 16:58:06

köze nincs a hitelhez.. nekem is van ismim aki baszik fizetni egy kört, inkább álmos és lelép.. csak nem neked is van ilyen ismid?

futuretech 2011.10.04. 16:58:21

@BKV reszelő: +1
Sajna kissé későn jutottam el idáig így befizettem a tanulópénzt a "barátok", kollégák zsebébe.
Na mindegy, már nincs az az indok amiért én a szűk családon kívül valakinek kölcsönadjak.

Žďárský 2011.10.04. 17:03:18

Az ország olyan, amilyenné a lakói teszik. És minden, ami itt van az ország része, hasonulni fog a nagy átlaghoz. A bankok is ilyenek. Úgy viselkednek, ahogy a - jogi, társadalmi stb. - környezet lehetővé teszi.
Csak egy példa: OTP itthon vs. OTP Romániában. Hol a korrektebb, ügyfélbarátabb stb? Hát nem itthon... És akkor így szidjátok a külföldi bankokat, amikor a piacvezető nagy magyar cég is olyan amilyen...

abaka 2011.10.04. 17:03:28

Csatlakozom azokhoz, akik szerint ez krva gyenge. Plane Andor eredetiehez kepest. Lenyegeben egy szo sincs arrol, hogy miert is ne adna hitelt (persze, ahhoz pl szamolni kellett volna), egyszeruen csak egy szanalmas picsogas. Egyebkent meg valosagalapja is minimalis, mert bar teny, hogy sokakra jellemzoen bizonyos, a posztban emlitett dolgok, azert az egesz tarsadalmat igy egy kalap ala venni es ilyen egyszeruen leirni eleg primitiv.

Szoval roviden szanalmas az egesz.

Számhúzó kutya 2011.10.04. 17:06:02

"Amíg a Magyarok nem hajlandóak tiszteletben tartani, hogy játékszabályok márpedig vannak, addig hitel alma."

Milyen játékszabályok, te nagyonhülye?
A bank egyoldalú feltételmódosítási jogára gondolsz?

naugye! 2011.10.04. 17:07:08

Az írás szar. Amit mondani próbál, abban viszont sok az igazság. Erre az eddigi kommentek fényes bizonyítékot szolgáltatnak.

abaka 2011.10.04. 17:08:43

@radala: "Kb mindennel egyet tudok érteni, ami a kritikai része a dolognak."

Hat akkor te eleg szarul ismerkedtel. Termeszetesen teny, hogy ezen viselkedesi formak fellelhetoek Magyarorszagon, de azert ez nagyon messzemeno altalanositas. Ha korulnezek (aktualis illetve multbeli) ismeroseim kozott, ez a kep nagyon nem passzol rajuk. Egyes tulajdonsagok fellelhetoek itt-ott, de teny, hogy egyetlen embert sem ismerek, akiben az itt felsoroltak legalabb fele meglenne. Es igen, ismerek par ritka nagy parasztot.

jog-ász 2011.10.04. 17:10:37

nyilván a bank nem ezekért az okokért utasitja el egyre több hitelt kérő kérelmét, hanem ezek az okok összességükben olyan kockázatot jelentenek, hogy a banknak nem éri meg hitelt nyujtani.
nyilván valamiért itt tart az ország, aminek pl a vége most a végtörlesztési szabály lett..ennek meg következménye hogy a két osztrák tulajdonu bank most hátralépett egyet, hitelt nem ad, de elkezd versenyezni a befektetők pénzéért. tehát a posztnak szerintem nagyon áttételesen van igazságtartalma..amugy ugyanilyen tartalmu csak egymondatos irásért elvettek budapest diszpolgári cimet:)

riverman 2011.10.04. 17:12:41

mindegy h nyúlta vagy nem a szöveget, az összkép többnyire stimmel.

Amsti 2011.10.04. 17:12:56

Nagy tetszik a cikk, teljes mértékben egyetértek a benne írtakkal.

Sztem az írásra negatívan kommentelők azt nem veszik észre, hogy ez pontosan róluk szól. Elolvasták, de nem értik a mondanivalóját. Szép görbe tükör.

Kedves negaítv kommentelők! Ha az életetek nem úgy alakul, ahogy szeretnétek, ne másokban/a rendszerben/az államban/a kormányban/a szomszédban stb keressétek a hibát, hanem csakis saját magatokban. Fel kellene már végre nőni, ez már nem az óvóda, h lehet még másra mutogatni...

veghist 2011.10.04. 17:13:45

Mindenki magából indul ki.

noirp 2011.10.04. 17:15:59

"üzletfeleidet, alkalmazottaidat, kollégáidat tiszteled és az őket megillető, munkájukért járó díjat megfizeted"

Erre anyáztok? De drágák vagytok. Hát igen, mások nyakán élősködni, másokkal nagyfiúzni, arcoskodni annnnnyira jó.

Kivancsi 2011.10.04. 17:16:55

Azt kell, hogy mondjam, hogy ember es ember kozott nincs kulonbseg...

MINDEGYIK lop ha teheti...
nem fizetne adot,
nem fizetne tb... stb

szivesen jatszik "okosban".
fuggetlen attol hol szuletett es hol el..
az angol Clive, az emerikai Jhony, a nemet Jurgen... a magyar Pistike
csalja lopja az adot ahol teheteti...

nem kell messzire menni milyen balhe volt a nemet allam altal vasarolt swajci CD vel?
A sok Jurgen rohant azonnal a kasszakhoz fizetni befele az elmaradott ADOT..

Nos ennyit a magyarokrol..
NEM KELL szegyenkeznunk es hitel igenis jar max 10% THMra.. mert az nekunk JAR
:):)

Mr Neanderthal 2011.10.04. 17:17:04

par eve, a nagyrafkos hitel orrba szajba idoszakban meg nem voltunk ennyire szarfaszuak hehe

2011.10.04. 17:17:14

Értem én a mondanivalót, de 2 dolgot kiemelnék.

"leesik végre, hogy olyan nincs, hogy anyagi ellehetetlenítés"

De sajnos igenis van ilyen. Nem tudom mit dolgozol, mennyi a kereseted, de nézz rá egy olyan ember bérpapírjára, aki olyan 130 bruttó alapért dolgozik. A túlórái elvesztek, az új törvények alapján már az sem marad meg, hogy aki többet dolgozik, többet visz haza. (A túlóra és pótlékának megreformálása miatt)

"üzletfeleidet, alkalmazottaidat, kollégáidat tiszteled"

Ha részedről is ez az elvárás, akkor nincs semmi szükség arra, hogy általánosíts.

astc 2011.10.04. 17:17:53

A bejegyzés minden szavával maximálisan egyetértek.
Akik pedig magukra ismernek természetesen anyáznak, azt már nem érik fel ésszel hogy ettől nem lesz nekik jobb. Vehetik a következő telefonjukat is hitelre. Szerencsétlenek.

abaka 2011.10.04. 17:18:11

@Amsti: Lol, azert ez igy kicsit ellentmondasos.

"Nagy tetszik a cikk" Ami ugyebar semmi masbol nem all, minthogy masok hibait sorolja veg nelkul, az o gondolkodasmodjukat teve felelosse az orszag helyzeteert. Ezt aztan kemenyen megkontrazod azzal, hogy

"Ha az életetek nem úgy alakul, ahogy szeretnétek, ne másokban/a rendszerben/az államban/a kormányban/a szomszédban stb keressétek a hibát, hanem csakis saját magatokban"

Ne haragudj, de ezt igy nehez komolyan venni. :)

"Sztem az írásra negatívan kommentelők azt nem veszik észre, hogy ez pontosan róluk szól."

Ez mondjuk megmagyarazza, miertt tetszik a poszt. Szemlatomast te is ugyanugy hajlasz a megalapozatlan, de roppant leegyszerusito altalanositasra, mint a posztiro.

veghist 2011.10.04. 17:18:36

Mondom én, hogy mindenki magábol indul ki :-)

By the way, az hogy vissza lehet fizetni a hitelt, az nem tudom jó-e, de nem visszafizetni nem gazdasági racionalitás, és bűn a családommal szemben, ha vissza tudom fizetni.
Nem hiszem, hogy ebben a szituációban a visszafizetés erkolcstelen volna.

márvesztes 2011.10.04. 17:20:50

Ez fasza volt. Lehetne még kicsit keményebb.
Én akkor röhögök mindig kínomban, amikor egy nagyobb társaságban szidják a közbiztonságot, aztán azon röhögnek, hogy ők bezzeg mennyivel mentek/mennyit ittak, és végül hogy vették meg a rendőrt.

Baszkikám 2011.10.04. 17:22:25

Akárhogyis, az posztolónak van némi (szerintem nem is kevés) igaza, és a sok mocskolódásból azt látom, sokan felfedezték a jellemvonásaikat, mert ugyebár az igazság fáj a legjobban.

És tessék, lehet fikázni, bírja az arcom, meg nem is érdekel mit írtok. :D
Ha magatokba néztek rájöttök, hogy milyen igazságok vannak a fenti írásban.
Persze tisztelet a ritka kivételeknek, mert azért ismerek olyan embereket is, akikre nem igazak amit a posztoló írt, csak sajnos elenyésző kisebbségben vannak.

glad az egyetlen 2011.10.04. 17:24:01

"...Ha van is 5 forintod és még befektetni is hajlandó vagy, akkor abból másnap követeled a 10 forintodat, elfeledve, hogy a neked hitelezők sem csinálnak ilyet...."

Anno az 5 milliós, hitelemet az aláírás utáni percben vissza akartam volna fizetni, akkor 8 milliót kellet volna adni.
Ááá a hitelezők nem csinálnak ilyet mi?

glad az egyetlen 2011.10.04. 17:26:51

"...Magyar vagy Csalsz, lopsz, adót nem fizetsz tisztességesen..."

Hát ha valakinek tényleg tetszik az, ha valaki egy népet így egy kalap alá vesz, miközben ahhoz a népcsoporthoz tartozik, akkor tényleg szánom az illetőt és ajánlom neki Kertész Ákos munkáit, minden bizonnyal kielégíti majd.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.10.04. 17:26:54

Sajnos sok igazság van a cikkben.
Kár, hogy ő is kesergősre veszi és nem mutat kiutat.
;-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.10.04. 17:28:19

Makszimálissan igaza van a Postolo-nak. El se merem képzelni mit gondolnak most Rólunk Nyugaton, h önzetlenül megbíztak Bennünk & befektettek ... Ha Nyugati lennék, azonnal kivonnám minden tökémet ebböl a Balkán-i országból !!!

Ez egy össz népi bankrablás ami itt folyik ebbe az Országba. A szomszédaink meg már rég lekőröztek Minket ...

abaka 2011.10.04. 17:28:42

@glad az egyetlen: Konkretan szerintem mindegy, hogy o is ahhoz a nephez tartozik-e vagy sem. Ilyen szinten alltalanositani mindenkepp hulyeseg.

sárkányfő 2011.10.04. 17:29:40

Igaza van a kommentelőknek, ez egy fos poszt, a magyarok nem lopnak, nem csalnak, mindent fizetnek becsülettel az utolsó fillérig, az adócsalás fogalmát meg nem is ismerik.

Mit jelent az a szó, hogy "kiskapu"??

Az önzés vádja is cúnya dolog, a magyar ember született közösségi alkat, mindig mindenkinek a közösség célja lebegnek a szeme előtt, az összetartásunkról már cement-márkát neveztek el külföldön.
Kollégáinkat tiszteljük, egyiket se vágjuk át soha, szerződéseket meg nem is kell kötnünk, mert nálunk az adott szó erősebb mint a szikla.

Mind dolgozunk keményen, okosan, türelmesen, alázattal.
De a legnagyszerűbb tulajdonságunk az egyértelműen az önkritikai képességünk. Ez már rekordok könyvébe illő, talán túlzás is már, kicsit elnézőbbnek kéne magunkkal lenni, hiszen itt mindenki olyan szép és okos és becsületes.

berczy04 2011.10.04. 17:30:18

Kurva anyádat posztoló!

Tóth Ágas 2011.10.04. 17:31:56

még mindig nem tudom követni: mely népekkel kapcsolatban rasszizmus az általánosítás, melyekkel kapcsolatban nem az? csak próbálok baromi haladóvá válni, ezért kérdezem.

AzHofi 2011.10.04. 17:32:38

Én meg nem vettem fel hitelt. Nincs pénzem újházújautóújplazmatévére. Nincsenek is ilyenjeim. Van egy bérelt lakásom, bármikor átköltözöm 2 nap alatt debrecenből szegedre, ha ott van éppen munka. Mert munka az van. Életemben háromszor váltottam szakmát, mikor mire volt igény. Azt mondom nem is kell saját lakás, a kutya sem szereti, ha kiláncolják valahova.

sidol 2011.10.04. 17:34:19

Dugd fel szépen a hiteledet az ánuszodba és csatlakozz kampósorrú barátaidhoz Gázában.

sárkányfő 2011.10.04. 17:35:43

@Tóth Ágas:

Segítek:

"Magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el."

De ez 50-es IQ felett mindenkinek nyilvánvaló.

mocskostolvajbanda 2011.10.04. 17:35:49

engem aztán tényleg nem lehet bankellenességgel meg adós basztatásból nem kérőséggel megbélyegezni, de a "magyar" ebben a kontextusban erős...
gyenge a post.

glad az egyetlen 2011.10.04. 17:37:15

"...Igaza van a kommentelőknek, ez egy fos poszt, a magyarok nem lopnak, nem csalnak, mindent fizetnek becsülettel az utolsó fillérig, az adócsalás fogalmát meg nem is ismerik. ..."

A Brit elit papíron monacói állampolgár.
Ennyit a magyar kiskapuzásról.

Svájc jelentős bevétele, pedig a nyugati gazdagok egy jelentős részének eltitkolt jövedelmének kezeléséből van.
Ennyit a magyar sajátos adócsalásról.

Az ingatlan válság pedig Amerikában indult, mert a hiteleket úgy vették fel, hogy nem volt fedezet.

Kis tájékozottság nem árt.

Aki pedig a felháborodáson élcelődtetek, arra nem gondoltatok, hogy pont az háborodik fel leginkább, aki nem lop, csal és adót is fizet, he?

Link Elek 2011.10.04. 17:39:13

aki hitelt vesz fel az a bank rabszolgajava valik

exter69 · http://sexopoly.tarhely.biz 2011.10.04. 17:40:00

Akkor te most tulajdonképpen egy uzsorás vagy, aki hitelezés helyett most indítja a boltocskáját? Szép egy alak lehetsz :)

Gondolom arról is meg vagy győződve, hogy ez a sok pozitív jellemvonás egyike sem jellemző rád, és soha nem is volt. Ez persze dicséretes, ehhez szívből gratulálok. ;)

Annyi még csak, ha te ilyen felülemelkedett zseni vagy, akkor kérlek a szapulás helyett inkább te is segíts felemelkedni, haladni, előrevinni az országot, ahelyett, hogy a szart lapátolod az emberre, és elmondod egy nemzetről hogy mekkora gané. Az nem nagyon visz előre senkit. Meg jó példát se mutat. Köszi.

svanu 2011.10.04. 17:42:03

Jó a post, teljesen igaza van.
Annyit megjegyeznék hogy a bankok ""egyoldalú szerződésmódosításán"" (amilyen gonosz néven nevezitek) más országban senki nem akadt még fent. Hiába, szánalmas egy nép ez.

berczy04 2011.10.04. 17:42:50

Akik az anyázó kommentelőket fikázzák:

Honnan a francból vonod le a következtetést, hogy magamra ismerek? Ismersz talán, ismered a körülményeimet, ismered a mentalitásomat, ismersz engem, paraszt?
Ja hogy nem!!! Akkor mi az anyádért írod, hogy akik anyázzák a posztot, azok magukra ismernek? Ki a francnak vannak itt előítéletei? Barom!

A posztolónak pedig: JObb lenne kidugni a taknyos orrod a monitor mögül és egy csöppet körbenézni a nagy magyar valóságban és rögvest szembe fog ötleni az egész böfögésed szöges ellenpéldája.

Fenntartom a véleményem: Kurva anyád posztoló!

hhh. 2011.10.04. 17:43:00

ki vagy te, a pápa, vazze?

maretz 2011.10.04. 17:43:24

@Tóth Ágas:

"még mindig nem tudom követni: mely népekkel kapcsolatban rasszizmus az általánosítás, melyekkel kapcsolatban nem az? csak próbálok baromi haladóvá válni, ezért kérdezem."

A nap kommentje:D:D Ezer vót:)

@sárkányfő:

Ahham, próbáljunk csak egyes népcsoportokkal "barátian" gúnyolódni, meglátjuk mindjárt, hogy másnap van-e még munkánk, vagy esetleg a hűvösön töltünk egy-két hónapot, hogy megtanuljunk progresszívan gondolkodni...

svanu 2011.10.04. 17:44:50

@glad az egyetlen:
óóó látom a mutogatás is itt van már, mint egy kisfiú aki rossz fát tett a tűzre. vajon megoldja a problémákat más országokkal való példálózás? vagy csak a lelkiismeretednek lesz jobb? vagy mégis miért mondasz ilyen (amugy baromság) dolgokat?

berczy04 2011.10.04. 17:45:38

@svanu: Édes vagy... Mondjuk nem akadnak fenn Romániában? Lehet. Jaaa, hogy ott fele akkora a THM, mint itt, ugyan annál a banknál? A köcsögök, hogy nem akadnak fenn rajta...
Szánalmasozni azt tudsz!
Te sem álltál sokat sorba észért.

- Capri - 2011.10.04. 17:46:31

2 éve Norvégiában élek, de ez a post engem is felbaszott, annyira mellélőttél ezzel a magyarsavas szarral.

Ennyire azért nem. Ahogy írták, te már a ló legalább annyira büdös másik fele vagy.

maretz 2011.10.04. 17:47:17

@glad az egyetlen:

Ennyi. Ilyen cikkeket legfeljebb az amerikai katasztrófa-filmeken nevelkedett taknyosok írnak, akik életükben nem voltak még külföldön.

Értelmes ember pontosan tudja, hogy a becsületes Nyugaton pont annyi az adócsaló, pont annyi a felelőtlen balfék, stb. Svájc? Monaco? Ciprus?... nem magyar adócsalók pénzével van tele egyik ország sem. És bizony a hitelválság sem Magyarországról indult, hanem mit ad Isten: Amerikából.

leonito77 2011.10.04. 17:47:31

Azért szerintem az ország helyzetéért a magyarok a felelősek. Ez Magyarország és magyar politikusok vezetik, magyar emberek alkotják a társadalom minden fokát és a magyar emberek juttatták ide kicsiben, nagyban egyaránt.
Annyit azért el lehet fogadni, hogy mindenkinek a saját élete a saját felelőssége az adott körülmények között. A rendszerváltás óta eltelt majdnem egy emberöltő és itt tartunk. Szerintem igen is ez közös felelősség (értsd az enyém is).

Tehát, hogy mi magyarok tehetünk nyomorult helyzetünkről ez nem vitás. Hiszen mi magunk hoztuk magunkat ilyen helyzetbe. Mi írjuk saját történelmünket és érdemes lenne olvasni azt a könyvet, és tanulni belőle.

Mellesleg nekem személy szerint van egy olyan perverzióm, hogy le kéne már végre cserélni a Himnuszt. Bár nagyon szép, de csak arról szól, hogy könyörgünk Istennek, segítsen rajtunk.

Pedig jól tudjuk, segíts magadon...

Szóval kén egy új himnusz, egy teljesen új ar poetika ennek az országnak és a nagy nemzeti széthúzás helyett valamilyen módon összetartani, csak egy picit jobban.

Jofiu 2011.10.04. 17:47:47

Ahhoz képest, hogy gyenge a poszt és igaztalan sok a sértett komment.

zZz 2011.10.04. 17:48:31

@mcs: és már mehet is a börtönbe. Magánszemély tudtommal nem adhat hitelt. Ja de, 0% kamatra: bar-lista.net/Nincs-privat-hitel

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 17:48:32

@berczy04:

"ismered a mentalitásomat"

Csak annyira amennyire megismerhetőek a hozzászólásaidból.

soproni1 2011.10.04. 17:49:01

"amíg az árak Mo-on magasabbak mint nyugaton,"

Ha nem jártál nyugaton, akkor igazad van !

A bankokról meg annyit, hogy ne csak akkor legyen jó, ha hitelt ad a hitelképtelen lakosságnak !

Érdekes, hogy amikor az emberek visszakapták a nyugdíjpénztári hozamukat, akkor sem a fogyasztásban sem a megtakarításban nem jelentkezett.
Ellenben több villany- gáz- vízszámla lett rendezve !

Tóth Ágas 2011.10.04. 17:50:06

@sárkányfő: ha már előhoztad az IQ-t, amiből neked ezek szerint 50-nél több van (esetleg 51?), itt a posztoló meg jómagad általánosítva minden magyart gúnyol.. lehet, hogy ezt nem óhajtják tűrni a kedves kommentelők?

berczy04 2011.10.04. 17:51:40

@neoteny: Ja, hogy akkor már ismersz is? Tudsz is mindent rólam, és különben is, ha már anyázok, akkor már én kiskapuzó, adókerülő, alkalmazottaimat kihasználó vagyok?

Gratulálok a mély emberismeretedhez!

glad az egyetlen 2011.10.04. 17:53:49

@svanu:

Nem mutogatás hanem cáfolat, ami a post alappillére miszerint magyar vagy lopsz, csalsz...

Bár ha valaki előítélettel néz el fel se tűnik talán.

berczy04 2011.10.04. 17:54:24

Egyébként egy költői kérdés:

Nem uncsi még a magyarokat állandóan fikázni, sárba tiporni, lealacsonyítani?
Nem uncsi még mindenért a magyarokat hibáztatni?
Nem uncsi még a bankokkal szemben is az embereket hibáztatni?

NEM UNCSI MÁR ÁLLANDÓAN MAGYAROZNI?

astc 2011.10.04. 17:54:40

@berczy04:
Csak a fajtádat, amit sajnos jól ismerek.

vilap 2011.10.04. 17:56:12

Tőled ezért nem kell többé hitel:
• öntelt, végtelenül kapzsi, hazug és arrogáns vagy. Szemrebbenés nélkül állítod, hogy kétoldalú szerződést kötsz velem amely mindkettőnk számára előnyös, de csak akkor adsz hitelt, ha minden –kizárólag csak téged védő- szerződési pontodat elfogadom.
• Megszerzed az elérhetőségeimet. Ügynökeid hada hívogat telefonon nap mint nap, levelekkel bombázol, a médiákból is te csöpögsz. Győzködsz hogy te vagy a SZAKEMBER, akire érdemes hallgatni, akiben meg lehet bízni. Akiről semmiképpen nem tételezhető fel, hogy három év elteltével már uzsorakamatot kér, hogy a havi törlesztőrészlet a duplájára tornázod fel úgy, hogy az adósság nem csökken hanem a másfélszeresére dagad. Ez nem adósrabszolgaság?
• Olyan hitelt adsz, aminek fedezetével nem is rendelkezel, ezért te magad is hitelt veszel fel, hogy úgy tehess, mintha lenne pénzed, csakhogy kereshess rajtam. Persze, nem kötöd az orromra, hogy már nem egy, hanem két bankot gazdagítok, és azt sem, hogy az általad felvett hitel minden költségét és kockázatát kizárólag velem viselteted.
• A hitel fedezetéül kért ingatlanomat a te értékbecslőd értékeli fel az általad meghatározott tarifáért (amit velem fizettetsz ki), a piaci értékének legfeljebb a felére. Akármekkora hitelt is nyújtasz, a teljes ingatlanra jegyeztetsz be jelzálogjogot, így a fedezet akár a hitel tízszerese is lehet, amit csak ötszörösére értékeltetsz, és legfeljebb háromszorosáért értékesítenéd, ha bajba kerülnék.
• A hitelfeltételeken utólag, önkényesen változtatgatsz. Cinikusan azt mondod, ha nem tetszik a változtatás, fizessek vissza mindent egy összegben, miközben tudod, hogy többnyire annak kell hitel, akinek nincs elég pénze. Rábeszéltél egy beruházásra, amit az eredeti hitelfeltételekkel, sőt egy reális, további 10%-os árkockázattal is vállalni tudtam. Most megint osztod az észt: szemérmetlenül engem okolsz hogy nem voltam elég körültekintő, amikor a hitelt felvettem: te, a SZAKEMBER.
Ezért nem kell többé tőled hitel. Tudom, hogy sokan mások is így gondolják. Ha most már nem kell a hiteled, azt csak magadnak, a kapzsiságodnak köszönheted. Ne a magyarokat okold érte, nézz inkább a tükörbe.

berczy04 2011.10.04. 17:56:30

@astc: A fajtámat mi? A magyar fajtámat? :)
Hehe, neked is gratula, jól megismertél.

Egyébként, a te fajtád milyen? Ha már az enyémet ilyen jól ismered, kérlek, hadd tanuljak!

nemecsek ernő áruló 2011.10.04. 17:56:40

@berczy04: Azon még nem gondolkoztál el, hogy miért lehet fele akkora Romániában a THM, mint itthon? Tudod a piac úgy működik, hogy jön egy bank (legyen képzeletbeli, mondjuk hívjuk OTP-nek) és elkezd fele akkora THM-el hitelt kínálni. És megvesz még ügynökségeket is (ismét fantázia, mondjuk Credit Hill) hogy az ügyfeleknek számolják ki, hogy biza ott a legolcsóbb a hitel. És miután tömegesen kezdenek az olcsó hitel miatt áramlani oda az ügyfelek, a többi banknak is THM-et kell csökkentenie.

Tedd fel a kérdést, hogy miért nem teszi meg senki az első lépést? Talán csak nem azért, mert a post bár általánosít, de valahol mégis igazat beszél?

A magad fajta embereknél az a különösen cuki, hogy belepofáznának közgazdaságtani kérdésekbe, de lövésük nincs a közgáz alapjairól sem. ;)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 17:56:41

@berczy04:

"Tudsz is mindent rólam"

Ahogy írtam volt, csak annyit amennyit elárulsz magadról.

Tóth Ágas 2011.10.04. 17:57:01

@maretz: ;) és hát az is érdekes, hogy más népcsoportok körében ritkább az ilyen "spontán", "belülről fakadó" önkritika. vagy nekik nincsenek is rossz tulajdonságaik, azért fikázzák magukat ritkábban? erre tudok még gondolni.

kettős, csiki-csuki identitásra véletlenül sem.. hiszen 50 alatti az IQ-m, mint megtudtam az imént, tehát ilyenek eszembe se juthatnak.

Prostatikus Vogon Jeltz 2011.10.04. 17:59:02

andor "eredeti" posztja szar volt és rendkívül torz.

ez a fenti viszont szar és rendkívül torz.

biobender 2011.10.04. 17:59:52

@Tóth Ágas: Hat ugye adva van egy ketharmad ami feljogositja a kormanyt hogy visszamenoleges torvenyeket hozzon, beleavatkozzon ervenyes polgari szerzodesekbe es megsarcolja a kulfoldi bankokat, ellopja a magannyugdijakat stb.

Nyugodtan kijelentheti, hogy tudja, hogy az intezkedeseik magyar es EU jogellenesek de majd megfizeti valaki a birsagot...

Mindekozben a nepszerusege nagyjabol allando. A kedves kommentelok talan elgondolkozhatbnanak, hogy ez minek latszik az orszaghataron tulrol. Ha ez mondjuk Albania lenne vinne oda magyar ember, ceg, bank a penzet? Na ugye.

astc 2011.10.04. 18:00:29

@berczy04:
Az amelyik próbál felelősségteljesen élni, és nem arra játszik egész életében hogyan lehet a munka látszatát kelteni, másik hátán eléldegélni.
Témát a magam részéről lezártam.

berczy04 2011.10.04. 18:00:38

@nemecsek ernő áruló: Cuki vagyok? No, ezt még nem mondták. Ja és fogalmam sincsen a közgáz kérdésekről? Nocsak, nocsak...

Látom neked is jól a fejedbe verték a piac mindenhatóságáról a mantrát, jól meg is tanultad.

Na már magamfajta is vagyok, ez a kedvencem.

No, de várj csak, kik is beszéltek magukfajták és magunkfajták szó összetételben? Ők? Igen. Ők!

kisa 2011.10.04. 18:01:15

"Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde"

berczy04 2011.10.04. 18:03:24

@astc: Nédda, ebben spec. egyet értek.
No barátom, csak hogy értsd:

14 éve melózom megszakítás nélkül. Bejelentett, normális fizetésért.
Ezalatt három cégem (nem saját) volt.
Van egy lakásom, panel.
Van egy kocsim, 10 éves.
Minden adót, járulékot befizete, ill. a cégem.
Nem bliccelek a BKV, mert elveimmel ütközik.
Megveszek szmítógépes játékokat, mert nem akarok feltétlen warezolni.

Szóval barátom, ez az én fajtám? De szar nekem.

nemecsek ernő áruló 2011.10.04. 18:04:15

@berczy04: Ez elég izzadtság szagúra sikeredett! ;)

berczy04 2011.10.04. 18:05:32

@astc: Ja és még annyi, hogy ugyan úgy rühellem az ügyeskedőket, az adókerülőket, a "vállalkozókat", mint Ti.
DE!
Az ilyen gusztustalan, általánosító, magyarozó posztokat még náluk is jobban, mert ez az igazán romboló! Elmeromboló, csak hogy értsd!

Szergej55 2011.10.04. 18:05:52

@BKV reszelő: Ez bizony így igaz, bármilyen köcsög mondjon bármi mást. De hát, könnyebb mindig bűnbakot találni, hiszen ez magyarország.

Bambano 2011.10.04. 18:07:12

miért érzem azt, hogy akik szerint rossz a poszt, azokról szól???

berczy04 2011.10.04. 18:08:48

@nemecsek ernő áruló: Ha már izzadság, csak a poén kedvéért: Elmondhatsz hasonlókat magadról, vagy csak pofázol?

Gyors és gépkocsivezető 2011.10.04. 18:08:51

Ez most komolyan egy index főlapos bejegyzés? Demagóg hígfos. Szűklátókörű általánosítás a köbön.

berczy04 2011.10.04. 18:09:23

@Bambano: Tényleg, miért érzed? :)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 18:11:11

@vilap:

"állítod, hogy kétoldalú szerződést kötsz velem amely mindkettőnk számára előnyös"

Az hogy egy szerződés mennyire előnyös valakinek, saját magának kell eldöntenie. Senki más nem teheti meg helyette.

"Győzködsz hogy te vagy a SZAKEMBER, akire érdemes hallgatni, akiben meg lehet bízni"

Mindenki a saját portékáját dícséri; ez mindig is így volt amióta Og elcserélte a frissen pattintott kőbaltát egy mammut-cupákért Muggal.

"csakhogy kereshess rajtam"

Valóban, egy profit-orientált vállalkozás keresni akar az üzleten. Ha te bankrészvényes (és ezen keresztül résztulajdonos) vagy, azt várod el a banktól hogy jótékonykodjon?

"ha bajba kerülnék"

Ne kerülj bajba; ez viszont rajtad múlik.

"A hitelfeltételeken utólag, önkényesen változtatgatsz."

Változó kamatú igatlanhitelek mindenütt léteznek (variable rate mortgage), nem magyar találmány. Az árfolyam-változás kockázatát meg beleírták a szerződésbe; épp' azért volt jóval kisebb a kamat a CHF/Euró/yen kamatokra a forintalapúhoz képest.

"Rábeszéltél egy beruházásra"

No az régen rossz ha téged a hiteladó "beszél rá" egy beruházásra; az ő üzlete a hitelnyújtás, a tiéd annak kidolgozása, hogy a beruházás milyen körülmények között hasznos neked.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 18:12:14

@neoteny:

"a CHF/Euró/yen kamatokra"

hitelekre

zladko 2011.10.04. 18:12:15

Azért nem veszek fel hitelt, mert:

Loptok csaltok hazudtok. Pofátlan összegeket húztok le havonta, még hitel nélkül is, kamuindokokkal
-400 forintos számlavezetési díj (igen persze mert az a számítógép ami a számlavezetésre kb 100 msecet eltölt annak ezért 400 forint jár mi?)
-emellé minden tranzakcióból lehúztok százalékot
-elkértek 80 forintot egy papírlapért

És ezek után még sírtok hogy jaj titeket mindenki utál, holott olyan kamatokat adtok a betétekre ami lófasz, ellenben a hiteleitekre 3x akkorát.

És mert bármit megtehettek, és ebben a kormány is többségében támogat. Ha kicsit azt mondják "fiúk vegyetek vissza mert ez már feltűnő" rögtön megy a sírás rívás, fenyegetőzés a kivonulással.

Mert úgysem munkahelyet teremtetek, növelitek a dolgozóitok fizetését, vagy beruháztok, hanem hazakülditek a profitot/ jutalékba kikülditek a fejeseknek.

Mert pofátlanul átveritek a befektetőiteket IS, lásd a hitelválság, és a nem kockázatos csomagba csomagolt 0%-os önrészes rendkívül kockázatos hitelek.

Megjegyzem nem a levegőbe beszélek, belülről láttam egy részét másik részét pedig "csak" hírekből és tényekből.

Mivel én is részt vettem közgazdasági képzésben, tényleg csak megerősíteni tudom, kb olyan mint a kommunista agymosás, csak kapitalisa változatban.
Tényleg néha takarnom kellett a számat hogy ne látszódjon hogy röhögök amikor áhitattal beszéltek az oktatók a szent kapitalista bankdiktatúráról. A lényeg: "a pénz mindenható, a bank az isten, az ember(élet) áru, jószág, a jelenlegi kapitalizmus a legtökéletesebb rendszer ami létezhet, a pénzügyi dolgozók az emberiség krémje egy felsőbbrendű kaszt, mindenki aki másként gondol bármit is, az kommunista szabadságellenes"

nemecsek ernő áruló 2011.10.04. 18:15:01

@berczy04: Nem tudom, mire gondolsz. Én tényekkel, és mechanizmusok konkrét leírásával jöttem, te próbálod személyeskedés irányába elvinni. A szövegeid alapján egy frusztrált gimnazista lehetsz, akinek egyetlen öröme, hogy Árpád-sávos zászlót lengethet egy jobbik tüntetésen.

Mit mondjak el magamról? Hogy a hosszú évek alatt amíg pénzzel kapcsolatos kérdésekről volt szó a magyarokkal voltak a legrosszabbak a tapasztalataim, pedig a világ sok tájáról megfordult emberekkel dolgoztam már együtt?

zladko 2011.10.04. 18:15:36

@zladko: na meg azért sem veszek fel hitelt mert nincs szükségem rá, mivel nem szórom a pénzt ahogy sugalljátok, na meg ha kéne is inkább éheznék mint hogy egy ilyen csürhe rabszolgájává tegyen magam.

klacus 2011.10.04. 18:17:30

Szerintem, az is hülye aki CHF hitelt forintra cseréli mindenféle körültekintés nélkűl.

Képzeljük el, hogy a forint gyengül, ez ugye rossz hír mert a CHF drága lesz. Nem sokkal drágább mint most mert 320 körül beborul az állam, és az önkormányzati szektor is. Szóval mondjuk 315 re drágul az euró ami nagyjából a jelenlegi Euro / CHF keresztárfolyamot figyelembe véve 250- 260 ft-os frankot jelent. A monetáris politika szabályai szerint a Jegybank beavatkozik, mit is csinál? Hát kamatot emel. A szép kis forint hiteled pedig megugrik.
1% - pontos kamatemelésnél nagyjából 7 -13 % árfolyamváltozáshoz hasonló emelkedést szenvedsz el. Ebből az következik, hogy ha ismét felcsűrik 9 vagy neadj isten 11 % -ra az alapkamatot, abba bele fogsz zöldülni.

Továbbá, a svájciak nem örömködnek a paritáshoz közeli eurónak, a cél egy - ét év távlatában ismét az 1,4- 1,5 -es váltás. Miért? Azért mert a gazdasági kibocsátásuk ott optimális.

Továbbá az sem mellékes, hogyha mi bedőlnénk akkor az nyugatabbra még nagyobb szart generálna. A rengeteg német befektetés lenullázását nem fogják engedni. Úgyhogy felesleges a tőzsdei kilengéseken felbuzdulva még nagyobb szarba lépni. A 180 ft- most csábítónak tűnhet, és ha a lejáratod 5 éven belül van, akkor nosza. Akinek 10-15 év van vissza, az szerintem nagyon nagy ívben felejtse el hacsak tényleg nincs annyi készpénze, megtakarítása, hogy a fennálló tartozásának legalább a 50 - 60 % -át saját maga bírja állni.

Ja a poszt meg igen gyenge, ha ironizálni akart azért szar, ha meg komolyan gondolta, akkor meg azért.

piszi a hiszi 2011.10.04. 18:18:56

nem a víz a hülye ha a kacsa nem tud úszni ...

berczy04 2011.10.04. 18:21:00

Frusztrált gimnazista? És én személyeskedem? De ha a kicsi lelkednek úgy jó, akkor legyek az.

Jössz nekem olyannal, hogy a magyarokkal vannak a legrosszabb tapasztalataid, meg sok ember, blablabla... Eláruljak valamit? Én most pont olyan helyen dolgozom, ahol tökéletes rálátásom van a banki folyamatokra. MOndjuk egy bankban. (mindegy melyikben)
Tökéletesen látom mi folyik. És azt kell mondjam, nincs igazad. Jöhetsz piaccal, jöhetsz, pénzzel kapcsolatok tapastalatokkal, nincs igazad.

Ki van ez találva, jobban, mintsem azt Te gondolnád a nagy tapasztalatoddal.

Személyeskedni nem akarok, ha azt tettem, elnézést!

Jozsó_ 2011.10.04. 18:22:22

Teljesen jó a poszt. Ha vkinek bármi kétsége lenne, csak el kell olvasni a kommenteket.

LEndy 2011.10.04. 18:23:12

10 pontos írás. És az itt lévő kommentek csak megerősítenek abban, hogy minden szava igaz.

rajen 2011.10.04. 18:25:59

Micsoda fasszopó poszt, ez címlapos? Gyenge utánérzés, ostoba hőbörgéssel. Különösen az utolsó mondat a Magyarok szó nagy betűvel írva ultra-űber-modoros. De azért büszke lehetsz magadra, a 15 másodperc hírnév megvolt, én is rákattintottam először és utoljára a primitív blogodra. Sok sikert, seggfej!

LEndy 2011.10.04. 18:26:37

A sok okos, de mégis becsapott CHF hiteles közül tegye fel EGY a kezét, aki beszaladt a bankba a még alacsony törlesztőnél, hogy "túl keveset törlesztek és ezért kérem forint hitelre váltani".

Egy sincs? Akkor csönd és tessék fizetni!

tobias2 2011.10.04. 18:28:46

Mi ez az intellektulis kérődzés? Kertész Ákostól már tudjuk, hogy "a magyar genetikusan alattvaló". "dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni" Ilyen hosszan kellett ezt most továbbragozni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.04. 18:28:49

Jakab Andor irasat is hanyan magukra vettek... Tenyleg kemeny szavak, de sajnos egy reszenek van valosagalapja.

Ezert is jtotem el otthonrol, nekem nem kell a kiskapuzas, az adokerules, a fusi , stb, korrekt es kiszamithato eletet akarok.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.10.04. 18:30:10

Jaaj de demagóg egy írás. Nem az emberek a hibásak, hiszen itt Magyarországon mindenért a politikusok a hibásak.
:)

klacus 2011.10.04. 18:32:21

@vilap: +1

Lehet majd nyavalyogni, hogy a lakosság, nettó megtakarító. Lehet, hogy a magyar lop csal, de kétszer ugyanabba a gödörbe nem lép. Főleg ha fél emberöltőn keresztül szopatják.

Én optimista vagyok. Ha eleink kibírtál a 150 éves török megszállást a 300 éves Habsburgot, és legutolsó szovjet ideiglenest, akkor ez a 15-20 év bakáruralom meg sem kottyan. Egyszer ennek is vége lesz, és a családi minták alapján a gyerekeink 25 szór is meg fogják gondolni mit higgyenek egy pénzügyesnek.

Mondom ezt úgy hogy felőlem 400 ft- is lehet a CHF ára, én ki tudom fizetni...

maretz 2011.10.04. 18:32:26

@Jozsó_: @LEndy:

Gyerekek, már kamu-felhasználókkal kell dícsérgetnetek ezt a fostalicskát?:D

Tőled ezért nem kell többé hitel:
• öntelt, végtelenül kapzsi, hazug és arrogáns vagy. Szemrebbenés nélkül állítod, hogy kétoldalú szerződést kötsz velem amely mindkettőnk számára előnyös, de csak akkor adsz hitelt, ha minden –kizárólag csak téged védő- szerződési pontodat elfogadom.
• Megszerzed az elérhetőségeimet. Ügynökeid hada hívogat telefonon nap mint nap, levelekkel bombázol, a médiákból is te csöpögsz. Győzködsz hogy te vagy a SZAKEMBER, akire érdemes hallgatni, akiben meg lehet bízni. Akiről semmiképpen nem tételezhető fel, hogy három év elteltével már uzsorakamatot kér, hogy a havi törlesztőrészlet a duplájára tornázod fel úgy, hogy az adósság nem csökken hanem a másfélszeresére dagad. Ez nem adósrabszolgaság?
• Olyan hitelt adsz, aminek fedezetével nem is rendelkezel, ezért te magad is hitelt veszel fel, hogy úgy tehess, mintha lenne pénzed, csakhogy kereshess rajtam. Persze, nem kötöd az orromra, hogy már nem egy, hanem két bankot gazdagítok, és azt sem, hogy az általad felvett hitel minden költségét és kockázatát kizárólag velem viselteted.
• A hitel fedezetéül kért ingatlanomat a te értékbecslőd értékeli fel az általad meghatározott tarifáért (amit velem fizettetsz ki), a piaci értékének legfeljebb a felére. Akármekkora hitelt is nyújtasz, a teljes ingatlanra jegyeztetsz be jelzálogjogot, így a fedezet akár a hitel tízszerese is lehet, amit csak ötszörösére értékeltetsz, és legfeljebb háromszorosáért értékesítenéd, ha bajba kerülnék.
• A hitelfeltételeken utólag, önkényesen változtatgatsz. Cinikusan azt mondod, ha nem tetszik a változtatás, fizessek vissza mindent egy összegben, miközben tudod, hogy többnyire annak kell hitel, akinek nincs elég pénze. Rábeszéltél egy beruházásra, amit az eredeti hitelfeltételekkel, sőt egy reális, további 10%-os árkockázattal is vállalni tudtam. Most megint osztod az észt: szemérmetlenül engem okolsz hogy nem voltam elég körültekintő, amikor a hitelt felvettem: te, a SZAKEMBER.
Ezért nem kell többé tőled hitel. Tudom, hogy sokan mások is így gondolják. Ha most már nem kell a hiteled, azt csak magadnak, a kapzsiságodnak köszönheted. Ne a magyarokat okold érte, nézz inkább a tükörbe.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 18:32:43

na ezert is kell elhuzni innen a faszba amig ezek kihalnak innen.

amelyik megsertodik rajta az meg inkabb magaba kellene hogy nezzen, mert ha talalva erzi magat annak az az oka, hogy a jellemrajzat olvashatta...

Rwindx 2011.10.04. 18:33:28

Ez a poszt elég nácira sikeredett. Most már ilyet is láttunk.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.04. 18:34:13

@LEndy:

Nálad a pont.

A poszt sajnos a mai magyar valóságot írja le, csak azok hőbörögnek, akik magukra ismertek benne.
És sajnos ők a többség.

maretz 2011.10.04. 18:34:40

@klacus: Ennyi. Egyszer volt kutyavásár Budán...

Ne aggódjatok, kedves pénzügyes űbermensch barátaim! Visszafizetjük utolsó fillérik a mocskos uzsorátokat... aztán utána jól elküldünk titeket a k. anyátokba, ahova valók vagytok!

De hogy mostantól -- remélhetőleg --kétszer is meggondolja a magyar, hogy hitelt vegyen fel az aljas fajtátoktól, az is biztos...

is 2011.10.04. 18:34:47

@veghist: "Nem hiszem, hogy ebben a szituációban a visszafizetés erkolcstelen volna. "

Ez egy érdekes kérdés, hiszen tudod, hogy amit most te megnyersz a végtörlesztéssel, azt nemsokára az összes magyar adózónak kell kifizetnie helyetted, kamatostul. Lehúzod azt a kollégád, ismerősöd, rokonod, aki nem tudott végtörleszteni. Ez egy nagyon érdekes erkölcsi dillema, remélem van már drámaíró, aki írja belőle a darabot.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 18:34:48

@maretz: koszonjuk, hogy alatamasztod a leirtakat es erosited bennem a tudatot, hogy szepen fogni kell az adom, a vagyonom es hagyni benneteket a sajat veres fosotokban megfulladni. es amikor mar tuti nem mozogtok, visszanenzi es kitakaritani es orszagot csinalni ebbol amit ti teleszartatok.

nagyza 2011.10.04. 18:36:16

Sokan magukra ismertek azt látom. :)
Akit meg az általánosítás zavar, nyilván nem értett semmit az irodalomórán.

klacus 2011.10.04. 18:38:54

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Szerintem Te tényleg elhúzhatnál valahová.

Javaslom a Holdat, neked való ott a levegő.... :-)

Adót mióta fizetsz, hogy ekkora az arcod? Lefogadom az idei év óta mi? Remélem sújt téged az Orbán a egykulcsossal... :-)

Don Quixote de la Ferko 2011.10.04. 18:39:05

@is:

Majd beledőlök a kardomba. Max. a minimálbéres, januárban Hawaii-on tengődő, minimálbérből Telki magánkórházba járó kisvállalkozók most valamit helyettem fizetnek. Eddig ők nyúlták le a közöst, most majd én. Jaj, jaj, jaj.

benedek bence 2011.10.04. 18:39:40

nyílván szar nyílván kitette az index

egyébként hány bőrt lehet erről még lehúzni ?

Mészáros Laci 2011.10.04. 18:40:40

A posztnak sok megfontolandó része van, de nem tudok egyetérteni azzal, ahogy a hitelt folyósító bankokat felmenti.

A deviza-alapú hitelkonstrukciók feltételeit a bankok úgy fogalmazták meg, hogy MINDEN, a törlesztőrészletekkel kapcsolatos kockázatot az ügyfelekre terheltek -- és ezzel egyúttal megszűnt az érdekeltségük abban, hogy minél olcsóbb és stabilabb forrásokat keressenek a hitelekhez.

Mohók voltak. Kurvára nem tudom sajnálni őket a végtörlesztésből adódó veszteségek miatt. Kánaán vége tábla.

illaberek 2011.10.04. 18:41:36

hát ez egy fing
fingocska

klacus 2011.10.04. 18:41:40

@nagyza: Ne haragúdj, DE
1. Az adós, és rossz adós az lehet GÖRÖG is.
2. Ki kérem magamnak, hogy senkiháziak, általánosítsanak.
3. Ez ugyanolyan primitív mint a kurucos cigányozás.

Ennek örülsz? Akkor Te bizony Rasszista, náci vagy!!!

Mészáros Laci 2011.10.04. 18:41:53

@benedek bence:

szerintem csak azért rakták ki, mert a címe "rímel" Jakab Andor posztjára, de kevésbé találó.

soproni1 2011.10.04. 18:42:18

@maretz:

A bank számolta a kockázatokat, a hitelfelvevő meg csak az álmait kergette !

Ha a "hitelkárosult" csak egy kis kockáslapot elővett volna a felvétel előtt, akkor ma más lenne a helyzet.
Igaz, akkor nem lett volna a szuper első hónap, amikor eldicsekedett a haveroknak, rokonoknak az új szerzeményről.

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2011.10.04. 18:43:05

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: +1, ez a marec az ekes pelda a post igazsagtartalmara! Dozsol, meg ujjong, hogy vegre recskazhat az uj kecojaban, kozben rohog a HUF hiteleseken. Majd mikor jon a fekete leves, azonnal hozong es csapol, merthat mindenki mas a hulye. Oooot hat megvezettek, kerem szepen:)
Az ironiat meg erteni kene ugye..

LEndy 2011.10.04. 18:43:29

@is: hitelre, mi? :-)
@maretz: kamu júzer? Kapufa!
Egyébként sok észrevételeddel egyetértek: a zaklató pl. full igaz. Szintén a fedezet nélküliség. De lássuk be a fedezet nélküli a bank kockázata.
Egyébként én nem csináltam volna ilyen hülyeséget, mint a CHF rögzítés. Azt mondtam volna, hogy minden kezes vállalás semmis és kizárólag a jelzálog a fedezet. Rosszul mérted fel? Bocs.
A változásos észrevételeddel nem értek egyet. Része az egyezségnek. Amíg alacsony volt a CHF jegybank kamat kevesebbet törleszthetsz. Ha magasabb, akkor szívás. A bankközi kamatláb is lehet felőlem. Nekem mindegy, hogy nem értik az emberek. Amikor autót vesznek értik, hogy mi a lóerő? Hány kW? És azt hogy számítják? Nem.

soproni1 2011.10.04. 18:43:36

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Egyre szélsőségesebb vagy ! Ilyen csúnyát egy zsák lófaszért se írj !

2011.10.04. 18:45:07

@nagyza: igazad van. Mindig is utáltam az irodalomtanáromat, amikor valamelyik mű elemzésére egyest adott, mert én másként értelmeztem. Csak hát itt is ez a helyzet. Senki nem lát a "költő" fejébe, úgy értelmezi a sorokat, ahogy akarja.

Ha szerinted nem általánosít, olvasd el még egyszer. Ha még akkor sem gondolod úgy, ahogy én akkor valamelyikünk egyest kapna irodalomórán :D

Sadist 2011.10.04. 18:45:28

Mennyi frusztrált, arrogáns kisember. Kb. minden 10. kommentet olvastam csak el, de így is bugyog föl mindből a fos. Komolyan nincs jobb dolgotok, mint hányni az epét?

is 2011.10.04. 18:45:40

@zladko: "400 forintos számlavezetési díj (igen persze mert az a számítógép ami a számlavezetésre kb 100 msecet eltölt annak ezért 400 forint jár mi?)"

persze, azt a programot, ami a gépen fut, a jóistenke ingyen teremtette; és a magyar kormány véletlenül sem változtatja a jogszabályokat, hogy utána kelljen igazítani; sőt rendszergazda sem kell hozzá, aki 7x24-ben figyeli, hogy te bármikor az ATM-ből pénzhez juthass (ja, az ATM-be a pénz magától vándorol bele, ingyér); maga a szerverfarm is mannaként hullott alá, géptermestől; biztonsági audit és backup szerverterem az a bokorban terem; és az új banki termékek IT támogatása is a Kindertojás csomagolására van nyomtatva, csak be kell scannelni.

ugye jól foglaltam össze az ezirányú elképzeléseidet?

Delinquent 2011.10.04. 18:47:54

A poszt stilusa nekem sem tetszik. De az adofizetesi moralunk tenyleg nem tul kimagaslo, a gorogokenel jobb, de az atlag europainal sokkal szarabb. Azert ezzel nehez vitatkozni nem? Szerintem ez lett volna a poszt lenyege csak megint atment sertodos-rasszistazoba a hangulat.

klacus 2011.10.04. 18:48:12

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Azt írnám szívem szerint, hogy rohadj meg, de anyám jól nevelt, ezért mégsem... :-)

Rasszista szemét disznó vagy!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 18:48:26

@Mészáros Laci: az a gond, hogy akar tetszik, akar nem, abankok itt most nem ludasak.

a bankok azt tettek, amit barki tene a vallalkozasa mukodeseert legalis keretek kozott.

az, hogy a kedves kis eladosodottak nem ertik azt a kifejezest, hogy "kockazat" az nem a bankok hibaja. a kockazat azt jelenti, hogy akar bukhatsz is. akar sokat is. marpedig senkivel nem mondott nekem olyat, hogy ne hallotta volna azt a szot a hitel felvetelekor, hogy "arfolyamkockazat".

es ez mar nem kadar bacsi cuclizmusa. a kockazat az egyene. ha hulye, akkor meg fogja szopni. es ez igy is helyes, szopja is meg, tanuljon belole a kolyke, tanuljon belole a szomszedja, tanuljon belole mindenki aki latja: esszel banunk a penzzel.

ami most tortenik az az idiotaneveles alapja. hitesd el az egysegsugaru hulyevel, hogy hulyenek szuletett, hulye egesz eleteben es hulyen is fogjak elkaparni es szuksege van allambacsi ovo es segito kezere.

nem.

az allambacsinak van kurvara szuksege rank, az allambacsinak kell pitiznie a mi penzunkert. es aki az allamtol varja a boldogulasat az rogton ket kaszttal van alattam, mert en eltartom az allamot amire o apellal..

is 2011.10.04. 18:48:32

@luciferko: Na, legalább egyenesen felvállaltad. Még az Ötödik pecsétben lévő kérdést olvasgasd (Tomoceuszkakatiti vagy Gyugyu), aztán kész is vagyunk.

Ha sokan vagytok, akik ezt így kezelik, akkor meg is találtuk az eltérést a többi társadalomhoz képest, és akkor jöhet ismét a poszt elolvasása.

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2011.10.04. 18:48:33

@safranyn: tetszik a gepnarancs blogod, ezert nem is ertem ezt az "negativitast" itten. Az ironian mit nem lehet erteni? Az altalanositas meg pontosan, 100%-ban igy latszik kulfoldrol, befektetoi szemmel. Ez most kb. +20Ft az EUR-HUF arfolyamban.

a rettegett drótos 2011.10.04. 18:50:22

Mit is mondjak erre... mondjuk... anyád.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 18:51:02

@klacus: sehogy nem nevelt anyad:-)

hiszen az allam faszan csimpaszkodo kismajom vagy, semmi tobb.

a labadra allni keptelen vagy, csak tatod a szad, hogy belespricikoljon allambacsi, kicsifluffer:-DDD

ugyhogy anyad csak jol elbaszott, ha egy ilyen allamparti, kitartasara halyazo, ingyenelo csikat nevelt beloled:-D

freesleep 2011.10.04. 18:51:08

Ez most ilyen banki PR? Az ágazat, az ügyfél, az ország, a világmindenség a hibás?
Annak jó, ráadásul még az önmarcangoló magyar néplelket is figyelembe veszi

Đđ 2011.10.04. 18:52:32

@Kivancsi:
Németországban a 83 millió emberből nagyjából ezer "rohnant fizetni". Ha majd Magyarországon is nagyjából a lakosság 0.001%-a lesz "nagybani adócsaló", akkor mondhatod, hogy "nincs különbség"!

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2011.10.04. 18:52:51

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "es aki az allamtol varja a boldogulasat az rogton ket kaszttal van alattam, mert en eltartom az allamot amire o apellal.. "

Es ez aki soha nem fogja epp esszel felfogni, hogy az "allami" penz nem csapbol jon, hanem tolem es toled es masoktol. Es veri a szajvaladekat, hogy hulye a posztolo.
Aki azt hiszi, hogy az "elotorlesztes" meg a bankokat fogja buntetni, az szinten hulye. MAjd par ev mulva visszafizetjuk, a kozosbol..

2011.10.04. 18:52:56

@Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek: Köszi. jó ebben van valami. Az a baj, hogy mostanában úgy vagyok az iróniával, hogy azt veszem észre valaki iróniának tünteti fel a valódi véleményét. Nem biztos, hogy így van, de ahogy mondják, már az irónia sem a régi.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 18:53:45

@Mészáros Laci:

"nem tudok egyetérteni azzal, ahogy a hitelt folyósító bankokat felmenti."

Nem kell a bankokat mentegetni: mindaddig amíg pénzt nyomtatnak azáltal hogy hiteleket nyújtanak, megérdemelnek minden pénzügyi csapást ami őket éri.

DE!

"nem tudom sajnálni őket a végtörlesztésből adódó veszteségek miatt."

Nem lesznek veszteségeik; amikor a végtörlesztésről készített nyilvánvalóan véres torkú "törvény" érvénytelenítésre kerül akár a magyar, akár az EU-s jog alapján, "a zállam" (a magyar adófizető) fogja ismét kipengetni a zsozsót.

Meg kell szüntetni a fractional reserve banking (nem tudom a helyes magyar kifejezést rá) intézményét és nem lesznek olcsó pénz által felfújt lufik, akár tőzsdeiek, akár ingatlanok. Ahhoz viszont alapvető szemléletváltozásra lenne szükség a törvényhozás(ok)ban, ami nem egy triviális dolog amikor a kormányzatok túlnyomó része maga is hitelekből él (és fizetteti vissza az adófizetőkkel).

KCB 2011.10.04. 18:53:47

Ezek szerint nekem adsz hitelt. Örülök neki. Kérlek írd meg a telefonszámodat és megbeszéljük a részleteket.
De az is lehet hogy csak hiteltelenül fröcsögsz itt mint azok akiket szapulsz, de feltételezzük a legjobbakat, várom az elérhetőségeidet!

kafferbivalybalamber 2011.10.04. 18:56:51

Ez a Jakab Andor már eredetiben is erőltetett és unalmas volt, így majmolva meg már egyre kínosabb.
Amúgy meg az osztrák bankszövetség betiltotta azokat a szerződéses megoldásokat, amiket aztán exportáltak hozzánk.
De te azért csak hibáztasd azokat, akiket átvertek.

glad az egyetlen 2011.10.04. 18:57:34

Nagyon sántít az párhuzam, hogy aki felháborodik a poston az magára ismer.
Ha így lenne az a személy inkább lapít.
Az aki felháborodik inkább azért teszi, mert nem igaz rá, amit általánosítottak róla.

Ezen az elve, ha az ezt gondolóknak azt mondanám, hogy egy retkes k.va az anyjuk/testvérük/lányuk és ezen felháborodnak, akkor ezek szerint azért teszik mert ráismertek a családjukra?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 18:58:58

@kafferbivalybalamber: atvertek a lofgaszt

nyereszkedni akart es elbukta.

nem tudok egyetlen frankhitelest sem sajnalni, mert nem azert vett fel frankhitelt, mert nem volt mas, hanem mert olcso hust akart suru level.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.04. 18:59:53

@is:
Olyan nagy baj, hogy nem szeretem a csaló vállalkozókat? Igazad lehet, velem lehet a baj, és tényleg nem jó az országnak, ha nem a csalók vannak többen.

Mészáros Laci 2011.10.04. 19:01:10

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

a bankok három ponton ludasak:

1. míg az ügyfél pénzügyi képzettsége legfeljebb átlagos, a bankok pontosan tisztában voltak az árfolyam- és kamatkockázattal.

2. miután nem voltak érdekeltek a forrásköltségek (és forráskockázatok) csökkentésében, a hosszúlejáratú hitelek CHF oldalát rövidlejáratú CHF kötvények kibocsátásával fedezték. így nem csak az árfolyamváltozás, de a CHF oldali kamatok változásának kockázatát is felvállalták, pontosabban felvállaltatták az ügyfelekkel.

3. bár ez a hitelfelvevők bambaságából származik, de a magyar bankok jellemzően magasabb marzzsal folyósítanak hiteleket, mint a hasonló fejlettségű keleteurópai országokban (cseheknél, lengyeleknél). sajnos ezen a téren nincs elég jó verseny -- de ha az átlag magyar bank csak a kamatmarzs szintjén belesimulna mondjuk a lengyel átlagba, már 10%-kal csökkenhetnének a törlesztőrészletek.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.10.04. 19:01:35

ezért nem kapsz tőlem lájkot.

adhatnék neked lájkot, de nem adok. el is mondom, miért. mert nincs egy önálló gondolatod, lusta vagy értelmeset kitalálni, és azt rendesen megírni. se a forma, se a tartalom nem a tied. és amellett, hogy nem tudsz újat mondani, a környezetedet okolod.
igazi magyar vagy, ez a te bajod.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 19:01:55

@luciferko: "Olyan nagy baj, hogy nem szeretem a csaló vállalkozókat?"

akkor miert akarsz kozejuk allni?

a modszerek, tettek es eszkozok minosotenek, nem pedig az ideologia...

rókafogta 2011.10.04. 19:02:33

@luciferko: A nagy büdös lószerszám, még a Balatonon sem nyaralt a többségünk nem ám "Hawajozott" ( bár nem minimálbéres vállalkozó vagyok ,csak vállalkozó ) és elárulom neked van úgy ,hogy épp ,hogy csak több van, ha szerintetek ti "igaz adófizetők "ez olyan kurva jó dolog ma Magyarországon akkor nyitva van az a rohadt kormányablak és csak be kell jelentkezni meg egy kis saját lóvé aztán lehet vállalkozni másoknak munkát adni szerezni meg állandóan az elvégzett munkáért a nem fizető kuncsaftok után futkosni meg "minimál" bér után adózni, meg évek alatt sok millió társasági meg Ip. adót kifizetni, meg üzemorvost meg mindenféle kitalált dolgot finanszírozni. Szóval csak egy a lényeg ,ha ez olyan kurva jó meg se pénz se ész nem kell hozzá akkor miért nem csináljátok ahelyett , hogy a csaló vállalkozóknak robotolnátok. Nem kell megharagudni rám de már kúrvára unom ezt az állandó beállítást, hogy minden azért szar mert azok a szemét kisvállalkozók nem fizetnek eleget. Ha én azt amit már eddig kifizettem 22 év alatt 160 éves koromig élhetnék boldogan. Egyébként minden vállalkozást meg tud vizsgálni a NAV és ki tudja számolni , mekkora jövedelem termelődik, és ehhez még csak pénzügyi zseninek(Matolcsy ) sem kell lenni. Nézzünk már körűl az ügyvédek, jogászok. közjegyzők, felszámolók orvosok (fogászok nőgyógyászok ) között ne Mari éni falusi vegyesboltjában.

Lajosforras 2011.10.04. 19:03:58

te előbb próbálj meg úgy hitelt adni,hogy nem a tőkefedezeted 10szeresét helyezed ki hitelként virtuális pénzből,ráadásul olyan frank alapú elszámolással,amit fel se vettél,csak abban számolod el. addig sima gazember vagy,úgyhogy pont te ne papolj nekem felelősségről ,korrektségről meg tiszteletről,rendben...?

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2011.10.04. 19:04:17

@safranyn: A ketto osszefugg:) Nekem ez irronia, kuffodrol nezve, kulfoldikent meg a nagy budos magyar valosag gorbe tukre..

Don Quixote de la Ferko 2011.10.04. 19:04:19

@neoteny:

És ne felejtsük el, attól, hogy letiltották az eleve az adós nyakába varrjuk módszert, a bank behajtja majd az adóson, behajtja azokon akik még bírnak fizetni, és a végén behajtja az államon is. Háromszor. Tiszta Ludas Mátyás, csak most Döbröginél van a bot.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2011.10.04. 19:04:34

"Törleszthetnéd úgy, hogy nem rokkanna bele a családi kassza. Adhatnék ilyen hitelt, de nem adok és elmondom miért nem."

Ezek után ne csodálkozz, ha utálnak, felgyújtanak, kizavarnak az országból!

Vagy jogszabályokkal "ellehetetlenítik a banktevékenységet".

____ 2011.10.04. 19:06:16

imadom hogy vannak meg emberek akik szivesen irnak olyat amitol a tobbi megpukkad es hulyesegeket kezd el irni.

klacus 2011.10.04. 19:06:33

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Nagyon durván félrelőttél Te ostoba, rasszista majom!

Don Quixote de la Ferko 2011.10.04. 19:07:15

@rókafogta:
Ha te nem ezt csinálod, valamit elcsesztél. Erről nem tehetek. Sajnos amit írok, azt látom, csak rokon, ezért nem nyomom fel. Ha nem lenne az, akkor sem tenném, de ettől még utálhatom őket.
(Gyengébbek kedvéért az utálat nem egyenlő az irigységgel, mielőtt sok okos ezzel jönne)

aszfalt_betyar 2011.10.04. 19:08:12

Én sajnálom a frankhiteleseket (többek között magamat is, meg a pénzügyileg tudatlan közgés cimbijeimet is). A poszt sajnos gyenge, alattomos, demagóg... Miért nem fogadja meg a kedves posztoló (és a többi kárörvendő majom) Feri atyánk (atyátok) tanácsát, és húz el innen a ferde f@szba, má télleg? Aztán ahová elhúztak, onnan néhány nap után úgyis visszarúgnák őket, mert ilyen szarházi népségre a világon sehol nincs szükség. Merakinek nemteccikugye ellehetinnemenni kérem...

biobender 2011.10.04. 19:08:32

@kafferbivalybalamber: "Amúgy meg az osztrák bankszövetség betiltotta azokat a szerződéses megoldásokat, amiket aztán exportáltak hozzánk."

Ez azert volt mert nalunk nem diktal az osztrak bankszovetseg. Azt valahogy mindenki elfelejti, hogy Jarai tartotta magasan a forintkamatokat es EZRT volt olyan jo buli a devizahitel. Es kinek is a zembere Jarai???

De szidjuk csak az osztrakokat vagy az albanokat, meleg tiszta erzes.

midnight coder 2011.10.04. 19:09:09

Hitelt felvenni eleve hülyeség, kivéve ha cég teszi valami extra nyereséges dologra. De a magánhitel egyértelmű lehúzás. A bank és a maffia amúgy is csak annyiban különbözik, hogy a bank legális.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.04. 19:09:41

@____:

Én is. Olyan jó látni, hogy éveken keresztül a bankokat ekézte az okos, két hete azért akarták habzó szájjal átharapni a torkomat, mert akkor éppen védték a bankokat, most meg újra a bank az ellenség.
Ennyi agymosott narancsbarom csak ebben az országban van.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 19:10:26

@Mészáros Laci: 1. fel kellene fogni, hogy a bank nem karitativ szervezet, hanem profitorientalt vallalkozas. a celja a profit maximalizalasa. ha nekem hitelre van szuksegem, akkor megkeresek egy penzugyi tanacsadot es vele inteztetem. tudod miert? mert hulye vagyoi hozza. es ha mar lusta, vagy nagykepu fgasz voltam es ilyen v olyan okbol nem fogadtam szakembert, akkor nem sirok.

2-3. mert egy marek agyartlan ember lakik itt. akiknek annyira fontos volt a rongyrazas es a magamutogatas, a meg nem erdekelt szinvonal fenntartasa, hogy barmilyen szart meg lehet veluk etetni. a hitel ara annyi, amennyiert megveszik. ha itt ilyen hulye emberek elnek, hogy rossz feltetelekkel a draga es kockazatos hitelt megveszik, akkor azt kell nekik eladni. es ez nem bcs, nem csalas, nem amitas. ezt ugy hivjak, hogy piac. es a piacon a legnagyobb felelossege mindig a fogyasztonak van. neki kell donteni, valasztani a lehetosegekbol es viselni a kovetkezmenyeit. ertem en, hogy van most egy ilyen nemzeti alapon szocialista kormanyunk, de az nem normalis amit csinalnak. a ciklus vegere vereset fognak szarni es vizelni, annyi ceg, bank, nemzetkozi birosag es mindenfele vegrehajto torli majd meg bennuk a labat az ilyen hulyesegeik miatt.

azaz tulajdonkeppen belenk fogjak torolni, mert ugye ezek a labtorlesek le lesznek osztva nekunk ado formajaban.

klacus 2011.10.04. 19:11:08

@Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek: Azt nem fogod fel te sem az agyaddal, hogy ez a 180 ft-os móka és kacagás nem a szerencsétlen fél hülyéknek szól, hanem a fent ücsörgő passzióból kormányzók haverjainak. valamikor vissza kel fizetni azt a sok fáradságot, és pénzt amibe a kampány került.

A plebs-nek ott az árfolyamgát, és jóccakát. Ami hozzáteszem, hogy nem egy szar megoldás annak, aki a csőd szélkén van éppen. (Igaziból csak elnapolja a problémát, de hátha jön Jézus és fizet zsebből.)

Don Quixote de la Ferko 2011.10.04. 19:11:23

@aszfalt_betyar:

Nyugi, akiknek szólt, azok megfogadták. Kérdezd meg a habzó szájjal komcsizó, szlovák terepjárós példaképedet, mintha ő is a szlovákoknak fizetne a magyar állam helyett.

Tudod, bort iszik, vizet prédikál.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2011.10.04. 19:11:30

@Di622 2011.10.04. 19:01:58 :

Telitalálat link!

Lehetne a reklámnak folytatása: ahogy most éppen kilakoltatják a családot, lebútoroznak a híd alatt, a gyerek meg a halakkal társalog: pa-pa-pa-pa-pa!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 19:12:18

@aszfalt_betyar: elhuzunk, ne aggodj:-)

de majd hazajarunk szavazni..;-)

nem fogtok itt nyugodtan egymassal uzekedni a kis langyos hugypocsolyatokban:-DDD

hümhüm 2011.10.04. 19:13:53

A blogírótól nem is kellene nekem hitel. Miért?
- mert arrogáns pöcs, akiben üzletileg nem lehet megbízni
- mert nincs is hitelre szükségem.
Abszolút nem ért a hitelezés biztonságához. Mint ahogy a bankok sem értettek.
Kinek szabad csak hitelezni?
Csakis annak, aki bebizonyítja nekem, hogy nincs is rá szüksége....

Üdvözlöm a modern kori magyar dzsentriket... odalett a birtok. Na és?
Segít a szerencsés nyerési széria, a jó pia meg a feketemunka. Nem?

sárkányfő 2011.10.04. 19:14:34

@Di622:

én láttam ezt a reklámot, én láttam! :)

nem is egyszer, de sokszor. a többi reklámban meg azt akarták tőlem, hogy vegyek kocsit, borotvahabot, intimbetétet, utazzak repülővel tengerpartra, stb.

kicsit restellem beismerni ezen a blogon, a többi kommentelő biztos megkövez majd, de én nem követtem egyik reklám felszólítását sem. bizony. akkor most én vagyok a hülye, és azok az okosok, akik bedőltek minuszos IQ-jú reklámoknak? Ők vettek kocsit, borotvát, intimbetétet is? Hol fér el az a sok cuccuk, amit össze kellett vásárolniuk a reklámok kikerülhetetlen kényszere miatt?

mennyire kell ostobának lenni egy reklámnak, hogy a magyar nem pattanjon fel a foteléből és rohanjon a boltba/bankba megvenni amit mondott neki a reklám?

tényleg olyan hülyének tartod a magyarokat, hogy szerinted táblát kéne akasztani minden reklám nyakába, hogy "ez nem kötelező, és a reklámok gyakran túloznak, gondolkodj már szerencsétlen, ez csak egy reklám"?
kinek is van pocsék véleménye a magyarokról?

midnight coder 2011.10.04. 19:15:18

@biobender: Azért volt magas a magyar kamat, mert szarban volt a gazdaság.

És a bankok azért tették ezt meg, mert nálunk - szemben az osztrákokkal nem akadályozta meg őket senki. Különös tekintettel állam bácsira.

lyken 2011.10.04. 19:15:21

Látom nemcsak tanulni nem hajlandóak egyesek, de a kritikát se bírják.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 19:15:49

@klacus: kellett neked belemkotni, kiskocsog:-)))

na? kell meg a muternak a love, hogy elvetessen vegre?:-DDD

hova utaljam?:-D

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 19:16:02

@Mészáros Laci:

Én már ugrottam... de ahol élek, ugyanúgy fractional reserve banking működik; itt is volt ingatlanlufi már '89-ben (is).

Biztosan elérhető magyarul is, de nekem az angol nyelvű változatra van csak linkem:

mises.org/Books/mysteryofbanking.pdf

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 19:17:37

@sárkányfő: ugye milyen durva?:-DDDDDDDDDDD

azzal akarja alatamasztani az igazat, hogyt sotet mint a vakond belsozsebe..

mintha eletkeptelen hulyenek lenni valamifele dicsoseg lenne:-D

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2011.10.04. 19:17:39

Mert magyar vagy, es ha ketten vagytok ket partra szakadtok, es egymas ellen uszitotok. Hitelt nem felvevok a hitelt felvevok ellen, forinthitelesek a devizahitelt felvevok ellen, allampolgarok a bankok ellen, bankok az allam ellen, es vica versa osszes. Be kene mar fejezni az ilyen hangvetelu posztokat. Osszefogassal, felelos poltikaval nem lenne az orszag ekkora szarban.

Lajosforras 2011.10.04. 19:18:55

megosztás és uralkodás. ahogy nézem,sikerült. tényleg ennyit tudtok...?

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2011.10.04. 19:19:09

Mert magyar vagy, es ha ketten vagytok ket partra szakadtok, es egymas ellen uszitotok. Hitelt nem felvevok a hitelt felvevok ellen, forinthitelesek a devizahitelt felvevok ellen, allampolgarok a bankok ellen, bankok az allam ellen, es vica versa osszes. Be kene mar fejezni az ilyen hangvetelu posztokat. Osszefogassal, felelos poltikaval nem lenne az orszag ekkora szarban.

qwertzu 2011.10.04. 19:19:34

@sárkányfő: Nem emlékszem arra, hogy a magyarság mikor szavazta meg szóvivőjének a posztolót.

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2011.10.04. 19:20:22

a deviza hitel veszelyes, a heterok homokosok lesznek tole, a homokosok pedig bevandorlok

nagyza 2011.10.04. 19:21:01

@safranyn: Ez számomra teljesen egyértelmű: az általánosítás itt nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy minden magyar ilyen. De, hogy túl sok ilyen van, az tény.

sárkányfő 2011.10.04. 19:22:14

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

de vazze, hogy még hivatkoznak is rá! :D
agyam eldobom de komolyan...

@qwertzu: ne erőltesd a memóriád, nem volt ilyen szavazás, és nem is állította senki, hogy lett volna.
én még csak hasonlót sem írtam, biztos hogy nekem akartál válaszolni?

kela-bá 2011.10.04. 19:22:29

Emberek ! Mindenkinek igaza van ! Nem lehet, hogy csupán a PÉNZ a hibás ? Azt kellene valahogy kiiktatni.Kár egymást bántani, nem igaz ?További szép estét!

Exploiter 2011.10.04. 19:24:17

Hajj, hajj, ezek a magyarok, ezek ilyen surmók, jajj, ez a nemzet, jajj.

Okos vagy, okosat írtál, de most már kussolsz.

sárkányfő 2011.10.04. 19:27:13

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

amúgy megnéznék egy próba-reklámot, amiben azt mondják hogy pl:
"Aki egy hétig a fejére erősítve hord egy nagy szarvat, annak elmúlik a korpája! Aki két szarvat aggat a fejére és két hétig hordja, annak meg pénz nő a zsebében!"

És ezek után hány magyar ember kezdene mászkálni a nyílt utcán fején nagy szarvakkal :D

Lehet hogy nyüzsögnének? :D

Exploiter 2011.10.04. 19:28:07

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Gyorsan menj, mert ha odakint is idáig fog érni a fos, minden kultúrnemzet igen gyorsan elfelejti az arisztokratikus pózt, aztán annyi a nagy amerikai álomnak.

berczy04 2011.10.04. 19:28:14

@Lajosforras: Hoppá, csak nem látja más is, hogy mi folyik itt... :))) Respect!

Exploiter 2011.10.04. 19:29:58

@sárkányfő:

Most ezen rugóztok? Igen, az emberek segghülyék. Többek között azért vannak törvények a világ boldogabbik felén, hogy megvédjék a hülyéket attól, hogy lehúzzák őket.
Nekem tetszene a természetes szelekció gondolata, de ipari mértékben - mint a mellékelt ábra mutatja - közelről nem túl vidám dolog.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 19:30:13

@kela-bá:

"Nem lehet, hogy csupán a PÉNZ a hibás?"

Nem igazán; pénz nélkül nincs effektív kereskedelem, a cserekereskedelem meg mindenféle technikai problémákat vet fel. (Elcserélhetek veled 6 sor szoftvert egy doboz cigarettáért?)

A fedezet nélküli (mai napság összes) pénz ami a gondot okozza; ld. a linket az előző hozzászólásomban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.10.04. 19:32:26

Jajj, de sokan magukra ismertek, de nem bírják a kritikát, pont mert magukra ismerhettek. :-)

szgy 2011.10.04. 19:32:47

@zladko: "elkértek 80 forintot egy papírlapért"

80? nekem a legnagyobb magyar banknál egy szerződésmásolat 7000 ft(!) volt.
nem tudom már, lehet hogy 2 oldalas volt, nem egy. fekete-fehér, sima fehér papírra nyomtatva. ha levelet küldenek az 990 ft, az is egy oldalas fekete-fehér.

berczy04 2011.10.04. 19:33:03

Csak azt mondjátok meg, drága, felvilágosult, pénzügyi szaki barátaim. Marika nénit, aki az unokája lakására vett fel frankhitelt, hogy legyen neki lakás, hogy a véres faszba nem vagytok képesek sajnálni? Sőt, nehogy nem sajnálni, de egyenesen megérdemelte. Igaz?

Egymásért kiállás, egymás segítése a bajban nem megy mi? Csak a fikázás...

Aki szerint minden hitelfelvevő magára vessen, annak lila fingja nincsen banki folyamatokról, eljárásokról. Sötét banda!

nawazzeg 2011.10.04. 19:33:59

Hehehe!!!
Hülyetótzsidó!!!
Az írás egy nulla...

aszfalt_betyar 2011.10.04. 19:34:01

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Nem csak a hitelhez vagy hülye. Ha cégem így bánna az ügyfeleinkkel, mint ahogy most teszik a bankok, kb. egy hónap alatt tönkremennék. IGEN, profitorientált a cégem, az én célom is a profitmaximalizálás, de még a pénzügyi problémákkal küzdő partnereimet sem szopatom telibe, hanem megállapodom velük, és nem módosíthatom egyoldalúan a szerződéseinket, és nem emelhetem az egekbe és nem hárítom át ész nélkül a - _vélt_ vagy valós - költségeimet a kedves partneremre. Mert partnerként kezelem a partnert, és nem egységsugarú, pénzügyileg tudatlan fasszopóként, hogymilyenhülyehogyvelemdolgoztat, éshülyehogynemolgyamegmaga.

Nembaj, moonyad megjól, agyhalottbarátom.

berczy04 2011.10.04. 19:34:42

@sagia77: MOst ha szerintem szar a poszt és a posztírónak (megrendelőjének) a kurva anyját, akkor magamra ismertem? Érdekes logika...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 19:34:58

@Exploiter:

"Többek között azért vannak törvények a világ boldogabbik felén, hogy megvédjék a hülyéket attól, hogy lehúzzák őket."

Nem egészen; hogy megvédjenek bárkit aki csalás áldozatává válik... de a "csalás" az, ami a tövény szerint a bíróságon bizonyítható, nem az amit a rossz üzletet kötött polgár utólag annak gondol.

2llkedő 2011.10.04. 19:35:25

@berczy04:
Aki nem tud úszni, ne másszon fára, mert elüti a villamos.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 19:36:13

@aszfalt_betyar: "Ha cégem így bánna az ügyfeleinkkel, mint ahogy most teszik a bankok, kb. egy hónap alatt tönkremennék."

valahogy megis te pitizel a banknak hitelert nem a bank neked...

ugyhogy a tenyek es a szamok nem teged igazolnak.

szgy 2011.10.04. 19:36:29

annyira szívhez szóló volt ez a cikk hogy majd' elsírtam magam :-)

különösen ez tetszett:

"jóhiszeműen kezdhetek el veled szerződésekről és megegyezésekről beszélni, anélkül, hogy azt legyek kénytelen feltételezni, hogy eszed ágában sincs az azokban foglaltakat betartani"

és ezért egyoldalúan módosítani ezeket a szerződéseket.

na most akkor kinek is nincs esze ágában sem betartani a szerződéseket?!

berczy04 2011.10.04. 19:37:02

@2llkedő: Ez nagyon leegyszerűsítő gondolat. Azért a világ nem fekete és fehér, jó lenne már látni.

Ha mondok egy olyat, hogy az egész devizahitelezés a lakosság tudatlanságára lett alapozva, akkor megint én leszek a hülye?

Joaquin 2011.10.04. 19:37:56

Szerintem gyenge poszt. Tanulsága nincs, mivel túl általánosító, viccesnek meg nem találtam.

Annyit azért hagy mondjak el, hogy bárki aki a magyarok ilyenek, a magyarok olyanok szófordulattal él, csak azt árulja el magáról, hogy nem ismer más országokat (2 ideszakadt külhoni ismerős nem számít annak), és persze hogy szeret olyan dolgokról magyarázni, amiről semmit sem tud. Röviden: égeti magát, na.

Jozsó_ 2011.10.04. 19:38:38

@maretz:
Kamu felhasználó? Öcsém, ez a nick már akkor regisztrálva volt az indexen, mikor még internettonak hívták. Itt a 62. regisztrált user. Esetleg csekkold a sajátod.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.04. 19:38:39

@berczy04: sajnalom en..

csak ne velem akarja kifizettetni. marpedig azt akarja.

es ertem en, hogy arra neveltek, hogy egy szar, felelotlen, gerinctelen alak legyel, de hidd el, nem ez a normalis.

az a normalis, hogy a tetteidert vallalod a felelosseget es nem masoktol koveteled, hogy a retkes valagad kivakrjak abbol, amibe vigyorogva a haszon remenyemeben beletetted.

klacus 2011.10.04. 19:39:50

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Remélem a bakszövetség meg a cocialista-lusta párt azért jól fizet.

LMFAO

sárkányfő 2011.10.04. 19:39:52

@Exploiter:
az oké, hogy hülyék, de _ennyire_?!?

aki ennyire hülye az védhetetlen. az odaadja isaurának is vaze szemműtétre, meg elveri tenyérjósra és szelleműzőre.

qwertzu 2011.10.04. 19:40:49

@sárkányfő: Neked. Magát mindenki gúnyolhatja, mint írtad, de a posztoló nem magát gúnyolja, hanem a magyarokat. És mivel nem választottuk meg szóvivőnek ezért ismét aktuális a kérdés:

@Tóth Ágas:
"még mindig nem tudom követni: mely népekkel kapcsolatban rasszizmus az általánosítás, melyekkel kapcsolatban nem az? csak próbálok baromi haladóvá válni, ezért kérdezem. "

De ez 50-es IQ felett mindenkinek nyilvánvaló.

szgy 2011.10.04. 19:42:35

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "a bankok azt tettek, amit barki tene a vallalkozasa mukodeseert legalis keretek kozott."

kivéve azt a jónéhány ezer esetet amikor nem. a PSZÁF szerint legalábbis.

szgy 2011.10.04. 19:46:23

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "az a normalis, hogy a tetteidert vallalod a felelosseget es nem masoktol koveteled, hogy a retkes valagad kivakrjak abbol, amibe vigyorogva a haszon remenyemeben beletetted."

ja, bocs, úgy látom hozzád még nem jutott el az a hír ami szerint a bankok _tényleg_ csináltak olyan dolgokat ami nem tisztességes és legális. és hogy nem arról van szó hogy valaki fizesse már ki a hitelemet helyettem.

collateral collector (törölt) 2011.10.04. 19:47:12

akik zsigerből anyázzák a bloggert, pontosan róluk szól ez a bejegyzés.

természetesen durva csúsztatásokból, sőt, majdhogynem rasszista általánosításokból, demagóg provokációból áll az egész, primitív emberek szintjére szabva. pontosan ugyanolyan, amilyenek a jelenlegi, magát miniszterelnöknek tekintő, Magyarország nevében különböző visszaéléseket elkövető patkánynak a beszédei :)

ez a poszt pontosan azoknak az uszítható idiótáknak szól, akik a fideszre szavaznának MÉG MOST IS. uszuljatok csak..

klacus 2011.10.04. 19:47:28

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "csak ne velem akarja kifizettetni. marpedig azt akarja."

Akkor is ekkora troll vagy, amikor a nyugdíjakról, meg a segélyekről van szó? Vagy az már eléggé meghaladja a nem létező szociális érzékedet?

Azt is közpénzből fizetik, vagy az nem teher?

KenSentMe 2011.10.04. 19:48:00

Megbüntetni a bankokat kb. annyira értelmes cselekedet, mintha a tengeren utaznánk egy hajóval, aztán, hasüllyedni kezdenénk, akkor veszett dühünkben a hajó törzsének esnénk, kalapácsokkal és bunkókkal vernénk, hogy "bűnhődj te rohadt tákolmány, neked köszönhető, hogy most süllyedünk, kerülj a víz alá" ...

lehet, hogy elsüllyed, de nyugi, utána mi kerülünk víz alá.. sőt, mi hamarabb fulladunk meg, mint a parancsnoki hídon ülők, erre mérget veszek.

Egyszerűen nem értem, hogy nem képesek értelmes, felelős posztban ülő, havonta milliókat kereső emberek megérteni ezt az alapvető igazságot.. a kétharmad bűvöletében szabadságharcot kezdeni minden ellen, és ezt még meg is ideologizálni nagyon szörnyű.. akkor keseredem el a legjobban, amikor mutatják a parlament folyosóján közlekedő képviselők magánvéleményét.

aszfalt_betyar 2011.10.04. 19:48:24

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"Pitizek" ? Szerződést kötöttem, amit a kedves (volt) bankom egyoldalúan kvázi felrúgott, és most nem az árfolyam elszállásáról beszélek, mert arra kalkuláltam. Milyen tények és számok nem igazolnak engem, agyhalott barátom?

Nem az árfolyam fáj a kedves emberek tömegeinek, hanem a költségek égbe emelése.

Majd jönnek a bankok "pitizni" az emberekhez, hogy "tegyedbebetétbe a pézed". Na az, pitizés lesz, mert sokmillióan megtanulták most, hogy banknak soha nevörevör nem hiszünk, mert akkor is hazudnak, ha kérdeznek. Jóccakát.

berczy04 2011.10.04. 19:48:34

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Bízom benne, hogy nem nekem címezted mondandód második felét!

Oké, akkor mégis szerinted ki fizesse? De komolyan? Ki? Álláspontod szerint senki, vállalja.
Kérdem én, túlművelt barátom. Ha tán elveszíti mindenét, mégis ki a túró fogja segíteni? Az állam. Az állam Te magad is vagy. Szóval akkor hogyan? Várom az építő gondolatokat, mert eddig csak a fikázás ment neked, meg az elhúzok innen, de kérlek, mondd, hogy szerinted mi a megoldás?

kela-bá 2011.10.04. 19:48:55

@neoteny: Kedves ismeretlen "barátom" ! Én pontosan tudom, hogy mi a pénz "szerepe".Csak az furcsa és elgondolkodtató, hogy már az is árú lett, látjuk halljuk a pénzpiacok idegességét... Meg aztán a pénz álitolag hatalom... Mindegy, ilyen a jelenlegi világ, ezért mondom, hogy legfontosabb az egészség, meg a nyugalom. Minek egymást bántani ebben rövidke földi életben ? ( Ezt azoknak mondom akik azt teszik)Kösz a válaszod.

apanna 2011.10.04. 19:49:24

Gyanítom, hogy életedben nem volt dolgod bankkal...

klacus 2011.10.04. 19:50:17

@compound interest: "természetesen durva csúsztatásokból, sőt, majdhogynem rasszista általánosításokból"

Ez nem majdnemhogy rasszista hanem az.

Ha azt írom ide hogy minden cigány bűnöző, és tolvaj, akkor az rasszista!

Ez szerintem gusztustalan. Csak a Sipi féle trolloknak tetszetős. Ilyenkor hol vannak a jogvédők?

berczy04 2011.10.04. 19:50:28

@VRbagoly: Azért ne fossál már annyira a bankoktól, nem Istenek! Sehol nincsen leírva, hogy szükségszerűen magukkal rántják a társadalmat!

nagyza 2011.10.04. 19:51:02

@berczy04: Azt veszíti el, amit a más pénzén vett. Nem kell megoldás. Én nem vettem. Nem is veszítem el.

berczy04 2011.10.04. 19:51:54

Élek a gyanúval, hogy Sipi egy troll! :)))

Joaquin 2011.10.04. 19:52:14

Azért az "úgy kell nekik, megtanulják mi a hitel" hozzáállású embereknek jelezném, ne tegyünk már úgy, mintha ti tudtátok volna, hogy a frank árfolyama ennyi lesz később...sokan számoltak 10-20%-os emelkedéssel, de azért a 100%-ot komoly szakemberek sem látták előre. Persze szép dolog az utólagos okoskodás, nemde?

Fufo 2011.10.04. 19:52:35

Azért én tisztelettel megkérném a jelenlévő devizahiteleseket, számolják ki pontosan mennyit fizettek a hitelükért a mai napig összesen és mennyit fizettek volna, ha ugyanazt az összeget forint-hitelben veszik fel.

klacus 2011.10.04. 19:53:00

@VRbagoly: A bankokat baszogatni a lehető legnagyobb hülyeség.

Ahogy a kormány akkor tenne jót, ha befogná a pofáját, és nem hirdetné a világba minden héten, minden nap, hogy mennyire képtelen a folyamatokat irányítani, nemhogy ezt az országot.

Ezek azt hiszem evidenciák.

andrush 2011.10.04. 19:53:20

Ennek a posztnak minden szava igaz. Aki tagadja, nem itt él. pont.

berczy04 2011.10.04. 19:53:28

@nagyza: Emócionálisan túlképzett kommenttársam: Akkor nem kell megoldás, irány az utca? Remélem nem az ilyen "okos" emberekből lesznek a politikusok!

Ленина · http://szanalmas.hu 2011.10.04. 19:53:54

Érdekes, hogy az összes munkanélküli buzi blogot kezdett írni. Ráadásul nincs saját stílusuk, hanem a másik szellemi termékét nyúlják le, ezt is fel lehetett volna venni az okok közé, hogy miért nem kaphat a mai magyar átlagember hitelt.
pfff

berczy04 2011.10.04. 19:54:24

@Joaquin: De, sajnos láttak. Mondták is, csak ennek így kellett lennie. Azt, hogy miért, mindenki találja ki. Nyugi, nem olyan bonylult...

Joaquin 2011.10.04. 19:54:32

@berczy04: "Sehol nincsen leírva, hogy szükségszerűen magukkal rántják a társadalmat!"
De.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.04. 19:54:42

"Sajnos országod mindenkori un. felelős vezetői ugyanezekkel az attitűdökkel próbálják vezetni az országodat"

Talán Kossuth mondta volt, hogy egy ország politikusai olyanok, amilyeneket megérdemel. Kossuth okos ember volt, nekünk meg ilyen politikusaink vannak. Mindenki vonja le a következtetést! (Megfejtés: A Kapitány 53 éves)

berczy04 2011.10.04. 19:54:59

@andrush: Igen, megmondtad. Pont. Imádom az ilyen tutit megmondó embereket.

klacus 2011.10.04. 19:55:09

@Fufo: +1.

Még mindig plusz a szaldó.... Ezért is hülyeség átváltani, kvázi beleégetni a veszteséget, plusz a magyar jegybank kezébe adni a hitelkamatot.

Joaquin 2011.10.04. 19:55:11

@berczy04: szeretem az összeesküvés-elméleteket csak nem hiszek bennük.

csillagporszem 2011.10.04. 19:55:40

Aki most szidja a hiteleseket, annak egy családtagja, barátja, szerette sincs aki vett fel CHF-hitelt? Őket is szidjátok, hogy miattuk tart itt az ország? Belemeritek mondani a szemükbe, hogy megérdemled te köcsög, fizesd visszafele? Nekem nincs semmilyen hitelem se, de ettől még sajnálom a bajba jutott embereket.

Furi nép ez a magyar.. és nem a lopással, csalással van baj, hanem hogy hihetetlen módon nem képesek összefogni itt az emberek. Folyton csak a gyűlölködés megy, az utálkozás, az ujjal mutogatás, széthúzás és persze a kárörvendés, ha a másik bajba került. Ennyit tudunk: örülni más bajának és még belerúgni néhányat, had legyen neki még rosszabb. Senki nem kérte, hogy más fizesse ki a hitelt helyette, de azért ilyen látványosan örülni sem kell.

sárkányfő 2011.10.04. 19:56:21

@qwertzu:
az önmagába beleértendő az ember szűkebb (család) és tágabb (haza) közössége is. Pont az ismeri legjobban, aki része, és pont neki van jogalapja is rá.
ha más teszi, akkor az nyilván sokkal inkább sértő, bántó lehet, de ebben a formában értelemszerűen nem így van. azért mert mástól nem tűrjük el a kritikát, pláne ha az megbélyegző, rosszindulatú, azért ne legyünk már olyan hülyék, hogy a belső kritikára is ilyen zsigeri elutasítással reagálunk. a hibák kijavításának előfeltétele a hibák fel- és elismerése.

de mindez annyira evidens... könyörgöm... ezt tényleg magyarázni kell?

2llkedő 2011.10.04. 19:56:27

@Joaquin:

Nos a PSZAF szerint a játékszabály a következő:

"""""A devizában meghatározott és nyilvántartott hitelösszeg folyósítása és törlesztése általában forintban történik. Folyósításkor a hitelintézetek jellemzően devizavételi árfolyamot alkalmaznak, hiszen a jóváhagyott hitelösszegnek megfelelő devizát - forintfizetés ellenében - megvásárolják a hitelfelvevőtől. A törlesztőrészletek megfizetésekor devizaeladási árfolyamon az esedékes törlesztéshez szükséges összegben devizát adnak el az adósnak.

Forintban történő folyósítás és törlesztés esetén ezért számolni kell a deviza vételi és eladási árfolyam közötti különbséggel is. A különbség, azaz az árfolyamrés nagyságát a hitelintézet - az adott deviza piaci kondícióira, illetve a hitelintézet üzletpolitikájára figyelemmel - szabadon állapíthatja meg. Mértéke változhat, akár 2-3% is lehet.

A hitelintézetek felhívják a figyelmet arra, hogy a törlesztőrészletek megfizetésével kapcsolatos, a deviza átváltásból eredő esetleges árfolyamkockázatot teljes egészében az ügyfél viseli!"""""""
www.pszaf.hu/fogyasztoknak/hitelek/lakashitelek/ingatlanfedezetu_hitelek.html

Hol, mi nem érthető? Hol van átverés?

berczy04 2011.10.04. 19:56:28

@Joaquin: Hol? Akkor addig nem is léteztek társadalmak, amíg bankok nem? Jaj ne már...

klacus 2011.10.04. 19:56:29

@andrush: nyugodtan visszatérhetsz, te is egy troll vagy... 177 hozzászólással... LOL

sárkányfő 2011.10.04. 19:57:39

@berczy04:
ez így van! pl. Észak-Koreában sincs egy bank se, és lám milyen jól elvannak!

berczy04 2011.10.04. 19:58:02

@Joaquin: Nekem mindegy miben hiszel. A nézz és láss mondás esetünkben nagyon is igaz.
Egy dolgot mondj meg. Másutt miért nincs így? Hmm? Csak mi vagyunk ennyire hülyék? Ugye ezt Te sem hiszed el!?

Joaquin 2011.10.04. 19:58:07

@berczy04: jó ebbe a "vissza a kőkorszakba" vitába nem megyek bele. Költözz Vanuatura vagy mittudomén.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.04. 19:58:37

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Esetleg valami bizonyíték arra, hogy közéjük akarok állni? Megköszönném, már csak azért is, hogy ne maradj hazugságban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.04. 19:58:54

@Ленина: "Érdekes, hogy az összes munkanélküli buzi blogot kezdett írni."

Azon gondolkodám, hogy mekkora halmaz lehet a "munkanélkülki buzik" halmaza. Biszexek beleszámítanak? És a leszbikok? És miért van birtokos esetben a nick? Van valami különös oka? Vagy itt és most inkább tárgyas?

nagyza 2011.10.04. 19:59:05

@berczy04: Gondolom nem az utcán élt, amikor hitelt vett fel. Csak azt veszti el, ami sosem volt az övé. Spekulált. Ugyanis, ha egy devizában hitelt veszel fel, nem teszel mást, mint a stabil valuta alacsony kamata miatt arra spekulálsz, hogy az árfolyam is stabil marad. Magyarán a saját valutád stabilitására spekulálsz. Aki ezt tette, az nem olvasott újágot az elmúlt években, vagy megelégedett a Blikkel.
A politikusok ugyanerre spekuláltak, hisz egy csomó önkormányzat adósodott el devizában.

berczy04 2011.10.04. 19:59:11

@sárkányfő: Ja, meg gondolom az arabok sem léteznek, ha nincsenek ott bankok...

klacus 2011.10.04. 20:00:08

@sárkányfő: :-) Ez állati jó volt... :-)

sárkányfő 2011.10.04. 20:00:45

@berczy04: nagyon jó példa, mert mint tudjuk az olajnak nincs világpiaci értéke!

Joaquin 2011.10.04. 20:01:36

@berczy04: miért nincs így alatt gondolom azt érted, miért ekkora gáz a frank árfolyama itt. Nos
1.) máshol is gond, csak nem ekkora, mert
2.) máshol (pl. Lengyelo.) szabályozták a devizaadósságokat, mert nagy mértékben makrogazdasági kockázatot jelent és nem utolsó sorban kiviszi a pénzt az országból (illetve annak nyereségét - a kamatot). És még ezekben az országokban is gondot jelent az erős frank.

Joaquin 2011.10.04. 20:02:12

@2llkedő: Ne haragudj nem értem ezt mire írtad. Mindenesetre érdekes volt elolvasni szó se róla.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.10.04. 20:02:39

csak az elso bekezdest olvastam es elhanytam magam a szuklatokorusegtol...

berczy04 2011.10.04. 20:02:48

@nagyza: Igaz amit írsz, szakmai szemmel. De emberi szemmel kevésbé. Igen, mindenki számolt árfolyamkockázattal. DE! Nem ennyivel. 10-20-30% oké, de 100?

Ne legyünk már Lázár Jánosok, hogy kinek mije van, annyit is ér...
Az emberek többsége lakásra vette fel. Azt hiszem egy lakást azért nem nevezhetünk űberluxusnak.

Még egy kérdés? Miért volt a devizahitelezés aranykorában a forinthitel sokkal (értsd: nagyságrendekkel) drágább? Ezen kellene elgondolkodni.

Szél Kállmán 2011.10.04. 20:03:55

Mindenki magából indul ki...

2llkedő 2011.10.04. 20:04:37

@Joaquin: Igazad van, nem Neked szántam, de gondolom, mások is elolvasták.

berczy04 2011.10.04. 20:04:44

@Joaquin: Ezek után adja magát a kérdés: Itt miért is nem lett szabályozva? No, miért is? :)) Igen, azért.
Nem a frank árfolyamával van baj, hanem az akkori, mesterségesen alacsonyan tartott árfolyamával, hogy csábítóbb legyen, mint a forint. No, dereng már valami?

chipshop (törölt) 2011.10.04. 20:04:58

Csodalatos poszt,a szerzo velhetoleg egy,max ket orszagban jart egesz eletben,ennelfogva hatalmas ralatasa van egy adott nep kulturajara vonatkozoan.Egyebkent imadok ilyen szuklatokory,egy egesz nemzetet elitelo irasokat olvasni,mindig megmosolyogtatnak es valahol elkepesztenek.Ugyanezek az emberek elnek ama szent meggyozodesben,hogy az osszes olasz maffiozo,a torok nogyolulo,a francia bekepzelt es igy tovabb.Jo nekik,mert az elet es a kulonbozo naciok hatalmas meglepeteseket tartogatnak szamukra.Mondom ezt minimal magyar identitastudattal,tehat meg az sincs,hogy valami megszallott Hungarista lokal patriota vagyok:-)de.KOSZONOM ezt az irast,you made my day mate,lol

klacus 2011.10.04. 20:06:23

@nagyza: "A politikusok ugyanerre spekuláltak, hisz egy csomó önkormányzat adósodott el devizában."

Valószínűleg az önkormányzatok hamarabb kerülnek szarba mint a háztartások.

Pedig ott tele van minden képzett pénzügyi emberekkel, kiművelt emberfőkkel.... vagy a jelek szerint ők ugyanolyan gyökerek voltak mint a lakosság.

Meg az a kormányzat aki tapsikolt a hitelezés felpörgetéséből származó áfabevételnek, és adóbevételnek, meg az emelkedő GDP-nek. Mégis 2006-ban csak Libanonban volt nagyobb az évre vetített államadósság, amikor szétcsapták őket Izrael.

berczy04 2011.10.04. 20:06:49

@Joaquin: Dehogy akarok én visszamenni a kőkorba, élvezem a modern kor vívmányait, csak ezzel a bankok nélkül nincs élet mentalitással nem tudok azonosulni.

apanna 2011.10.04. 20:07:34

Hogy mennyire elegem van a fizetett idiótákból..
És ezért a szarért mennyit kaptál? Tisztességes bank az amelyik 90 bruttóra 76 ezer/hó törlesztést enged???
Vagy leendő kisnyugdíjasnak 18 milliós hitelt ad?
Aki csak akkor tartja be a szerződésben foglaltakat, ha felhívod a figyelmét, hogy te is képben vagy, és elolvastad a feltételeket?
Aki úgy vesz le a számládról havi 15 ezer forint kezelési költséget, hogy az adósnak kell kiszámolni havonta mennyit rakjon forintban a számlájára, mert neki kell átszámolni a chf-et?
Aki elkér utalásonként 2500 ft ot, mert igaz, hogy banknak nevezi magát, de mégsem bank, de a csoportos beszedés az már ingyen van?

elmennek ezek a jó büdös francba a tisztességes dumájukkal.

kanálwarrior 2011.10.04. 20:08:11

Zseniális poszt! Csak így tovább! Végre valaki le merte írni az igazat. Igen, az igazság sok ember számára sértő, de ha elgondolkodnak az olvasottakon akkor az mindenképp a javukra válik.

reccs 2011.10.04. 20:08:28

@TrueY: Lány. Mármint Lenina.

Joaquin 2011.10.04. 20:09:14

@nagyza: na itt az ellenpélda, amit mondtam.
Nézd apám pl. eléggé ért a gazdasághoz, mondjuk azt, hogy szaktekintély. Számított rá, hogy a frank erősebb lesz, de hogy ennyivel, arra nem. Nem várhatjuk el az emberektől, hogy még ennél is jobban értsenek a témához, amikor komoly szakemberek sem látták ezt előre. Szóval óvatosan az "így kellett nekik" hozzáállással kérlek. Ez egyszerűen nem volt előre látható. Ennyi erővel csődbe mehetett volna a magyar állam is (hát erre több esély volt bizonyos időpontokban emlékem szerint...), akkor meg a forintbetétesek szopnak pl. Az élet már csak ilyen, nem látható minden előre és szerintem az államnak kötelessége segíteni ilyen "katasztrófa helyzetekben", főleg ha az a szociális katasztrófa képével is riogat.

berczy04 2011.10.04. 20:09:55

@szMáté: Igen, lehet, hogy sok ember számára sértő, de naivitás lenne azt feltételezni, hogy csak azoknak sértő akiket érint, nem gondolod?

Martian (törölt) 2011.10.04. 20:10:12

@STX Joe: "Ha nem fizet, a bank viszi a házat"

Ezért kellene a magáncsőd intézménye, megfelelő játékszabályokkal.

nagyza 2011.10.04. 20:10:44

@berczy04: "Még egy kérdés? Miért volt a devizahitelezés aranykorában a forinthitel sokkal (értsd: nagyságrendekkel) drágább? Ezen kellene elgondolkodni."
Ebben meg neked van igazad. Részben.
Sajnos lehetett nagyságrendekkel drágább, mert a bankok eldönthetik, hogy milyen kamatért és egyéb költségekért adnak kölcsön. Itt az egyoldalú szerz. módosításokkal van baj.
Ezután nem lesz ilyen, és nálunk is szabályozni fogják a devizahiteleket, ahogy más Kelet-európai országokban időben megtették.
Lázár János szemében én semmit sem érek. Nincs lakásom, mert nem akartam devizahitelt felvenni. Az autóm is régi és olcsó. Néhány ismerős nézett, mert nem akartam hitelbe autót venni. Nekem még megvan az autóm, de néhányuknak már nincs.

klacus 2011.10.04. 20:10:54

@szMáté: Ilyenekért kár beregisztrálni.
Rasszista Trollmajom.

berczy04 2011.10.04. 20:11:00

@Joaquin: Na, kifejezetten egyet értek ezen írásoddal!

Csetepaté márki 2011.10.04. 20:11:25

Ez a poszt mindennek a legalja. Leginkább az úttörők 12 pontjához hasonlít, tele kínosan primitív közhelyekkel meg csúsztatásokkal.
Ilyen legyél meg olyan legyél, dolgozz, adózz, pofád befogd stb stb.
Én is elő tudnám adni a bankoknak, hogy ilyen legyél meg olyan legyél, ne tedd tönkre a pénzügyi rendszert a mohóságoddal, ne adósítsd el az egész világot általad kreált fedezet nélküli spekulációs pénzzel stb stb.
Elsős bölcsészhallgatói szint, az is háromszor ismételve.
Mintha a bankok a tisztesség és önzetlenség megtestesülései lennének,egy jóléti vagy szociális intézmény, a jónép meg egy komplett idiótákból álló trágya szar, kivétel nélkül mindenki, élükön a magyarokkal, persze, ez sikk manapság.

berczy04 2011.10.04. 20:13:16

@nagyza: No, igazad van. Nekem van lakásom, de nem hitelre. Kocsim is van. Az hitelre volt, de már kifizettem, és most jó régi. :)

Igen, ott időben szabályozva lett. Itt nem. Pedig szóltak, hogy gáz lesz mégsem. No, itt a miért a kérdés. :)

Joaquin 2011.10.04. 20:14:33

@berczy04: A forint árfolyamát leverni siker egy kormány szempontjából, miért ne tennék azt?

berczy04 2011.10.04. 20:14:43

Egyébként tényleg ennyire nem látjátok legtöbben, hogy mi folyik itt? Esküszöm fogpiszkálóval fogok járni és mindenkinek kipeckelem a szemét, hogy láss már pógár ne csak nézzé!!!

Martian (törölt) 2011.10.04. 20:14:56

@nagyza: "Lázár János szemében én semmit sem érek."

Nyugi, Lázárjanó dumája alapján Jézus is egy nulla. :)

berczy04 2011.10.04. 20:17:04

@Joaquin: Vávává, amikor virágzott a devizahitelezés, pont magas volt. Most verték le, mikor a lakosság igen tetemes része eladósodott devizában.

Gondolod nem tudták a szakemberek, ott fent, hogy baromi kockázatos? De igen, tudták. Sajnos.

Hadd áruljak el valamit: Egy banknak a rossz adós mindig több bevételt hoz, mint a jó adós. Tudom! Ez mond valamit, vagy magyarázzam még?

klacus 2011.10.04. 20:18:50

@berczy04: , itt a miért a kérdés. :)

Mert nem állt érdekükben. Ahogy a mostani kormányzatnak is tök mindegy. A devizában eladósodott rétegekre, egy munkanélküli időszak, ilyen árfolyam mellett a véget jelenti.

A legnagyobb segítséget az egykulcsos adta, persze annak akinek van is jövedelme, mivel a nettó fizu növekmény az megy szépen a bankokhoz. De ez így is van rendjén. A tartozást vissza kell fizetni. Ha valaki odafigyelt arra, hogy a jövedelmének a 33 % -nál ne legyen nagyobb a hitele, és van még munkája, az tud fizetni. A többi már nem nagyon.

Egy finom 300 ft körüli chf, és 400 ft körüli euró meghozná az azonnali politikai változást itt is... Kő kövön nem maradna tehát erre figyelnek inkább.

zotya-DUB · http://bookmrk.wordpress.com/ 2011.10.04. 20:19:54

aki tud angolul, itt 10 percben egyszeruen el van magyarazva hogyan is mukodik a hitelezes. Kotelezo kellene hogy legyen minden suliban (valaki esetleg lefordithattna magyarra is):

vimeo.com/3261363

berczy04 2011.10.04. 20:20:19

@Joaquin: Tudod miért siker? Mert eladják a lakosságnak, hogy az nekünk milyen jó, mert jönnek a befektetők. Hun is vannak? Jönnek, jönnek, de mikor érnek ide?
Közben a lakosság beledöglik, de jönnek.

Ne vegyetek be már minden szar PR dumát, amit a TV-ben nyomnak!

Joaquin 2011.10.04. 20:21:26

@berczy04: "Egy banknak a rossz adós mindig több bevételt hoz, mint a jó adó"
Nagyobb kockázattal, tegyük hozzá (tehát nyilván nem is mindig). És a bankvilágban (nem csak ott persze) a kockázatnak ára van. De ez megint egy nagyon összetett kérdés. Pl ingatlan volt a fedezet. Most az ingatlanok kevesebbet érnek, mint a válság előtt, vagy is amit a bank számolt, hogy megkap ellenértékként, ha az adós nem fizet, most kevesebbet ér, ami egyfajta veszteség.

mrs. white 2011.10.04. 20:21:41

Már elnézést de a poszt írója egy segg akinek annyi esze van mint egy lepkének.
Hitelt egy magyar azért kap drágábban amiért minden mást drágábban vesz. Kocsit telefonelőfzetést laptopot, bármit és ez nem csak az utóbbi évekre volt igaz hanem az elmúlt évtizedre is. Nem csak világ nyugati felével összehasonlítva hanem pl az egy időben még a fej fej mellett lévő lengyelekkel összehasonlítva is igaz volt ez.
A történet mindössze arról szól, hogy az erősebb kutya ba..... elve érvényesül és a bank az erősebb.
A poszt író véleménye azért nem kifejezetten trendi mert amerikában éppen most terjed el egyre több városban a foglaljuk el a Wall street-et mozgalom. Kvázi elég sok embernél fogja kiverni a biztosítékot hogy a világ javainak nagy többségét egy elenyésző számú ember birtokolja. Elég sanszos, hogy az elmúlt két világháború után nem egy nemzetek közötti, hanem egy polgálháború vagy inkább gazdag kontra szegény háború tör ki hamarosan. Akinek van esze, ilyen Buffet és Soros, már érzi a veszélyt. Csak a poszt író maradt le néhány évvel a gondolatai megfogalmazásában.

berczy04 2011.10.04. 20:21:42

@klacus: Nocsak, valaki még látja a dolgok lényeghez közelítő részét? :) Örülök.

berczy04 2011.10.04. 20:22:39

@Joaquin: Ezt ne kajáld be. A bank mindig nyer!!! Ezt véssétek be jól. Tudom. Nincs olyan, hogy nem nyerhet.

Joaquin 2011.10.04. 20:23:37

@berczy04: nagyon egyszerű, ha erősebb a forint, az állam által felvett devizahitel, vagyis a külső államadósság csökken. Ez elég egyértelmű ezért jó kampányolni vele, persze az igazság itt is sokkal bonyolultabb. Azért az erős állami fizetőeszközt általában jó dolognak tekintik.

berczy04 2011.10.04. 20:25:28

Egyébként azt ugye tudjátok, hogy az önkormik jó része is kurvára el van adósodva devizában, ugye?
Nos, mit is tervez most a kormány? Maga alá vonja a önkormikat, kifizeti a tartozást.
Mi is van az önkormik tulajdonában igen nagy számban és értékben? Elárulom: INGATLAN!!! Ami most a kormányé lesz. A lakosság mit veszít a magas frankkal, mit lehet elvenni tőle? Elárulom: INGATLAN!

Nem hiszem el, hogy nem látjátok mire megy ki az egész!

berczy04 2011.10.04. 20:26:35

@Joaquin: Mégis mindenhol azt verik az emberek fejébe, hogy azért jó a rossz forint, mert vonzza a befektetőket.
Persze, hogy az erős a jó...

klacus 2011.10.04. 20:27:09

@berczy04: A kaszinóban is valahogy mindig a bank nyer.:-)

Pusztán azért, mert működik a képlet.

Én nem hiszem azonban, hogy ez egy összeesküvés lenne. Egyszerűen szar most a helyzet, és még szar is marad egy darabig. Nyilván való, hogy a pénzéről senki sem mond le szívesen, ergó a bankok azért mutatták meg a farkaskőromokét, mert ez volt a rövid távon logikus lépés. Már most is sírdogálnak belső köreikben, hogy zsugorodik a létszám, és senki sem akar semmit sem hitelre venni.

Nekik lesz szarabb hosszú távon.

nagyza 2011.10.04. 20:27:35

@klacus: és @berczy04: Már én is érzem, hogy kezdjük érteni egymást, csak én kevésbé vagyok egy ilyen poszton finom.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 20:27:41

@berczy04:

"Azt hiszem egy lakást azért nem nevezhetünk űberluxusnak."

1) A legnagyobb befektetés az emberek többsége számára.

2) Aki nem tudja fizetni, annak bármi űberluxus. Attól hogy ingatlan, nem válik valamiféle joggá.

Mészáros Laci 2011.10.04. 20:29:56

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

nem az a kérdés, hogy a bank profitorientált vállalkozás-e.

1. az erőviszonyok nem kiegyenlítettek. a bank jogosult törlesztőrészletet változtatni, ha saját érdekkörében előre nem kiszámítható változás áll be -- az ügyfél nem jogosult törlesztőrészletet változtatni hasonló esetben.

2. a szerződés felmondása esetén az ügyfél helyzete ellehetetlenül, a bankot számára tőkéjéhez mérten csekély veszteség éri még akkor is, ha tényleg semmi nem folyik be a kintlevőségből.

3. az információs asszimetria: a banknak SZAKMÁJA a pénzügy, tehát tisztában van minden kockázat mértékével. az ügyfél szakmája általában nem pénzügy. semmilyen más területen nem várjuk el az ügyfelektől, hogy legyenek tisztában a szolgáltatás kockázataival: felelős az orvos, a villanyszerelő, az építész stb. csak a bank nem felelős?

Joaquin 2011.10.04. 20:30:04

@berczy04: rossz forint az exportnak jó, ebben jók is vagyunk. Logikus - itt olcsó előállítani aztán hugyért meg lehet venni devizában. A külker mérleg azért nem csak a befektetőknek jó.

Muster Mark 2011.10.04. 20:30:04

Jajj de zsidó! Apám, mennyire zsidó ez az ember! Mennyire zsidó!

berczy04 2011.10.04. 20:30:33

@klacus: Én aztán tudom mi megy belső körökben, hidd el.
Nem feltétlenül összeesküvés, igaz. Viszont mégis elveszítik a magyar emberek az ingatlanjaikat... Akár föld, akár lakás, akár önkormányzati ingatlan, de mivel az a fedezet, az ugrik. Külföldi kézbe. Nem összeesküvés, csak a külföldi tőke érdeke.

Ezt egy normális, országért felelősséget érző kormány nem engedheti meg, még a bankok árán sem! És mégis megteszi. Miért?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 20:31:27

@berczy04:

"ezzel a bankok nélkül nincs élet mentalitással nem tudok azonosulni"

Ezt talán azoknak kellene mondani akik felvették a hiteleket; _ők_ nem tudtak élni a bankok nélkül.

berczy04 2011.10.04. 20:31:56

@neoteny: Ezzel nehéz vitatkoznom, töprengek még rajta hogyan tegyem. :D

szgy 2011.10.04. 20:32:09

@Joaquin: "A forint árfolyamát leverni siker egy kormány szempontjából, miért ne tennék azt?"

talán mert sokba kerül?

Hassel 2011.10.04. 20:34:52

Jól megmondtad... Kemény voltál!
Mindenki egy alávaló pondró... Pfff...
Saját magadat minősítetted ezzel az írással!
Nem is értem hogy merészel pár fricska senkiházi ilyen dolgokat írni.

berczy04 2011.10.04. 20:34:54

@neoteny: Összetett ez. Azzal, hogy mesterségesen alacsonyan tartják a béreket, de az árakat EU szintre hozták, szinte "belekényszerítették" az embereket ebbe a helyzetbe. Persze nem volt kötelező hitelt felvenni, ez igaz. De ami külföldön megy egy átlagos munkából, az itt nem. A reklámok meg csak tolják a jár neked reklámokat az emberek meg már csak kajálják, mert ilyenek.

Egy felelős államnak a dolga megvédeni azokat, akik, uram bocsá' butábbak hozzá. Nem tették, sőt, kiszolgáltatták őket. Miért?

klacus 2011.10.04. 20:36:27

@berczy04: Nem adják azt olyan könnyen. Az a helyzet, hogy a külföldi tőkét inkább a termőföld és a vízkészlet érdekli. Amennyire én tudom.

Veszik is mint a cukrot, többnyire cégekbe kiszervezve, majd a strómantól offshore-ba forgatva.

A külföldi tőke ennél, sokkal egyszerűbb és kockázatmentesebb módon is ingatlanhoz tud jutni ha akar.

Itt szerintem több "véletlen" egybeesés van.
- mindenkori balfasz kormányzat, és osztagtó politikája
- mohó fogyasztás 2004-2007 között
- igen szar világgazdasági folyamatok

Nagyjából ennyi elég is, máris 2011 -et írunk nyakig a szarban...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 20:37:15

@Joaquin:

"nem látható minden előre és szerintem az államnak kötelessége segíteni"

Igen, a "nem látható minden előre"-t hívják kockázatnak és számomra még mindig nem világos hogy miért az összes adófizető (mert az állam őket jelenti) kötelessége "segíteni" azokon, akik felvállalták a kockázatot arra hogy ők személyesen egy értéktárgyhoz (ingatlan) jussanak.

Ha "az állam" -- az adófizető --"segít", akkor részesedést is szerez az ingatlantulajdonos tulajdonában? Vagy beköltözhet az ingatlantulajdonoshoz pár hónapra amikor neki van szüksége "segítségre"?

flippant 2011.10.04. 20:37:23

Gyík vagy, bakker! Messze vagy Kertész Ákostól ezerrel! Legalább utaltál volna egy icike-picike szófordulattal a genetikára. De nem. Csak a merev, száraz közgazdászok által használt salátaszöveg.

fülesboci 2011.10.04. 20:38:13

nyald ki a seggem blogger, de azért ha pénz köll, irj.

Átvitel honvéd 2011.10.04. 20:39:53

Féligazságok, általánosítások, demagógia.

Más?

Lev Menachem 2011.10.04. 20:40:09

egy kibaszott kis náci vagy kedves blogíró

afalujegyzője 2011.10.04. 20:40:44

Vettem pár éve 10.000-ért OTP részvényt. Aztán volt még 14.000 is, de nem adtam el. Most 3.000 alatt van. Szeretném kérni hőn szeretett kormányomat, hogy legyen szíves törvénybe iktatni: kötelező az államnak az adóbevételek terhére minimum 8.000 Ft-ért (vagy inkább 12.000-ért,)megvásárolnia az OTP részvényem, különben jajj lesz nekem, nagyon rosszul járok :(((

berczy04 2011.10.04. 20:40:59

@klacus: Nem tudom elhinni, hogy ez véletlen. Bocsi. Azt sem, hogy balfasz volt a mindenkori kormány. Nagyon is tudták, tudják mit csinálnak. És nekem ez a fő bajom, mert ha csak balfaszok lennének, akkor oké, én is voltam sokszor életemben. (bár ez más rovására kevésbé ment, mint a sajátomra)

De amit írsz, igaz. A termőföld és a víz. És ki tudná megvédeni? Mi, polgárok. De ha épp minden energiánkat, figyelmünket az köti le, hogy épp ki tudjuk fizetni az aktuális havi törlesztőt, ami már duplája a felvettnek, akkor vajmi kevés idő és energia marad odafigyelni ilyen fontos dolgokra, sőt egyenesen kussolunk, félünk, hogy az a kis kevés megmaradjon. Ez megy most. Szerintem.

(a tévedés jogát, természetesen fenntartom.)

Joaquin 2011.10.04. 20:41:13

@neoteny: kockázat, hogy leég a házad, de kockázat az is, hogyha földrengés pusztítja el. Így Mo.-n nem igazán mondaná azt senki, hogy mekkora hülye vagy ilyen földrengéses helyre építkeztél. Legtöbb biztosító nem térítene. Segíteni kellene azokon, akikkel ez történt?

qwertzu 2011.10.04. 20:42:15

@sárkányfő: A probléma ott van az érvelésedben, hogy a hazához tartozást önmagad határozod meg. "Magyar az, aki annak tartja magát". Tehát akkor bárki bárkit gúnyolhat?
Ha én osztráknak/szlováknak/zsidónak vallom magam, akkor jogosan írhatok róluk egy ilyet mint a fönti?

berczy04 2011.10.04. 20:42:49

@neoteny: Azért kötelessége, mert az alapvető emberi érzés ezt kívánja meg. Ezért vagyunk ún. nemzetközösség. És a köuösség tagjai segítik az elesetteket. Vagy tévedek, már nem vagyunk közösség?

Ne hagyjuk már, hogy az oszd meg és uralkodj elvét ennyire átültessék a köztudatba!

afalujegyzője 2011.10.04. 20:43:54

@klacus: "Az a helyzet, hogy a külföldi tőkét inkább a termőföld és a vízkészlet érdekli. Amennyire én tudom.
Veszik is mint a cukrot, többnyire cégekbe kiszervezve, majd a strómantól offshore-ba forgatva."

Ezt is ki a JóIsten adja el nekik, ha nem az überfasza magyar tulajdonosaik? A jelen tulajnak pénz kell, oszt aki ad neki földért vízért, annak odaadja. Hogy ez jó vagy nem, mindenki döntse el maga, de azt a kurva felelősséget ne toljuk már mindig másra!

Yoss 2011.10.04. 20:44:14

Persze bántó ez az írás, de kicsit le kéne higgadni és átgondolni. Sok benne az igazság, persze nem minden szava igaz. Viszont arra jó, hogy ráébressze az embereket, hogy nem minden úgy jó, ahogy van és a múltban révedezése nem oldja meg a ma problémáit. Kertész Ákos szavaiban is sok volt az igazság.
Az ekézés előtt jelezném, hogy nem vagyok sem cigány, sem zsidó, sem bankár. Itt élek egyre nehezebben és dolgozom. Van hitelem, amit egyre nehezebben törlesztek. Ezért nem érzem magam személy szerint felelősnek, de sajnos a kormányt és a múlt kormányokat igen. De ők is a mi hibánk. Viszont tanácsot adni nem tudok. Már a múltkori szavazásra sem mentem el és nem is fogok. Nincs ugyanis választék.

klacus 2011.10.04. 20:44:42

@neoteny: "Igen, a "nem látható minden előre"-t hívják kockázatnak és számomra még mindig nem világos hogy miért az összes adófizető (mert az állam őket jelenti) kötelessége "segíteni" azokon, akik felvállalták a kockázatot arra hogy ők személyesen egy értéktárgyhoz (ingatlan) jussanak."

Mert a történelem ismétli magát.

A rendszerváltás után nagyon sok állami céget felszámoltak, főleg a KeletM.o -n azzal az indokkal, hogy az állam nem képes a béreket fizetni.

Ezek a népek át is kerültek a munkanélküliek széles táborába. Az állam továbbra is nettó fizető maradt. Ezek a népek a szociális hálón eléldegéltek, majd az alanyi jogon járó gyereknevelési támogatás miatt, szép számmal gyarapodtak is.

Oda jutottunk, hogy minimum 20-30 x annyi pénzbe kerültek, mintha simán pár évíg dotáltuk volna a veszteséges állami szektort.

A hitelesek problémája is ilyen lenne. De nem az.
1. Ez a 180 ft-os végtörlesztő nem a hiteleseknek szól, csak pár ezer embernek
2. A kormányzat csak kommunikációs szinten tud igaziból segíteni, pénzt nem nagyon osztanak, és tudtommal senki helyett sem fizetnek.
3. Az is lehet, hogy hagyják megbukni a törvényt...

Akvyr 2011.10.04. 20:46:35

Van benne igazság, de ettől függetlenül a tartalom egy nulla, a forma meg mint jól tudjuk, lopott.

berczy04 2011.10.04. 20:47:30

@afalujegyzője: Oszt a tulajnak miért kell pénz, miért nem hasznosítja a termőföldet? Ja, hogy az állam olyan kritériumokat, akadályokat támaszt, hogy nem marad más választás?
Mondom én, hogy nem minden fekete és fehér, jó lenne már látni. Ok, okozat.
Mi az oka annak, hogy nincs pénze és ezért kénytelen külföldinek eladni a termőföldet?

klacus 2011.10.04. 20:48:46

@afalujegyzője: "Ezt is ki a JóIsten adja el nekik, ha nem az überfasza magyar tulajdonosaik?"

Ez most akkor hazaárulás?
A pénz beszél a kutya ugat. Azonban. Mindenki fikázza a zsidókat, de ott pl a föld az mindig állami tulajdon marad. Ha jól tudom max. 99 évre veheted meg. Ez sem hülyeség.

klacus 2011.10.04. 20:50:17

@berczy04: Tudod ezt elég nehéz elmagyarázni holmi trolloknak... :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 20:51:10

@Joaquin:

A természeti csapások bár számolható (hiszen ezt teszi minden biztosító) kockázatok, de nem önként vállaltak. A hitel -- minden kockázatával -- viszont az.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.10.04. 20:53:50

PL. az autós svájci hitelesek miért nem törleszthetnek szarjankók?
Miért van ez a megkülönböztetés?

berczy04 2011.10.04. 20:54:46

@neoteny: Részben igazad van, de mégis tévedsz. Igen, kockázatos, mindenki tudta. Itt az arányokkal van baj.

Ugyanis a drága banki ügyintéző azt mondta mindenhol, hogy "ááá, max 10-15% ingadozás várható" MERT EZT KELLETT MONDANIUK!
És ugyan mutass már nekem egy olyan embert, aki makrogazdasági elemzések után veszi fel a hitelt és nem hisz az ügyintézőnek! Ugyan miért kellett volna a hitelfelvevőnek jobban tudnia, mint a szakembereknek.

Hallgattak a "szakemberekre" és ez az eredmény. Nos, szerinted még mindig csak és kizárólag a hitelfelvevő a hülye?

pandacsökiboborján 2011.10.04. 20:55:11

A külföldi tulajdonú cégekkel akkor kezdődik a baj,amikor a külföldi vezetőket elkezdik lecserélni magyar menedzserekkel. Ez kb. az az időpont,amikor a képzett és rátermett kollégák elkezdik otthagyni a vállalatot. Sajnos a cikkírónak igaza van: ez egy köcsög nép lett....

szgy 2011.10.04. 20:55:13

@Joaquin: az államnak vagy a jegybanknak, ha deviza vagy forint adás-vétellel mozgatják az árfolyamot.

berczy04 2011.10.04. 20:56:09

@Lázár te igazi szarjankó!: Már meg ne haragudj, de nem igazán esik egy súllyal latba egy lakás és egy autó. Az autó nélkül elvagy, de lakás nélkül...?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 20:56:24

@berczy04:

"Azért kötelessége, mert az alapvető emberi érzés ezt kívánja meg."

Szó sincs róla; még a vétlen kár esetén sem kötelesség a szolidaritás -- csak hasznos viselkedés, hiszen a vétlen (!) károk közös viselése potenciálisan mindenkit segít --, önként vállalt "kár" (rossz üzleti kimenetel) esetén a kényszerített szolidaritás balekot csinál mindenkiből, aki nem okozott "kárt" magának hogy azután őt is "megsegítsék".

"És a köuösség tagjai segítik az elesetteket."

Hol "elesett" az aki ingatlant vett?!

873ujr3rk 2011.10.04. 20:57:15

ennyire direkt, triviális, provokatív trolletető postot főoldalra kiengedni nagyon eltévelyedett ízlésre vall.

különvélemény 2011.10.04. 20:57:57

Én csak akkor KÖTÖK VELED HITELSZERZŐDÉST, ha:

felelősen bánsz a rád bízott feladatokkal. leesik végre, hogy olyan nincs, hogy anyagi ellehetetlenítés
üzletfeleidet, alkalmazottaidat, kollégáidat tiszteled és az őket megillető, munkájukért járó díjat megfizeted
jóhiszeműen kezdhetek el veled szerződésekről és megegyezésekről beszélni, anélkül, hogy azt legyek kénytelen feltételezni, hogy eszed ágában sincs az azokban foglaltakat betartani, a következményekkel számolni, irántuk felelősséggel tartozni

berczy04 2011.10.04. 20:58:12

@pandacsökiboborján: Anyád a köcsög, aki kiszart erre a világra!

szgy 2011.10.04. 21:00:42

@neoteny: "de nem önként vállaltak. A hitel -- minden kockázatával -- viszont az. "

egy részlet Róna Pétertől:

"Az egyoldalú szerződésmódosítás bevezetésével a bankok olyan szerkezetet
hoztak létre, ami szerint az egyik fél (a bank) időről-időre saját szuverén döntésével, és az ellenőrzés kizárása mellett, olyan kötelezettségeket terhelhet a másikra (az adósra),
amilyeneket akar. ... Az európai jogrendszerek mindegyike egy olyan szerződést, amelyből az egyik szerződő fél terhe a másik ellenőrizhetetlen, a szerződés létrejöttét követő döntésétől függ, még létrejöttnek se tekinti, még szerződésnek sem nevezi, mert a szerződés alapján nincs megállapítható közös akarat. "

gyakorlatilag ez azt jelenti hogy az ügyfél nem tudhatta hogy mit vállal önként. vagyis csak addig amíg a bank menet közben meg nem változtatja a feltételeket.

berczy04 2011.10.04. 21:00:54

@neoteny: Én vétlennek tartom őket. Azt ugye beláthatjuk, hogy lakni valahol, családot alapítani mindenki szeretne. Javarészt ezért vettek lakást, fura mód, mert anyu/apuval ~40m2-en családot tervezni nem túl nyerő.
Viszont nem tudták előre, hogy ez lesz. Nem tudhatták. Szerinted még most sem vétlenek?

Nem az ügyeskedőkre gondolok, hanem a jóhiszemű emberekre.

berczy04 2011.10.04. 21:02:44

@szgy: Kíváncsi leszek, ezek után még kinek nem lesz világos. Ez az egyik lényeg.

sárkányfő 2011.10.04. 21:03:04

@qwertzu: Ha valaki láthatóan anyanyelvi szinten beszél magyarul, magyar blogra ír magyarul, magyarokról, akkor nem igazán értem miért is kéne megkérdőjelezni a magyarságát?

"Ha én osztráknak/szlováknak/zsidónak vallom magam, akkor jogosan írhatok róluk egy ilyet mint a fönti?"
Persze, egy osztrák/szlovák stb. ugyanúgy kritizálhatja saját magát, már miért ne tehetné?? Amit írtam ugyanúgy igaz minden népre a saját nézőpontjából. Ennek van is jó nagy irodalma a magyarban is, az osztrákban is, és minden értelmes népnél.

Komolyan kezdem azt hinni, hogy egyesek azt hiszik magyarnak lenni annyit jelent mint önkritika nélkül imádni saját népünket és minden hibának letagadni, aki meg megemlíti azt gyorsan kiutálni. Ez a romantikus pátoszos, leányregényekbe illő butaság már 100 éve is elavult volt. Tegyünk már úgy mintha felnőtt emberek lennénk, ha nem túl nagy kérés.

reccs 2011.10.04. 21:05:06

@berczy04: Szerintem nem. Én pl. pont ezért nem vettem föl és lakom albérletben még mindig, mert egyértelmű volt, hogy ennek komoly kockázata van.
Persze, ha onnan nézzük, hogy az én adómból is fogják kisegíteni őket, a végén meg nekik lehet, hogy lesz lakásuk emiatt, nekem meg nem, akkor nekik van igazuk. Csak ez ugye nem igazságos. Vagy igen?

berczy04 2011.10.04. 21:08:51

@sárkányfő: A kritikát mindig érdemes meghallgatni, megfontolni. Az építőt. A romboló kritika nem való egy olyan nemzet felé, amelyik épp ébredezni tervez a világháború óta tartó teljes meghasonulásból.

A fenti poszt ne mkritika, hanem szimpla Kertész Ákosi magasságokba emelkedő magyarfikázás, ami lássuk be, manapság már kicsit uncsi és ki is veri a biztosítékot. Semmivel sem vagyunk alacsonyabbak, mint egyéb nép, senkinek nicnsen joga ilyet állítani. Ebből következik természetesen, hogy többek sem vagyunk.

De a zsigeri, fröcsögő, gyűlölködő kritikával szemben már engedtessék meg nekem, hogy felháborodjak!

afalujegyzője 2011.10.04. 21:09:14

És ha most 80 HUF lenne 1 CHF, akkor minden frankhiteles üvöltve rohanna a Nemzeti AVH-hoz (Apeh ;), hogy be akar fizetni a költségvetésbe frankonként 50 forintot, mert igazságtalanul jól járt az árfolyamváltozással? :S

soproni1 2011.10.04. 21:09:38

@berczy04:

Ha Fletóék beültették a hintába az "én csak saját lakást szeretnék" lúzereket a deviza hintába, akkor a másik gyökér meg a 2 gyerek 3 szoba négy kerék támogatta a vesztést. Akármelyiknek hittek, a "tehetséges" nemzetünk mégis rácseszett és mindenki mást okol.
Érdekes, senki sem valami szuper ötletre vett fel hitelt, hanem egy lakásra, ami röghöz köti. Én amondó vagyok, hogy aki akkor rosszul döntött, az okolja magát, mert nem a magas törlesztő részletek miatt nem tudják fizetni a hitelt, hanem, mert nincs munkájuk. Simán lehet kérni fix árfolyamot a banktól.Akinek nincs munkája, annak mindegy az árfolyam.
Arra nem gondolni, hogy 20 év alatt lebetegszem, kirúgnak, válok ! Erről a bank nem tehet. Kivéve, hogy olyan magasan tartja a felszámított költségeket, hogy velünk kifizetteti a rosszul fizetők kockázatait. Arról nem is beszélve, akik közüzemi díjakkal tartoznak. Ott nincs árfolyam.

VonS 2011.10.04. 21:10:03

Vegyük észre, hogy a gazdasági válságért állam, azaz a politikusok az egyedüli felelősök.

Szabályozniuk kellett volna, nem tették. Sem itt, sem Amerikában.
Tudták mi lesz, hisz nyilvánvaló volt egy szakértő számára, hogy a folyamat merre vezet. 2004-ben az IMF figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy óriási veszélyt jelent a derivatívák piacának szabályozatlansága. Az IMF figyelmeztette Magyarországot is, hogy mekkora kockázat devizában ilyen szinten eladósodni.
A politikusok pedig korrupció és rövidtávú érdekek mentén hagyták eszkalálódni a helyzetet, sőt rádobtak pár lapáttal.
Van felelős, de az nem a bankok és nem a hitelfelvevők, hanem akik tudták mi lesz a következmény, lett volna hatalmuk változtatni, mégsem tettek semmit.

pandacsökiboborján 2011.10.04. 21:10:36

@berczy04: márcsak az ilyeneknek,mint te kell megdögleni-ha gondolod ebben segíthetek- és a fenti tényállás megszűnik. faszkalap

berczy04 2011.10.04. 21:11:08

@reccs: Ez sem igazságos. Te jól döntöttél, az idő múlása Téged igazolt. De nem mindenki volt ennyire előrelátó, nem mindenki volt ennyire észnél.
Volt aki ésszel nem érte föl, ezért van most szar helyzetben. De őket hagyjuk veszni, leírjuk, mint járulékos veszteség, mint a seregnél?

Szerintem az állatoktól az is nagyon megkülönböztet minket, hogy nem hagyjuk magára elesett nemzettársainkat.

Ha kiveszik belőlünk az emberség, akkor mi marad?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 21:11:18

@klacus:

"1. Ez a 180 ft-os végtörlesztő nem a hiteleseknek szól, csak pár ezer embernek"

Ez teljes mértékben igaz.

"2. A kormányzat csak kommunikációs szinten tud igaziból segíteni, pénzt nem nagyon osztanak, és tudtommal senki helyett sem fizetnek."

Majd fizet az állam -- értsd minden adófizető -- amikor elkaszálják a törvényt és a bankok követelik az elmaradt bevételüket ill. hasznukat.

afalujegyzője 2011.10.04. 21:13:32

Mellesleg volt itt egy Széchenyi nevű fazon, az a Pista, amelyik most épp rohadt népszerű az aktuális politikai vezérkarnál. Az állítólag írt valami könyveket is több mint 150 éve. Mi is volt a címe az egyiknek? Ilyen izé... Hitel, nem? vagy valami hasonló... ;)

kanálwarrior 2011.10.04. 21:13:55

@klacus: Azt szeretem a legjobban az internetben hogy ha egy Izrael gazdaságáról szóló poszt alatt nem kezdek el rögtön vadul zsidózni akkor rögtön előugrik az álértelmiségi seggfej kommandó és kikiált idegenszívű judeobolseviknak. Ha viszont valahová beírom hogy igen, alapvetően egyet értek azzal hogy az eredményekért dolgozni kell akkor ugyanezek az emberek rögtön rasszistának/fasisztának neveznek. Én ezt nem értem.
Szóval bocs, de most már muszáj megkérdeznem: nem vagy te egy kicsit hiperpigmentált? Mert az megmagyarázná...

Rezsi98 2011.10.04. 21:14:12

@VonS: Aki nem érti amit írtál, annak nincs mit magyarázni, van egy szint ami alá nem szabad menni.

berczy04 2011.10.04. 21:14:48

@pandacsökiboborján: Mert a magyarokat kollektíve leköcsögözni sokkal kevésbé szánalmas mi? Te barom.

Akarsz nekem segíteni megdögleni faszfej? Ébredj fel és vedd már észre, hogy bilibe lóg a kezed kisfiam!

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 21:16:30

@berczy04:

"szerinted még mindig csak és kizárólag a hitelfelvevő a hülye?"

Mivel a bankok szerződésesen bebiztosították magukat _minden_ eshetőségre, a hitelfelvevő meg aláírt egy olyan szerződést amivel bevállalta az _összes_ kockázatot...

azAttis 2011.10.04. 21:17:13

aha aha aha csakhogy ennek semmi de semmi köze ahhoz magyarok vagyunk

berczy04 2011.10.04. 21:17:13

@VonS: Nocsak, még egy értelemmel megáldott ember. :) Jó látni errefelé ilyet is, mert kevés akad. Respect!

pöcögtető 2011.10.04. 21:17:56

Kibaszottúl elegem van ebből a retkes országból ,azonnal le kell innen lépni!Gyorsan mondjatok egy országot ahol jó a fizetés ,jók a csajok és a politikusok sem állandóan azon dolgoznak ,hogy kilopjanak mindent a zsebemből .Egyelőre Ausztria ,Németország felé nézelődtem de ha így haladnak a dolgok akkor pár év múlva már Albánia és Moldova is vonzóvá válhat.

soproni1 2011.10.04. 21:18:09

@berczy04:

Az egykori gyarmatosító nemzeteknél alacsonyabb rendűek vagyunk, mint sok más nemzet. A keletieknél természetesen nem.
Amit a dagonyázásról írt, szerintem telitalálat. Az irigység szintén az. Legalábbis amióta dolgozom, pont ilyen munkatársaim voltak minden munkahelyemen.
Ezzel a genetikai mondatát rész igazságnak tartom és külföldön nem mondanám, maximum némi kiegészítéssel baráti társaságban.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 21:18:40

@berczy04:

"Az autó nélkül elvagy, de lakás nélkül...?"

Akkor minden magyar polgár és/vagy család akinek nincs _saját tulajdonú_ lakása, az "nincs el"?

szgy 2011.10.04. 21:19:28

@berczy04: jó hogy mondod. az egész úgy kezdődik hogy "Magyar vagy". utána a többi simán kimeríti a közösség elleni izgatás fogalmát. ha netán a bankokról írt volna hasonló lejárató cikket "Zsidók vagytok" kezdettel, már biztos börtönben ülne. vagy a börtönlakókról "Cigányok vagytok" kezdettel.

nem vagyok egy harcsabajszos nagymagyarkodó de az ilyen tetvektől felfordul a gyomrom.

mindenesetre a blogok már a mádiatanács felügyelete alá tartoznak, talán már működik is a feljelentő lapjuk.

berczy04 2011.10.04. 21:20:00

@neoteny: Persze, hogy aláírta, mert azt mondták neki, hogy nem lesz nagyobb a kockázat, mint +/- 10-15%. Ha Te lakásvásárlás előtt állsz, és csak ezt engedheted meg magadnak, mert a forinthitel kurva drága volt és azt mondják nem nagy a kockázat, nem veszed fel? Legtöbbünk aláírta volna.

soproni1 2011.10.04. 21:20:07

@pöcögtető:

állítólag Svájc ilyen ! Televan jó ki magyar lúvnyákkal. Csak hideg van télen....

Hagrid 2011.10.04. 21:20:58

Persze, persze...én is panaszkodom a társadalmunkra - nem mintha sok "fejlett" (rabszolgatartó-gyarmatosító) országban nem így lenne... - ellenben hol fair ez mégis? Mikor a lakosság többsége 150 nettót sem keres meg? Hol itt az összehasonlítás? Milyen felhalmozás? Egy szaros lakás vagy ház, amit félt az ember és amiért 10-12 órát is melózik,csak hogy 150 nettó felett keressen, bár vidéken 100 nettónak is örülnek ennyi munkáért...

Mi itt a gond? A gazdag országok mind cégeket telepítettek a rabszolgák, a 3. világ országaiba. Ezek nagyon durva profitot termelnek és hoznak haza. Termelékenység, mi?

soproni1 2011.10.04. 21:22:50

@neoteny:

Ahogy a paraszt mondja:

A bérlet kidobott pénz, a hitelt magadnak fizeted ! Meg a törlesztő ugyanannyi, mint bérleti díj ( vidéken albérlet), akkor inkább a hitel !

afalujegyzője 2011.10.04. 21:23:01

@szgy: "talán már működik is a feljelentő lapjuk. "
Heélyes, ebben mindig nagyok voltak a magyarok, a Horthy kortól Rákosin át Orbániáig :D Már csak kicsit kell várni, és jön a Nagy Fekete Autó. Ma a bloggerért, holnap érted vagy értem.
Tényleg ilyen országban érzitek jól magatokat???

berczy04 2011.10.04. 21:24:49

@szgy: Nekem mindegy, hogy az illető zsidó, cigány, néger, tibeti, amcsi, arab akármi. Ha ezt a nemzetet hazájának érzi és tesz érte, az becsülendő, de aki csak fikázni tud, meg köcsögnépezni, az húzzon el a francba, ha neki itt olyan rossz, senkinek nem fog hiányozni.

Tök mindegy a származás.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 21:25:13

@szgy:

Ha a szerződés jogilag megtámadható, ám tegyék azt.

Valaki említette hogy a lakáshitel-szerződés felolvasásra került a közjegyző által a hiteles és a bank képviselője előtt; mindent vállalt ami a szerződésben benne van, az egyoldalú módosítást is. Ha olyanba is beleegyezését adta, ami törvényellenes, ld. első mondat; de ha nem az, akkor az aláíró kizárólagos személyes felelőssége hogy vállalta az akármilyen előnytelen feltételeket. Nyilvánvalóan _akkor_ előnyösnek tűnt a számára, hiszen azért írta alá.

szgy 2011.10.04. 21:25:41

@afalujegyzője: "Tényleg ilyen országban érzitek jól magatokat???"

jobban érezzem magam olyan országban ahol teljes nyugalommal alázhatják le a magyarokat???

Rezsi98 2011.10.04. 21:26:51

Vastagon hibás a bankrendszer.. Ebből élek én is ezért tudom mi minden undorító - nem vagyok komcsi - népnyomorító szarságot vettet be az állam segítségével a bankszektor, a "kisembert" célzó reklámoktól a friss családok beetetésig a vedd-vidd O%-os hitelekkel. Persze nem volt kötelező, de ha azt nyomják az arcodba, nap, mint nap,mindegy mennyit keresel, adunk kölcsönt,gyere te fasz vedd már fel ilyen lehetőség nem lesz több. Mi az állam felelőssége ? Mi PSZÁF felelőssége?

berczy04 2011.10.04. 21:26:51

@afalujegyzője: Nem, senki nem kívánja ezt, de könyörgöm, húzzunk már egy határt, hogy meddig hagyjuk magunkat gyalázni.
Senki nem akar feljelentősdit játszani, és asszem pont nem a magyarok azok akik folyton ezt játsszák holmi nemlétező rasszizmust kiáltva.

sárkányfő 2011.10.04. 21:27:05

@berczy04:
Akkor sorban:
- mindenkinek joga van olyan stílusban írni ahogy akar
- a fenti stílus teljesen okés és még jogos is. a reakciók jó része amúgy visszaigazolja a posztot
- a magyar emberek többségében nem vevők semmilyen kritikára függetlenül annak tartalmától, stílusától.
- Ady már 100 éve írt sokkal keményebben, de láthatóan nem hatott, érthető ha az önkritikusok hangja/kétségbeesése/gúnya fokozódik
- ez a poszt nem magyarfikázás, tanulj meg olvasni, értelmezni.
- ha unod, ne olvasd
- senki nem mondta ebben a posztban, hogy alcsonyabbak volnánk mint más népek. bár ami azt illeti, szerintem ne erőltessük az összehasonlítást, mert a végén még találnánk nálunk különb népet a világon. elág sok nép van, nem valószínű, hogy nincs nálunk jobb.
- de, bárkinek van joga ilyeneket állítani, és sejtelmem sincs honnan veszed, hogy nincs, de akárhonnan is, nagyot tévedsz.
- tőlem akkor háborodsz fel amikor akarsz, és beleláthatsz gyűlölködést egy mesekönyvbe is, állampolgári jog hülyének lenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 21:27:56

@berczy04:

"Azt ugye beláthatjuk, hogy lakni valahol, családot alapítani mindenki szeretne."

Hogyne; és "ha a vágyak lovak lennének, egyetlen koldus sem járna gyalog".

Én is sok mindent szeretnék de ha nincs meg a tehetségem hozzá, hát nem tudom megszerezni őket.

berczy04 2011.10.04. 21:28:25

@Rezsi98: No igen... Én is ilyen körökben dolgozom, azért tudom mi megy. Csak itt valahogy senkinek nem fér a fejébe. :)

szgy 2011.10.04. 21:29:16

@soproni1: "Meg a törlesztő ugyanannyi, mint bérleti díj ( vidéken albérlet), akkor inkább a hitel !"

az a legnagyobb különbség hogy ha nem tudod fizetni az albérletből elég egyszerűen el lehet költözni másikba vagy vissza a szülőkhöz, stb.
ha sokat változik az életkörülmény (pl. munkahely helye, újabb gyerekek, stb.) előnyösebb az albérlet.

kanálwarrior 2011.10.04. 21:29:58

Baszódjatok meg mindanniyan. Ti összekeveritek a kollektív egoizmust a hazaszeretettel és az önkritikát a magyargyalázással. Én nem sértődtem meg ezen az íráson. Ha ti igen akkor annak nyilván az az oka hogy telitalálat ez a poszt. Hiszen ti MINDIG rendesen fizetitek az adót, ugye? Ilyenkor hadd ne az legyen már a köcsög aki szól hogy bocsika, ez kb. hazaárulás. Nézzetek magatokba és szégyelljétek össze magatokat. Persze akinek nem inge, ne vegye magára.

Tóth Ágas 2011.10.04. 21:30:00

@qwertzu: ez nagyon jó megfogalmazása a problémának. az egyén dönti el, melyik közösséghez tartozónak vallja magát, továbbá azt is, kivel tartozik egy közösségbe és kivel nem.

pusztán a társalgás nyelvének azonossága nem feltétlenül jelent nemzeti/gondolati/lelki azonosságot, még a magyar nyelv esetén sem.

a fenti kritikával az a baj, hogy általánosít, így garantáltan pontatlan, de ráadásul totál tévesen fogja meg a problémát. Lehet, hogy csak magából/ismerőseiből indult ki a poszt írója. Nem mindenki lop/csal/hazudik/dőzsöl és felelőtlenkedik ebben az országban sem. Bár ilyen is van szép számmal, a jelenlegi problémának nem ez az alapvető oka.

Így ez csak egy rosszindulatú, általánosító, rasszista írás, amit történetesen én sértőnek, ám színvonaltalannak találok.

kanálwarrior 2011.10.04. 21:32:44

@berczy04: Engem kb. 70 perccel ezelőtt rasszistáztak le mert nem értettem egyet Veletek. De nyilván bennem van a hiba.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 21:33:11

@berczy04:

"nem veszed fel?"

De nem ám; nekem is ajánlották megvételre a lakást amit béreltem, még össze is tudtam volna dobni kb. 35% önerőt. De azt mondtam magamnak hogy akkor veszek majd fel valutakölcsönt amikor abban a valutában kapom a béremet mert én gyáva nyúl vagyok ahhoz hogy mindenféle keresztárfolyamok alakulására bazírozzak (a munkahelyem biztonságáról már nem is beszélve).

És igen, az autóim is 18-20 éves szerkezetek voltak, mert azokat tudtam kifizetni készpénzben. Nem is tudtam villogni senki előtt velük, de nem is húzták ki egyiket sem a seggem alól.

berczy04 2011.10.04. 21:33:13

@sárkányfő: Bocs, de ha nem érted amit mondani akarok, akkor értelmetlen a vita.
A szőrszálhasogatásra, amilyen ez a pontokba szedett elemzésed, pedig nem vagyok vevő.
Kielemezhetünk minden szót és még a végén az jön ki, hogy Kertész Ákosnak is igaza volt, de ilyen mélységekbe zseblámpa nélkül nem ereszkedem, annak pedig épp híján vagyok. Bocs...

VonS 2011.10.04. 21:33:39

@berczy04: :)

Akkor azt is hozzátenném, hogy a helyzet nem változott azóta sem.
Szerény véleményem szerint lesz még rosszabb is annál, ami most van, ugyanis szemmel láthatóan tanulni nem tanult senki semmit.
Ha finoman akarok fogalmazni, akkor azt mondom, rendszerszintű probléma van. Ha durván, akkor azt, hogy a nyugati demokráciák felépítése alkalmatlan lett időközben az új gazdasági és társadalmi problémák kezelésére. Az USA az egyik véglet, Európa a másik. Amerika a nagytőke befolyása alatt áll olyan szinten, hogy saját társadalmának is sorsrontója lett, Európában meg a baloldali populizmus vert olyan mély gyökeret, hogy amelyik politikai erő jól tudná kezelni a válságot, az azt azonnal buktatná a nép.

szgy 2011.10.04. 21:33:46

@neoteny: "lakáshitel-szerződés felolvasásra került a közjegyző által a hiteles és a bank képviselője előtt; mindent vállalt ami a szerződésben benne van, az egyoldalú módosítást is. Ha olyanba is beleegyezését adta, ami törvényellenes"

egy tévéműsorban mondta egy lakáshiteles valaki hogy olyan volt ez a felolvasás hogy gyorsan elhadarták a szöveget, utána mikor kérdezni akartak valamit elkezdtek pattogni hogy mit akarnak, kell a hitel vagy nem, meg egyébként is már itt vár a következő. mondjuk ez leginkább a közjegyzőket minősíti. bár ezért elég jó pénzeket elkérnek.

Peter T. Sinclare 2011.10.04. 21:35:34

Dolgozz többet? Ki? Az a szerencsétlen varrónő, aki vidéken, becsületes munkával, napi 10-12 óra robottal hazavisz 40e forintot, de elköltözni nem tud, mert a háza kertestül nem ér annyit, amennyiért egy munkahelyeket biztosító városban (200+ kilométerre) garzont vehetne?

Vagy az a szakipari oktató, aki 60e forintot visz haza túlórákkal, és eladhatná a lakását, hogy jobb helyre költözzön (szintén garzonba maximum), de ott meg munka nincs, mehetne legfeljebb mekdumálszba hamburgert sütni, ha éppen van felvétel?

Vagy az a volt rendőr, akit leszereltek, és maximum portásként, vagy bizt. őrként alkalmazzák, minimálbérért?

Mégis ki? A jó ég megáldjon, értem én, hogy honnan veszed a sablont, meg bizonyos körökben igazad is van, tényleg ilyen a magyarság egy része, de kiskomám, százezrek élnek a létminimumon becsületes munkával, 10-12 órás napi gürcöléssel, mert nem tudnak elmenni nyugatra dolgozni, és mert 40-50 éves fejjel adja fel a teljes élete munkáját és kezdjen új egzisztenciát nyóckeres garzonban, hogy 10e-rel többet keressen?

És ha ott az idős rokonság, akikre hetente azért oda kell figyelni, nehogy a buckalakók kirabolják, meggyilkolják, vagy egyszerűen mert idősek és kell, aki hetente rájuk nyitja az ajtót, gondoskodik róluk? Őket is vigyék magukkal a garzonba?

A fasz kivan már a sok belpesti okostojással, akik ismerik a saját kerületük szarrágó prolijait, aztán ezt a néhány gyökeret veszik alapul és vonatkoztatják az egész országra.

sárkányfő 2011.10.04. 21:36:57

@neoteny:
te is olyan lúzer voltál, mint én, hogy nem akartál 30 évre eladósodni amikor 3 évre sem lehet előrelátni ebben az országban, meg nem akartál egy olyan, devizahiteles konstrukciót használni, amelyiket nem tudsz kiszámítani biztosan jó előre? :)
hát most jól megszívtuk, mert mint látjuk VAN ingyenleves, és majd mi fogjuk megfizetni a hitelvisszaváltók nyereségét is amikor ez európai bíróság kamatos kártérítést ítél meg az országnak :)

berczy04 2011.10.04. 21:37:42

@szMáté: LEhet nem egyet érteni, sőt kell is a vitához. Én tuti nem rasszistázlak le érte. :)

Én igyekszem normális hangnemben vitatkozni, persze néha velem is elszalad a ló, bocsesz.

Egyet értsetek már meg! Lehet, hogy az emberek is hülyék voltak, de a bankok éppen erre a hülyeségre játszottak rá nagyon is az állam hallgatólagos támogatásával. Akkor ki a hülye?

"Bűnösök közt cinkos aki néma."

sárkányfő 2011.10.04. 21:39:06

@berczy04: rövidebben is megfogalmazhattad volna: nincs egy érved sem.

ha jól sejtem te Ady Endrét is magyargyalázónak tartod, pfej:

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

berczy04 2011.10.04. 21:41:15

@sárkányfő: Oké, nincs érvem. Legyen ahogy akarod. Szerintem Te nem érted amit mondani akarok, szerinted én nem. Parttalan vita, felesleges folytatni.

Ami Adyt illeti: Bizony volt olyan írása ami nem tetszett pont ezek miatt. Tán baj?

kanálwarrior 2011.10.04. 21:42:07

@berczy04: Ebben teljesen igazad van, de mit lehet ilyenkor csinálni? Visszamenőleges hatállyal gerincet ültetni a bankárokba és a politikusokba? A baj már megtörtént és nem vagyok róla meggyőződve hogy létezik "jó" megoldás. Beszoptuk.

szgy 2011.10.04. 21:42:10

@szMáté:

"Én nem sértődtem meg ezen az íráson."

idézem az elejét megint:
"Magyar vagy
Csalsz, lopsz ..."

na, valami? életjel? :-)

"Ha ti igen akkor annak nyilván az az oka hogy telitalálat ez a poszt."

hát persze, más nem is lehet.

"Hiszen ti MINDIG rendesen fizetitek az adót, ugye?"

képzeld, igen, egész életemben minden adót rendesen befizettem az utolsó fillérig. a cikk nem telitalálat hanem egy rakás rosszindulatú általánosítás.

berczy04 2011.10.04. 21:44:53

@VonS: Öröm látni olyan embert, aki képes így látni a dolgokat. Igen, sokkal nagyobb a baj, mint azt hisszük, igen, rendszerszintű a probléma.

A jóléti társadalmi berendezkedés nincsen felkészítve semmilyen komoly probléma kezelésére. S mint ilyen összeomlásra ítéltetett.
Nem kell annyira beszarni, a Római Birodalom is összeomlott, s mi mégis itt vagyunk. :)

Sokkal nagyobb a baj a világban, mint azt láttatni engedik nekünk, csak ezt kevesen értik, ezért jó néha ilyet olvasni. :)

kanálwarrior 2011.10.04. 21:48:17

@szgy: Szerintem a magyarság több mint 50%-a lopott már (lopás= ellenőr hagyja ingyen utazni a havert/csövest, valaki nem fizet adót nagy értékű ajándék után, olyan cuccot tölt a kocsiba ami után előzőleg nem adóztak eleget).
Ha ez így van akkor a "magyar vagy, nem lopsz" nagyobb hazugság.
Egyébként igen, ez általánosítás. Nyilván a kisebb hazugság nem azonos az igazsággal. De nem vágom hogy írói fogásokon miért kell megsértődni. Mi lesz a következő? Legközelebb már az alliteráció is magyargyalázás lesz?

Anti Anyag (törölt) 2011.10.04. 21:48:22

Ez egy jókora baromság. Egyrészt a többség nem nagyon tudja az adót elcsalni, nem is akarja, másrészt a hitelek jórésze lakáshitel. Albérletet fizetni hitel helyett, na az az ostobaság.

Honnan a faszból tudta volna az alábbiakat a hiteles:

1. Gazdasági válság lesz és elvesztheti a munkahelyét.

2. Duplájára emelkedik a törlesztő.

Ilyenkor B+, annyi az okos.

berczy04 2011.10.04. 21:48:23

@szMáté: Hát, jó megoldást én sem tudok, én inkább abban igyekszem tenni a dolgokért, hogy rávilágítok olyan dolgokra, amik nem egyértelműek.

A baj megoldása ott kezdődik, hogy kinyitjuk a szemünket és szembenézünk vele. Látni kell, hogy jó megoldás szülessen. Bár tudnám, de nem tudom.

Persze lehet ezért engem hülyézni, de meggyőződésem, hogy ha az emberek látnák mi folyik itt, akkor elkezdődne egy változás, talán pozitív.

Tudom én, hogy komplex folyamatok átlátására a többség képtelen, de mégis meg kell próbálni, mert ha meg sem próbáljuk...

belekotty 2011.10.04. 21:49:20

Blogíró! Baszd meg! Magyar vagyok, hitelt sosem vettem fel. És még sokan mások sem. Úgyhogy amit írsz sértő a magyarokra. Szépen elloptad a Kedves Cigány ötletét. A cigányok sem egyformák, csak hát tény hogy a többségük mélyszegénységben és az ennek megfelelő kulturális szinten él. Ez a magyarokra nem igaz. Amit a cigányokról írtak, az sajnos igaz a cigányság több mint 50 százalékára, amit te írtál az meg a magyarságnak max 10 százalékára.

sárkányfő 2011.10.04. 21:50:07

@berczy04: az hogy mi tetszik neked és mi nem Adytól, az a magánügyed, ízlésbeli kérdés, illetve esztétikai és értelmi képességeid függvénye. Nyilván amúgy Adynak is voltak kevésbé jó írásai, mint novellista pl. nem tudott olyan szinten írni mint költő. Az idézett vers természetesen remekmű.

De mindez nem is olyan fontos, a lényeg, hogy aki ezt a verset, vagy úgy általában Adyt magyargyalázónak, stb. tartja az szegény hülye. Nagyon.

berczy04 2011.10.04. 21:51:11

@szMáté: Csak egyet engedj meg. A magyar helyére ültess egy más nemzet nevét és írd meg nekik. Hadd ne mondjam melyik nemzet nevét.
Meglátjuk kevésbé háborognak-e és elfogadják száraz kritikának! :)

kanálwarrior 2011.10.04. 21:52:07

@belekotty: Akkor örülj neki hogy te ilyen jó környéken élsz, mert nekem kicsit mások a tapasztalataim. Tőlem (pontosabban a szüleimtől) általános iskolai irodalom tanár is lopott már. Ez azért durva.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 21:54:05

@VonS:

"Amerika a nagytőke befolyása alatt áll olyan szinten, hogy saját társadalmának is sorsrontója lett, Európában meg a baloldali populizmus vert olyan mély gyökeret, hogy amelyik politikai erő jól tudná kezelni a válságot, az azt azonnal buktatná a nép."

A baloldali populizmus (kulturális, _nem gazdasági_ neo-Marxizmus) Európából vándorolt át az USA-ba a két világháború között, és a 60-as évektől kezdődően vándorolt visszafelé Európába hogy a kommunizmus/szocializmus _gazdasági_ bukása után felvirágozzék ismét.

A nagytőke legalább annyira befolyásos az EU két meghatározó tagjaiban (Németo. és Franciao.) mint az USA-ban; az USA-ban csak nyíltabban fejtheti ki a propagandáját egyrészt alkotmányos okokból, másrészt amiatt hogy (Nyugat-)Európában nagyobbak a szociáldemokrata hagyományok. De ugyanúgy ahogy a tőke többé-kevésbé (inkább többé) szabadon áramlik a két kontinens között, a nagytőkések apródfiúi és -leányai, a globális menedzsmet elit is szabadon mozog. Eklatáns példaként ld. Klaus Kleinfeld-et, aki elhúzott az USA-ba az Alcoa-t vezetni amikor a Siemens-nél történt királysága alatt kiborult a bili a vesztegetésekről, ami miatt a Siemens fizetett 1,300,000,000 euró büntit.

berczy04 2011.10.04. 21:54:48

@sárkányfő: Ácsi, mondottam én valaha bármi olyat is, hogy Ady magyargyalázó?
Kérlek, szépem kérlek, olyat ne adj a számba ami nem hagyta el azt!

Igen, magánügyem. POntosan, mi ezzel a probléma? Mindezek mellett Adyt az egyik legnagyobb költőnknek tartom, még ha nem is a kedvenceim egyike. Igaz, ez ízlés dolga.

Ne akard a értelmi képességeimet becsmérelni, mert könnyen lyukra lehet futni, asszem én is javarészt mellőzöm a személyeskedést.

kanálwarrior 2011.10.04. 21:54:57

@berczy04: Hát ha közülük való lennék és úgy kritizálnék (hogy egyúttal saját magamat is kritizálom, vagy esetleg csak magamat, de E/2-ben írok magamról, ez is ilyen elcseszett költői dolog) akkor vagy el kéne fogadniuk vagy kapják be. A többségük amúgy valószínűleg nem fogadná el, de azok kapják be.

nagyza 2011.10.04. 21:55:08

@berczy04: Mutatok: -> nagyza
Azért nem vettem fel devizahitelt, mert a 90-es évek távolkeleti válsága is megcibálta az itteni árfolyamokat. Pedig az kis kutya fasza volt a 2008-ban indult válságnak.
Erről pedig akkor az újságokban olvastam, nem vagyok gazdasági szakember, csak tudatos kispolgár.

berczy04 2011.10.04. 21:55:46

@szMáté: Szóval, ha én nem fogadom el, akkor kapjam be? :D

belekotty 2011.10.04. 21:56:28

@szMáté: Te most mire is válaszoltál?
Hogy jön ide a környék?

berczy04 2011.10.04. 21:57:40

@nagyza: Köszi. Sajnos Te vagy kisebbségben és azt hiszem abban megegyezhetünk, hogy ilyen szintű ismeret egy átlag embertől nem nagyon várható el.
Neked gratula, hogy előrelátó voltál, sajnos a többség nem volt ilyen infók birtokában.

kanálwarrior 2011.10.04. 21:58:19

@belekotty: Hát hogy ti felétek a magyaroknak csak 10%-a lop-csal-hazudik.

berczy04 2011.10.04. 21:59:03

Srácok, sajnálom tényleg. Élmény volt veletek vitatkozni, de sajnos mennem kell. Legyetek jók!

belekotty 2011.10.04. 21:59:23

@szMáté: Ja! Már értem. Szerintem 10 százalék. Általában.

sárkányfő 2011.10.04. 22:04:22

@berczy04:
ezt írtam:
"aki ezt a verset, vagy úgy általában Adyt magyargyalázónak"

az "aki" szó jelentése megvan?
épp azért fogalmaztam általános alannyal, mert direkten nem akartan. újfent a régi problémához érkeztünk vissza: szövegértelmezés, hm? magyar érettségid mikor lesz? gyúrjál rá erősen.

az egész mondandóm lényeg pedig az lett volna - micsoda véletlen: ez elsikkadt... - hogy már Ady is (és mások is) adott példát a kőkemény kritikára, az tehát logikailag nem megy, hogy valaki az erős kritikát nem tartsa magyargyalázásnak, az enyhébbet meg igen. ez belső ellentmondást tükröz.

azt már meg sem említem, hogy néha, csak úgy lazításnak a nagy minősítgetés, meg a kritizáló ész nélküli szidás közepette talán érdemes lenne kicsit átgondolni, hogy vajon aki írta az pontosan mit is írt? mi lehetett a közlő szándéka? netán igaza van-e?
persze aki azt hiszi, ez a szöveg pl. általánosít, és igenis minden magyarról szól, azzal sokat nem lehet kezdeni...

illetve de, mégis. a következő posztot a magyarok értelmi és szövegértelmezési képességeiről kéne írni...

csipoficam_ 2011.10.04. 22:04:25

Akkor én kérném azt a hitelt.

lockoutyear 2011.10.04. 22:08:20

nem sokáig leszel díszpolgár

Puch Cavette 2011.10.04. 22:11:42

A végletes gondolatmenetek mindig nagyon népszerű komment-generátorok, védheti valaki a bankokat, vagy épp ellenkezőleg, a devizahiteleseket. Az igazság nyilvánvalóan a két véglet között van. Butaság az összes devizahitelest kollektíve egy kalap alá venni, és butaság a bankrendszert hatalmas gazdasági jótevőként, vagy az emberek megnyomorgatójaként hirdetni.
Főleg ott sántít a poszt érvelése, hogy a bankok nem vállalják fel a kockázatos hitelezés rizikóját. Ezzel szemben a pénzintézetek épp azért kerültek most nehéz helyzetbe, mert a felelőtlen embereknek is szórták a hitelt két kézzel. Ha nem így tettek volna, most nem lenne rengeteg fizetésképtelen törlesztő (veszteség I.), és nem volnának olyan politikai pártok, amelyek ezek megmentésével igyekeznének politikai tőkét kovácsolni (veszteség II. - És az most más kérdés, hogy a jelenlegi törvény pont nem rajtuk segít, az üzenet a fontos).
Egy kicsit nem ártana lehiggadni, és tisztábban látni az összefüggéseket. Mert a bankoknál és a politikusoknál is nagyobb kárt tudunk okozni magunknak az indulatainkkal és a befolyásolhatóságunkkal. Abban ugyanis igaza van a posztírónak, hogy végre fel kéne ismernünk a saját felelősségünket. Nemcsak azon a téren, hogy "hagytuk" magunkat eladósodni, de abban is, hogy a Fidesz bankfingató izmozása most megint a mi bőrünkre megy. Ne higgyük azt, hogy már nem lehet nehezebb/rosszabb a helyzetünk. Még mindig van mit vesztenünk. Ezért lenne fontos a felelős gondolkodás.

berczy04 2011.10.04. 22:12:32

@sárkányfő: Sokat nem lehet azzal kezdeni?

Mondjuk azzal sem sokat, aki az írásaim alapján megkérdőjelezi a magyar érettségim meglétét.

Imádom, amikor magukat nagy megmondóembereknek gondoló kommentelők a másik ember korát kezdik firtatni akár egy érettségi meglétével is, ha netán nem ért egyet vele.

Nálam itt szokott az illető elhiteltelenedni, ahogy ez esetedben épp fennáll.

Személyeskedésre pedig nem vagyok vevő.

sárkányfő 2011.10.04. 22:16:46

@berczy04:
nem voltál képes helyes értelmezni az "aki" szó jelentését. ez magyar érettségin sima bukás. tehát teljes joggal kérdőjeleztem meg.
látom a saját hibáiddal való szembenézést épp úgy nem kedveled, mint a népünk hibáival való szembesítést. de persze beszélj megint másról...

Átvitel honvéd 2011.10.04. 22:16:53

@klacus: adalékként: arra emlékszünk, hogy mióta vásárolhat helyben működő gazdasági társulás előjogon földet, a helybeli, földtulajdon vásárlására jogosult magánszemély előtt?

(Mert ugye, ez nem mindig volt így...)

berczy04 2011.10.04. 22:17:56

@sárkányfő: Oké, még csak gimi másodikba járok és meg fogok bukni a magyar érettségin. Ha Te mondod...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 22:18:43

@szgy:

"mit akarnak, kell a hitel vagy nem"

Pontosan erről van szó: kellett annyira, hogy a kérdések megválaszolása nélkül is aláírják a hitelszerződéseket.

Talán már kiderült az eddigi hozzászólásaimból hogy nem vagyok a bankok fan-ja, sőt; de a (törvényes) szerződés aláírásával a hiteles bevállal _mindent_ ami a szeződésben szerepel, még ha az számára előnytelen kitételeket is tartalmaz. Mindenkiről feltételezhető hogy tisztában van a saját érdekeivel és hogy mi mennyit ér számára. Ha ez a feltételezés nem létezne, akkor senki sem írhatna alá érvényes szerződést, így a törvény nem is tartattathatná be azokat.

Húsz évvel (majd' egy generációval) a rendszerváltás után elvárható emberektől hogy tisztában legyenek az aláírásuk fontosságával. Velem is előfordult hogy az orrom alá toltak szerződéseket és el is olvastam azokat. Persze szóltak hogy "ó az csak szabványos jogi szöveg" meg ilyesmi; én ilyenkor mindig azt mondtam mosolyogva hogy nincs semmi kifogásom az ellen hogy az elsőszülöttemmel fizessek, de azt tudni akarom hogy nem került-e bele az is hogy a bal karommal is tartozok majd... ;)

szgy 2011.10.04. 22:20:43

@szMáté:

igazad van, apróságokon nem szokásom fennakadni. de az a probléma hogy az egész cikk ilyen, ez már messze nem csak "írói fogás".

pl. egy durvább részlet:

"Irigy vagy és rosszindulatú, más nemzetek sikerében összeesküvést, korrupciót, idegenkezűséget látsz, pedig ez pontosan a sajátodéra jellemző, valószínűleg ezért is feltételezed ezeket, mert egyéb tapasztalatod nincs. Legfőképpen nem olyan, hogy munkával és közös teherviseléssel milyen szép sikereket lehet elérni. "

ez, őszintén szólva még durvábban lealázza a magyar népet mint K. Ákos.

sárkányfő 2011.10.04. 22:25:20

@berczy04: természetesen egy pillanatig sem kérdőjeleztem meg, hogy van érettségid. ismét nem voltál képes jól értelmezni. igen sivár lehet az élted, ha mind szót, kifejezést, szöveget csakis annak elsődleges értelmezése, jelentése szerint bírsz felfogni. rengeteg mindenről lemaradsz, illetve hamis, torz képed alakul ki rengeteg mindenről.
az érettségi emlegetése gúny volt, mivel kisiskolás szintű hibát vétettél. fárasztó hogy neked minden mondat mellé külön értelmezést kell írni, bár jól illik ez is az eddigi megnyilvánulásaidhoz.

Aztek68 2011.10.04. 22:28:20

lerágott csont...ráadásul hülyeség, ami benne van..

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 22:32:31

@Anti Anyag:

"Albérletet fizetni hitel helyett, na az az ostobaság."

... amiből egyenesen következik hogy a hitelesek helyesen tették hogy felvették az ingatlanhiteleiket azokkal a feltételekkel, amikkel.

Akkor mi a probléma? Hiszen ők voltak a nem-ostobák akik a jó döntést hozták?

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.10.04. 22:33:18

Én a magam részéről tisztességgel dolgozok, adózok. A posztoló meg az amerikai népszavába írogassa a hülyeségeit.

qrisz 2011.10.04. 22:37:11

Ez a nyomorult szánalmas bérfirkász becsületes dolgozó magyar emberek millióit gyalázta meg. Akik dolgoznak gürcölnek hogy menjen ez az ország mialatt a posztíró a Dohány utcai kávéházban kényelmesen terpeszkedve laptopján okádja ide ezt a förmedvényt. Egy nácinak is becsületére válna. De úgy látom a kommentelők jó része nem tolerálta ennek a hazaárulónak a moslékát, mellyel akos kerteszi mélységekbe süllyedt. Ezért kétségbeesve visítozva telefonált a zsinagógába, hogy gyorsan jöjjön néhány támogató komment, erősen hónaljszagúak lettek. Gyanítom egyébként hogy a posztíró összetéveszti a száját a végbélnyílásával.Az is lehet hogy kétségbeesetten saját magát is kommentelgeti álnéven, mert aztán így nem tud eldicsekedni a liberális haveroknak a mítingen,hogy milyen phasza blogíró. Biztos apuci is tömi pénzzel,és erre veri a nyálát, vélhetően egy órát nem dolgozott életében. Posztíró: ha pénzre lesz mégis szükséged adjanak neked az uzsorás cigányok! Ők nem magyarok,de legalább biztos szereted őket.

soproni1 2011.10.04. 22:39:25

@Anti Anyag:

10 évente van válság, tehát elveszítheti a munkahelyét. Ha 30 évesen veszek fel hitelt, akkor 40 és 50 év között kirúghatnak párszor. A betegségről, válásról nem beszélek.
Ha szerencséje van, akkor pont ez idő alatt hal meg mindkét szülő és -a gyerekkel ellentétben - nem adósságot hagy az örökösökre.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.10.04. 22:39:52

@berczy04: igen. A banki "szakembert" meg se kellett volna kérdezni, milyen árfolyam várható, ugyanis nem jós. És a jósok se látnak a jövőbe.

qrisz 2011.10.04. 22:39:54

@sárkányfő: unjuk a szabadnapos magyartanári dumádat. csak egy fos provokátor vagy.

Vics 2011.10.04. 22:40:10

:) "Irigy vagy és rosszindulatú, más nemzetek sikerében összeesküvést, korrupciót, idegenkezűséget látsz, pedig ez pontosan a sajátodéra jellemző, valószínűleg ezért is feltételezed ezeket, mert egyéb tapasztalatod nincs. Legfőképpen nem olyan, hogy munkával és közös teherviseléssel milyen szép sikereket lehet elérni"
Jah ez tetszett ,de szerintem Te magadról beszélsz,valaki nagyon fel bosszanthatott ,hogy ezt így megírtad.Az a vicces hogy az ilyen emberek mint Te szoktak Tőlem kölcsön kérni,és nem fordítva.Van benne igazság,de itt csak úgy tudsz többet keresni ebben az országban ha kihasználod a "kis kapukat" amiket fent a nagyok is.Ugyan is ők teremtették a körülményeket Én és a magamfajták csak meg próbálunk élni benne. (Egy vállalkozó)

Embervad 2011.10.04. 22:45:26

nem élek többet magyarországon. természtesen itt, ahol vagyok, sem tökéletes minden, megvannak itt is a problémák, de én nem bírtam elviselni a magyarok mentalitását.

qrisz 2011.10.04. 22:47:11

zka: mitől tündérkém? szeretettel ajánlom 22:37-kor írt kommentemet, olvasd el.

Sir Galahad 2011.10.04. 22:48:01

A szerzőnek némely dologban kétségtelenül van igaza... csak azt felejti el, hogy a magyar nem azért ügyeskedő, mert így érzi jól magát. Ha a bérből-fizetésből itt is tisztességesen meg lehetne élni, itt sem volna több simlizés, mint mondjuk Európa nyugati felén. Szemléletváltás kell? Oké, ahhoz viszont normális megélhetés. Ja, az nincs, nem is lesz? Akkor marad a simlizés, ha tetszik, ha nem. Ennyi.

Archenemy 2011.10.04. 22:51:45

de azért gyönyörűek ezek az eszmefuttatások, hogy "és aki nem ért egyet a posztolóval, az biztos magára ismert!!!"

Szerintem szarfaszú köcsög csöves cigány buzik vagytok mint, fikás orrú türhő tajparasztok. Ja és ha ezzel nem értetek egyek, akkor ez csak azt jelenti, hogy magatokra ismertetek.

Jéé, nekem is megy.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 22:59:26

@Vics:

"de itt csak úgy tudsz többet keresni ebben az országban ha kihasználod a "kis kapukat" amiket fent a nagyok is.Ugyan is ők teremtették a körülményeket Én és a magamfajták csak meg próbálunk élni benne."

És itt van az eb elhantolva: a magyar kormányzat/gazdasági elit gengsztertempói követőkre találnak mert hát ugye ez működik. Amiből az következik hogy mindenkinek be kell állnia a sorba mert vagy ragadozó, vagy zsákmányállat. Ez a humánökológiai fajtásodási folyamat pedig nem egy leányálom.

Ha bárkit is megnyugtat: ez sok helyütt így van, de Mo-n (vagy legalább is Bp-en) visszataszítóan nyíltan folyik. Ez egy fegyverkezési verseny: az emberek gecik egymáshoz aminek hatására még gennyesebbek visszafelé és így pörög a társadalom a történelem lefolyójába.

Persze a helyi csúcsragadozók megpropagandizálják hogy ez a lehető legjobb rendszer, de hát ők a végső haszonélvezők... legalább is amíg a csúcson vannak. Aztán néha belőlük is uzsonna lesz.

Embervad 2011.10.04. 22:59:28

@Sir Galahad: ez egyébként tényleg így van. de csak látszólag. a magyaroknak tényleg a mentalitásával van nagyon komoly gond. máshol is szegények az emberek, mégsem egymás átverésére alapozzák az egész tevékenységüket. A magyar az egyetlen nép, amelyik nemcsak mindenki mással, de saját magával is összeférhetetlen. Külföldön is minden más nép összetart, a magyarokat kivéve.

sárkányfő 2011.10.04. 23:00:18

@Embervad: szabad megtudni hová mentél?

dekol84 2011.10.04. 23:01:51

Ezt a cikket Kertész Ákos írta? Kb. ilyesmit írt ő is!

ÉS MILYEN IGAZA VAN!!! A cikk írónak és Kertésznek is!

Ha három magyar összejön, az biztos, hogy 4 felé húz! Nézd csak meg a szőrös talpúaknál, a fő fasz tőkéssel az élen!

Peter T. Sinclare 2011.10.04. 23:02:10

@neoteny: ha minden hónap utolsó napjain ételre sem jut pénz, pedig ketten is keresnek a családban, vagy...

... vagy beáll az ügyeskedők közé, és akkor sem lesz yachtja, adriai nyaralója és A8-asa, de legalább emberhez méltó életet tud élni.

Nem nehéz választani.

Sebajj Tóbiás 2011.10.04. 23:04:28

@soproni1: "10 évente van válság, tehát..."

tehát az egyetlen megoldás szerinted, hogy beülünk a sarokba és nem csinálunk semmit, mert bármikor bármi történhet velünk. Minek ÉLNI úgyis meghalunk!

Magnat 2011.10.04. 23:05:40

Asszem búcsút mondhatsz a Kossuth-díjadnak :)

Sir Galahad 2011.10.04. 23:06:00

@Embervad: Na, erre légy szíves mondj már egy példát... mondjuk melyik hozzánk hasonlóan nyomorult káeurópai országot dicsérik azzal, hogy ott nincs korrupció, mindenki minden adót befizet az utolsó vasig? Ne röhögtess már... az összetartás hiánya más kérdés - abban kész vagyok igazat adni.

dekol84 2011.10.04. 23:06:03

@Sir Galahad:
"Ha a bérből-fizetésből itt is tisztességesen meg lehetne élni, itt sem volna több simlizés, mint mondjuk Európa nyugati felén." Sajnos nincs igazad, nem kell egészen a nyugatig menni! Itt vannak a tótok, vagy a csehek, esetleg a szlovének, vagy a balti államok. Nekik is igen csak szar a helyzetük, de ők az "eeemúúúthúúúszévben" nem az anyjukat baszták, hanem dolgoztak és összetartottak! Nem TV székházat gyújtogattak fityisz buzdításra, és nem gyurcsányoztak, hanem összefogtak. Közülük néhánynak már van eurója, növekszik a gazdaság és nem egy ilyen idióta zsebdiktátor ül a nyakukon, mint nekünk. Sajnos mi egy ilyen köcsög birka mentalitású nép vagyunk! Dögöljön meg a szomszéd tehene, sőt a szomszéd maga is!

Peter T. Sinclare 2011.10.04. 23:10:13

@Embervad: Talán mert egyetlen nép sincs, amelyiket annyiszor véreztettek ki gazdaságilag, társadalmilag és morálisan a huszadik században, mint a magyar?

Magyarország a Hunyadiak óta csak ütközőzónának kell a Nyugatnak, és amikor utoljára szembeszállt egy nagyhatalommal, '56-ban, akkor is eladták az országot egy kbsztt csatornáért.

45 év agymosás, elnyomás, morális devalváció és gerinctelen aljadék álértelmiségi réteg kitermelése után mit vártok?

A Kárpát-medence országaiban !a magyarral együtt! az összes titkosszolgálat egyik kiemelt feladata volt a magyar nemzetelvűség elfojtása.

És mindezek után még mindig akadnak, akik becsülettel akarnak, tisztességes úton, emberhez méltó életet élni.

Erre ellehetetlenítik őket állami szinten is. Mi marad? A kiskapuk kihasználása, amit a nagykutyák a haveri köröknek hoztak létre.

Ez egyébként nem adócsalás. Adóelkerülés.

Amúgy, a honatyáknak és honanyáknak kéne jó példát mutatni. Pontosabban, amilyen példát mutatnak, nem várható el, hogy a nép jobb legyen. Ha ők csalnak, lopnak, hazudnak, offshoreolnak, mutyiznak és árkokat ásnak - mit lehet csodálkozni, hogy azok is ezt teszik, akiknek nincs milliós havi fizetésük, amit a ténylegesen dolgozó emberek adójából kapnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 23:11:29

@Peter T. Sinclare:

Igen, pontosan ez képezi a társadalmi csapdát: az egyénnek a domináns stratégiáját kell követnie a kooperatív helyett, habár az a társadalmi környezet nagymértékű lepukkanásához vezet ahogy egyre többen alkalmazzák.

Neumann János, az az Ámerikába kitántorgott (zsidó) honfitársunk vetette meg a játékelmélet alapjait egy Morgenstern nevű kollégájával. Megoldásokon is gondolkodtak, de azok nagyon nem tetszenének a magyaroknak... mert az a mindenkire vonatkozó egyértelmű szabályok következetes, mondhatni drákói betart(attat)ását igényelné.

Peter T. Sinclare 2011.10.04. 23:13:30

@dekol84: bocs, de náluk sem fenékig tejfel az élet. Én egyébként nem említenék pozitív példaként egy olyan országot, ahol a mai napig náci-totalitárius-jellegű törvény (népek kollektív bűnössége) érvényben lehet...

Sir Galahad 2011.10.04. 23:13:59

@dekol84:"Közülük néhánynak már van eurója, növekszik a gazdaság" - eurója némelyiknek tényleg van, de ugyanolyan szarban vannak, mint mi. Azt aláírom, hogy a politikai elitünk csapnivaló, de az övéké se jobb, hidd el...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 23:18:39

@Peter T. Sinclare:

"Talán mert egyetlen nép sincs, amelyiket annyiszor véreztettek ki gazdaságilag, társadalmilag és morálisan a huszadik században, mint a magyar?"

Akkor te semmit nem olvastál a lengyelek XX. sz.-i történelméről.

popocatepetl 2011.10.04. 23:20:21

@pöcögtető: Van egy ország, Kurva anyád a neve, oda mehetnél.

lyken 2011.10.04. 23:20:56

@Anti Anyag: "Albérletet fizetni hitel helyett, na az az ostobaság."

LOL? Tegyük fel, hogy van egy lakáshitelhez elegendő sajátrész, mondjuk 5 millió ft.

a) eset: fizeti a jóember a hitelt és máról holnapra él, fizetésből.

b) eset: fizeti az albérletet ami fenti hitel mértékével azonos. Bármikor igényeinek megfelelő kissebb(olcsóbb) vagy nagyobb(drágább) lakásra válthat.
Az 5 millió ft-ja itt is megvan és minimális pénzügyi képzettségének köszönhetően felismeri a tőzsdén az évi sokszáz esetből azt a hármat, amin összehoz évi biztos 20-30% nyereséget. Év végén arra jut, hogy a fizetéséből finanszírozta a lakást, ahogyan azt a) esetben is tette volna, emellett pedig a tőkéje jóval az infláció felett nőtt.

De ugye jobb a hitelt fizetni és adósrabszolgává válni, mint anyagi függetlenségre törekedni? ;)

Peter T. Sinclare 2011.10.04. 23:21:14

@neoteny: Nézd, hiába van összefogás, ha libajnai-féle megélhetésiek kicsinálnak minden kooperatív önszerveződést... hiába fog össze sok lúd, ha a disznók kombájnt vezetnek.

És itt van a kutya elhantolva:
- az állam a haveri köröknek kedvez kizárólag
- a kapitalizmus hiénái kizárólag a profitért bármilyen kooperációt képesek szétverni
- az állam elveszi az emberektől az önvédelem jogát, és ha a magántulajdonukat (a liberalizmus egyik alap "szentsége"), vagy az életüket (a liberalizmus másik alap "szentsége") védik, őket büntetik meg
- a tőkés társaságok bármit megtehetnek és a nekik adott adókedvezményeket a hazai kkv-n hajtják be

stb.

De már ez a négy pont is olyan gazdasági-társadalmi körülményeket teremt, amely nem a liberális szabadpiac, hanem a fasisztoid (állam és nagytőkés társaságok összefonódása) álpiac.

Csak egy fasiszta rendszerben nem a többségi társadalmat szankcionálják...

popocatepetl 2011.10.04. 23:21:44

@dekol84: Én inkább a retkes anyádat hoznám fel példának, 3 férje volt, mégis négy faszt szopott.

Embervad 2011.10.04. 23:23:03

@dekol84: na látod, pont ez a baj veled, veletek, magyarokkal, osztod itt a nagy észt, azt képzeled magadról, hogy különb vagy, miközben égbekiáltó baromságokat puffogtatsz, te agymosott zombi.

Peter T. Sinclare 2011.10.04. 23:24:03

@lyken: és természetesen minden minimális megtakarítással bíró ember tőzsdepiranha, akiknek a napi 8-10-12 óra munka és család mellett van ideje, energiája és lehetősége is tőzsdézni és kivárni azokat a csodás lehetőségeket...

Vagy te a húszas éveik közepén járó, egyedülálló emberekből indultál ki?

Puch Cavette 2011.10.04. 23:25:14

@Peter T. Sinclare: Szerintem felesleges a tatárokkal meg a törökökkel, Habsburgokkal példálózni. A legtöbb ember, aki a rövidtávú haszonban tud csak gondolkozni, úgysem tudja a történelmet - minek hivatkozna rá.
A probléma az átkosban keresendő (abban igazad van, hogy az a rendszer is részben a korábbi butaságunkból, ellenségeskedéseinkből, vagyis a mentalitásunkból rakta le az alapjait). Generációk nőttek fel benne úgy, hogy nem lettek a felelős gondolkodásra nevelve. Aztán ezt adták tovább nekünk. A politikusaink, akik a rendszerváltás után megpróbáltak hatni ez ellen, szépen eltűntek a közéletből. És maradtak azok, akik azt hirdették, nyugi, majd mi elintézzük helyetted, te ne foglalkozz vele, ne agyalj rajta.
Most is ezt látjuk a bankok szorongatásával. És ha nincs következménye a tetteinknek, miből tanulnánk?

Embervad 2011.10.04. 23:25:18

na ha már itt így összejöttünk, akkor mondok valami konstruktívat is:

a BELTERJESSÉGET kell felszámolni otthon, a fertelmes nepotista uram-bátyám rendszert.

és el kell zavarni a debreceni maffiát, szebben mondva lobbbit, kósa nagyúrral az élen.

akkor minden jobb lenne.

Peter T. Sinclare 2011.10.04. 23:28:07

@neoteny:
A lengyelek legfeljebb annyit szívtak, mint a magyarok, de nem többet.

De tudod mit? A lengyeleken és magyarokon kívül nincs még egy európai nép, ami többet szívott volna a huszadik században.

dekol84 2011.10.04. 23:31:55

@popocatepetl: És te azt honnan tudod! Te nyomorult szerencsétlen agymosott zorbán seggnyaló fityisz droid?

HofEE 2011.10.04. 23:31:57

úgy kezded a cikket, hogy "Magyar vagy" Ha ennyire nagy a gondod a saját nemzetiségeddel akkor a fasznak írkálsz magyarul blogot!

tomfree 2011.10.04. 23:32:54

Nem olvastam el a hozzászólásokat, de hozzátenném, hogy vannak tisztességes adófizetők is, akik 100%-ban a bérük után adóznak, bérletet vesznek, és 100%os vonatjeggyel járnak. Én is ilyen vagyok és kikérem magamnak ezt a mocskos bejegyzést, ha utálod a magyarokat, akkor takarodj el ebből az országból (címzés a blogírónak).

Archenemy 2011.10.04. 23:32:56

@Embervad: na látod, pont ez a baj veled, veletek, magyarokkal, osztod itt a nagy észt, azt képzeled magadról, hogy különb vagy, miközben égbekiáltó baromságokat puffogtatsz, te agymosott zombi.

Archenemy 2011.10.04. 23:34:53

@tomfree: figyelj, mindjárt megkapod te is, hogy "ha nem tetszik, az is csak azt bizonyítja, hogy igaza van a cikkírónak!".

Meg persze ha tetszik, az is azt bizonyítja.

Ez egy ilyen csodás logika, hogy A állításból is B következik, meg nemA állításból is B következik.

dekol84 2011.10.04. 23:35:11

@Embervad: "...ez a baj veled, veletek, magyarokkal,"

Mé'? Téged milyen anya pottyantott? Valami nigger luvnya, vagy valami indián faszállító?? Hiszen te beszéled a mi nyelvünket te nagyon köcsög kis pöcs! Anyukád a zombi, az a zorbán seggnyaló kurva!

Peter T. Sinclare 2011.10.04. 23:36:07

@Puch Cavette: Miért kéne kollektívumokban gondolkodni? Sajnos hiába tudod te és én is a történelmet, ha a kormány gyarmati végrehajtó politikája miatt ugyanúgy szívunk, mint az egyszeri rövidlátó szakmunkás.

Hihetetlenül sokan szívnak amiatt, hogy amikor szétlopták az országot a gengszterváltás idején, nem voltak megfelelő pozícióban.

dekol84 2011.10.04. 23:40:38

@tomfree:
"...vannak tisztességes adófizetők is, akik 100%-ban a bérük után adóznak, bérletet vesznek, és 100%os vonatjeggyel járnak. Én is ilyen vagyok...".
Nem az egyes, rettegő, reggel tuján zötykölődő szemüveges kis szerencsétlen faszokról -mint te - van szó, hanem az egész nemzetről. Ahogy a franciákat békazabálónak hívják - pedig láttam már olyan franciát, aki utálja a békát - úgy mi magyarok igen is egy köcsög hazudozó, állandóan hőbörgő, síró-rívó (ld. Himnusz), kiskapukat kereső, széthúzó, ügyeskedő nemzet vagyunk. Úgy általában! Lehet, hogy te nem, te csak egy szerencsétlen fasz vagy, de összességében ilyenek vagyunk oszt jónapot!

dekol84 2011.10.04. 23:41:53

@Embervad:
"és el kell zavarni a debreceni maffiát, szebben mondva lobbbit, kósa nagyúrral az élen. "

Mondjuk inkább ha lehet az egész fityisz bagázst zorbán faszfejjel az élen!!!

lyken 2011.10.04. 23:44:11

@Peter T. Sinclare: Láttad, hogy miből indultam ki(hitelképes, tehát van önrésze ÉS van keresete amiből törlesztőt vagy albérletet tud fizetni).
És igen, napi 8-10-12 órai munka mellett is lehet csinálni család mellett.
Az egy teljesen más dolog, ha valaki nem ismeri, nem is akarja megismerni, csak csípőből leszólja.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.04. 23:44:45

@Peter T. Sinclare:

Mind a négy pontod teljesen korrekt; és mind a négy jelenségre hathatós megoldást jelentene az egyértelmű törvények következetes betartattatása mindenkivel. Az élet akkor sem lenne tökéletes, de sokkal jobb lenne mint az uralkodó viszonyok.

Igen, a magyar társadalom (is) súlyos mizériában szenved. Habár a forradalmi út néha vonzónak tűnik, azt mindig a terror követi és előbb-utóbb a diktatúra. Sokkal jobb út lenne a valódi jogállam kialakítása, de az meg "kiművelt emberfő" stílusú választópolgárokat feltételez akik aktívan részt vesznek az életükre oly befolyásos jogi/etikai környezet kialakításában. Ez nem várható el olyan emberektől akiknek egy nagy és politikailag befolyásos része a szocialista, mindenről gondoskodó állam tövében nőttek fel. A fiatalok meg a legkönnyebben propagandizálható réteg; ők különösen hajlamosak az erőskezű, karizmatikus vezető sziréndalát követni.

Archenemy 2011.10.04. 23:45:03

@dekol84: a pirézek csak nyolctized annyit, én megmértem.

lyken 2011.10.04. 23:47:51

@tomfree: "...vannak tisztességes adófizetők is, akik 100%-ban a bérük után adóznak, bérletet vesznek, és 100%os vonatjeggyel járnak."
Ezen jót mosolyogtam. Még az életben nem láttam olyan embert aki ne vett volna blokk/számla nélkül ezt-azt. Piacon gyümölcsöt, virágot, nyaraláskor lángost, stb.

dekol84 2011.10.04. 23:50:40

@lyken:
"Még az életben nem láttam olyan embert aki ne vett volna blokk/számla nélkül ezt-azt. Piacon gyümölcsöt, virágot, nyaraláskor lángost, stb"

Akkor most jól figyelj! Van az országban egy ember..., mit ember?, egy félisten, aki még soha nem hazudott! Ő nyilván mindig kért és kapott számlát, piacon lángossütőnél, stb.
Csak egy a baj vele! Hogy nem szakadt az anyjába a feje, amikor kiszarta őt!

Archenemy 2011.10.04. 23:52:25

@lyken: valamint mivel nincsen olyan ember sem, aki soha ne fingott volna, ezért én is csak elnézően mosolygok, mikor valaki azt mondja magáról, hogy ápolt.

És nyilvánvalóan az az ember, aki néha fingik, az nyugodtan egy kalap alá vehető egy zsíros, korpás, orrát túró részeg beszart csövessel, és mi, bátor és természetesen tökéletes kívülállók elnézően mosolyoghatunk rajta, hiszen mi tudjuk - ezek a büdöskék mind egyformák.

És ha úgy gondolod, hogy nincs igazam, az is csak azt jelenti, hogy igazam van.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.04. 23:52:57

Kiváló poszt. A magyar mindig meg tudja magyarázni, hogy miért nem lehet valamit megcsinálni. Hogy miért nem ő a hibás. És ez már nagyon régen így megy. De azért el van ájulva magától, hogy milyen nagy nemzet. Pátosz, az van, a többi meg nem érdekes. Ja, meg 300-as EUR, 245 CHF. Meg mindig a múlton búsongás. A magyar úgy akar előre menni, hogy közben a visszapillantót nézi egyfolytában.... Megérdemli a sorsát.

dekol84 2011.10.04. 23:58:13

@Miazmás:
Köszönöm, így van! Egy gondom van csak ezzel! Az, hogy én is ideszülettem sajnos! Pedig milyen jól ellennék pl. Kaliforniában egy laza kis helyen és jót röhögnék azon, hogy ezek a fasz magyarok mit össze nem civakodnak! Törődnék is én zorbánnal, meg Gyurcsánnyal? Szarnék az agyukra! Azt sem tudnám mi a faszom az a Narancsország (őőő, izééé, Magyarország)!

Archenemy 2011.10.04. 23:59:32

@Miazmás: természetesen nekem akkor is igazam van.

A kommentek közt feltűnő éles logikát követve ("ha valaki nem ért egyet a posztolóval, az csak annak a bizonyítéka, hogy a posztoló igazat írt!") úgy döntöttem, hogy nekem akkor is igazam van, ha valaki egyetért velem, meg akkor is igazam van, ha valaki nem ért egyet velem, hiszen ez utóbbi nyilvánvalóan bizonyítja azt, hogy igazam van.

Mivel pedig ebben is igazam van, most már összesen háromszor volt igazam. Tehát nyertem tíz internetet.

getva 2011.10.05. 00:00:38

tőled nem is kérnék hitelt, fideszzsidó

dekol84 2011.10.05. 00:00:42

@Miazmás:
"A magyar úgy akar előre menni, hogy közben a visszapillantót nézi egyfolytában"

"Eeemúúúútnyóóócév". Buzi fityiszes barmok! Az elmúlt nyolc évből 1,5-öt ti kúrtatok szerte szét a matócsny-zorbán idióta duóval!

dekol84 2011.10.05. 00:01:51

@getva: "fideszzsidó"

Hát ez meg micsoda? Dájcstomi, vagy mi a faszom?

lyken 2011.10.05. 00:02:48

@Miazmás: "Ja, meg 300-as EUR"
Segond, A Petya holnap majd megmagyarázza, hogy most ezért is a Feri a hibás. www.fidesz.hu/index.php?Cikk=128212

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:03:42

@dekol84: Szar az egész. Kicsinyes, ostoba, irigy nép ez.
"A magas külföldi vendég történelem könyvet olvas és halálra röhögi magát. A szolgák lopnak és lopakodnak." És még iszonyú keresztény nemzet is a magyar. És Istvánt, aki külföldi(!) segítséggel leverte a magyar(!) vezéreket a magyarok szentként tisztelik. Szent korona meg turul... Vazz... nagyon gáz.

Puch Cavette 2011.10.05. 00:05:55

Az, amit szétlopkodtak privatizáció címén, szerintem közel sem akkora volumenű kár, mint amit a hétköznapi emberek rövidlátása okoz. Az ország és az emberek eladósodása nem akkor volt a legdurvább, hanem a 2000-es években, amikor a politikusok, akiket a többség választott, azt szajkózva, amit az emberek hallani akartak, hirdették, hogy jól élünk. Hogy megengedhetjük magunknak, hogy új lakásunk, új autónk legyen. Hogy százmilliárdok menjenek el a korszerűtlen egészségügyre, MÁV-ra, oktatásra, autópályákra, Művészetek Palotájára, többször elkezdett Nemzeti Színházra, állami béremelésre stb. Rövidebben: a belső kereslet élénkítése volt az elmúlt 10 év gazdasági programja, és mi, emberek, választópolgárok ebben partnerek voltunk. És amikor látszott, hogy nő a hiány, a többség elhitte, hogy nem a kiadáscsökkentés az egyetlen megoldás. Amelyik politikus kimondta a megszorítás vagy a reform szót, már el sem kellett induljon a következő választáson.
Ez a mi felelősségünk. És hogy nem tanultunk semmit, látszik a mostani hozzáállásunkból: a többség egyetért azzal, hogy az eladósodás a bankok és a korábbi kormány hibája.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:06:02

@dekol84: Nagy dolog a hit. Nem kell bizonyítani semmit. Senkinek. Az az átkozott spagetti szörny!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:06:59

@Archenemy: Nem, a múltkori lehülyézésed kapcsán tévedhettem. Vagy csak nem voltál magad... vagy más.. vagy mittomén. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.05. 00:08:16

@Peter T. Sinclare:

"A lengyelek legfeljebb annyit szívtak, mint a magyarok, de nem többet."

Még ha feltételezzük is, hogy ez igaz (pedig nem, de nem fogok történelmi minileckét írni), akkor is igaz az hogy a lengyelek jóval aktívabbak voltak az elnyomóik elleni harcban, legyen az a varsói felkelés vagy a Szolidaritás-mozgalom (hogy csak két példát említsek). '56 egy szép próbálkozás volt a magyarok részéről, de akkor is a virtusból volt több mint a megfontolt politikai döntésekből.

Az átlagmagyar istencsapásnak tekint mindent, ami "vele történik", mintha a saját választásai és döntései mindig helyesek lennének és mindig "külső körülmények" miatt hiúsulnának meg egyébként kiváló tervei. Amíg ez az attitűd az uralkodó az országban, soha nem lesz motiváció arra hogy a saját sorsát megpróbálja a kezébe venni: ha összejön a buli, az az ő érdeme, ha meg nem, mindig akad török-osztrák-román-francia-német-orosz-amerikai (ja és zsidó, az örök favorit) akit ki lehet nevezni hibásnak mindenért, ami rossz éri őt.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:10:15

@Puch Cavette: Ja, valaki (adós) azt mondta, hogy nem is értik meg az emberek a szerződést, mert a bankok így meg úgy. De aki aláír egy szerződést milliókról úgy, hogy nem érti, azt gyámság alá helyeztetném és elvenném a szavazójogát is.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:12:09

@neoteny: Más nézetben: Ha összejön, akkor isten segített, ha nem, akkor gyarló voltam.. Basszameg. És így megy évezredek óta.

Archenemy 2011.10.05. 00:12:38

@Puch Cavette: például orvost is én választok magamnak. És ha azt mondja, hogy szedjek gyógyszert, akkor szedek. És ha ettől kirohad a vesém, akkor azért nyilvánvalóan én vagyok a hibás, hiszen miért nem értek a mikrobiológiához.

@Miazmás:
Bízvást szájbabaszhatod a vérhabos kurva anyádat. Ugyan nem tudom, mikor és miért hülyéztél le, de ez adekvát válasznak tűnik.

rokvvaqopk. 2011.10.05. 00:15:01

Összeszedtél negatív jelenségeket, amelyek jelen vannak szinte mindenhol a világban, ahol emberek élnek. Majd ráragasztottad a magyarokra és általános tulajdonságukká tetted.

Először is: nem kell a hiteled, sem a pénz, sem egyéb. Másodszor: nem adok neked hitelt sem pénzt, sem egyebet. Harmadszor: ha nem aljas cél vezérelt hanem a depresszió, akkor menj inkább orvoshoz irkálás helyett!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:15:31

@Archenemy: Nekem ez még durva, pár hónapja gyászolok ugyanis. Te ezt nem tudhattad, de szólok, hogy ezzel azért finoman legközelebb.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:17:05

@Archenemy: És ezennel visszavonom a lehülyézés visszavonását.

lyken 2011.10.05. 00:17:30

@Puch Cavette: Ez tökéletesen igaz. De. Tudunk olyan politikust mondani az elmúlt 20 évből aki azért csápolt, hogy legyen kötelező a pénzügyi és gazdasági ismeretek oktatása? Az eddigi hat menetben 2316 képviselői állás volt. Egyet sem tudok mondani aki javasolta volna.

pizzaboy 2011.10.05. 00:20:38

Hálát adok a jó Istennek, hogy 9 nap múlva már nem ebben az országban fogok élni.

Ámen.

Csigafattyú 2011.10.05. 00:22:38

Papa, ha ennyire gyűlölöd a magyarokat, minek élsz itt? Mondj már egy nemzetet, amelyik patent módon fizeti az adóját (a patentságot azért mérjük arányosan az adók vérszívási tényezőjével és a jövedelmi szintekkel!), megvész a boldogságtól, ha a "közösségért" áldozhat a magándolgaiból (vagyon, idő, akármi), és egyáltalán, a Társadalom tölti ki élete minden percét, és gondolni sem merne arra, hogy valamit ne így tegyen.

Hogy hol? Svájc? Meg Kanada? Aha, nézd már meg, ott mennyiből adóznak és mennyit. És azt is nézd meg, milyen kamatra kapnak bankhitelt. No meg hogy milyen törvények vonatkoznak ott a bankokra. Képmutató kis nyálgép vagy, aki itt fikázod a magyarokat ahelyett, hogy elhúznál egy kicsit pofára esni oda, ahol szerinted kolbászból van a kerítés és a törvényt mindenki betartja akkor is, ha az érdekével homlokegyenest ellentétes.

Puch Cavette 2011.10.05. 00:23:00

@Archenemy: Ha orvosos példát akarsz: több orvos vizsgál meg. Az egyik azt mondja, műteni kell, fájni fog, hosszan elhúzódik a gyógyulás. A másik meg azt, ugyan már, nincs is semmi bajod, borogasd hideg vizes kendővel, és szépen lelohad majd az a rákos daganat.
Ha erre azt mondod, hogy az első hülye, dilettáns sarlatán, a második meg a jóisten földi helytartója, bizony felelős vagy azért, hogy egy év múlva már végstádiumban leszel.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:23:05

@pizzaboy: Csak hát ezzel nincs megoldva a mi problémánk, ugye.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:26:25

@Csigafattyú: Ja, megint lehet hivatkozni valamire. Hogy magas az adó, hogy kevés a fizetés. Éppen erről volt szó. Már megint arról szól a dolog, hogy mit miért nem lehet. Ehhh.... Milyen kamatra kapnak hitelt? De hisz abban a valutában kapják a fizut is, nem tűnik fel? Mindig más a hibás? Nyugati fizetés kell, teljesítmény meg nem akaródzik adni hozzá?

Archenemy 2011.10.05. 00:26:54

@Miazmás: akkor vigyél ásót bazdmeg!
Vagy ez hogy a faszba megy akkor? Én tiszteljem a gyászodat, te meg pocskondiázhatsz másokat? Engem, a magyarokat, a kárpátiásokat, a bicikliseket, a bárkiket, azokat lehet baszogatni, de ha téged küldenek el, akkor jön ez a "jaj jaj, de hát én igazából mimóza kis csíra buzi vagyok, nebáncsááááá" szöveg?

Puch Cavette 2011.10.05. 00:27:30

@lyken: Jó kérdés. És nem tudom, mi a rosszabb: hogyha egy se volt, vagy hogyha volt több is, de már az Oktatásügyi Bizottságban elakadt a kezdeményezése.
Amúgy nem csak pénzügyi kérdésről van szó. Egyáltalán arról, hogy arra tereljék az embereket, hogy maguk irányítják a sorsukat. Ne mástól várják folyton a problémák megoldását.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:28:56

Amúgy meg: Nem kellett felvenni hitelt. Élni lehet 37 m2-en is. Nem kényelmes, de lehet. Vagy albérletben. Nálunk magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya. A példaként említett országokban inkább bérelnek. Nem? De. Kilenc.

Archenemy 2011.10.05. 00:29:11

@Puch Cavette: igen, hiszen pl. 2006-ban véletlen sem az volt, hogy 10 pénzügyesből 10 a frankhitel alapú lakáshitelt javasolta.

pizzaboy 2011.10.05. 00:30:32

@Miazmás: tudom. Csak sajnos nekem nincs még 30 évem kivárni, amíg itthon az emberek kikecmeregnek ebből az anyagi-erkölcsi- és morális válságból.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:30:59

@Archenemy: Nem, csak gondoltam, hogy van ennyi eszed. Én senki felmenőjét vagy rokonát nem szidtam. Egyébként pedig, remélem, hogy a gyerekedet az anyád véres maradványain bassza meg valami pedofil, te köcsög!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:31:58

@pizzaboy: Kívánom, hogy bejöjjön a számításod.

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 00:33:43

@Miazmás: Te sem jártál még külföldön, mi? Németországban ugyanazért a trágya gyorséttermi munkáért ugyanabban a trágya gyorsétteremben pár éve 5 euró volt a kezdő órabér, míg Magyarországon 380Ft (akkori árfolyamon kb. 1,5 euró).

De alapul vehetünk bármilyen multit. Ne mondd nekem, hogy a német autógyárban dolgozó szaki többet, vagy jobban dolgozik, mint ugyanannak a cégnek a magyarországi üzemében dolgozó szaki!

Vagy vegyünk teljesen szellemi beosztást - ugyanannak a cégnek ugyanazon beosztásában jóval kevesebbet fog a magyarországi munkavállaló keresni, mint az angol vagy német vagy francia.

Szóval ha még azonos munkaadó esetében sem érvényesül az azonos nemzetközi bér, akkor mi a francról beszélsz?

Mert ne mondd nekem, hogy mondjuk a hazai orvosok és ápolók kevesebbet, vagy rosszabbul teljesítenek, mint nyugati kollegáik, akik sokszorosát keresik messze jobb körülmények és nagyobb megbecsülés mellett!

Egész egyszerűen ordít rólatok, hogy az életről nincs sok fogalmatok...

Archenemy 2011.10.05. 00:33:48

@Miazmás: De hát ez már megtörtént, viszont szerencsére senki nem jött rá!

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.05. 00:34:50

@Csigafattyú:

"a törvényt mindenki betartja akkor is, ha az érdekével homlokegyenest ellentétes."

A törvény véd is, nem csak vádol; gondolhatom azt hogy a gyilkosság tilalma ill. büntetése "homlokegyenest ellentétes" azzal az érdekemmel, hogy Pityut vagy Bözsit hazavágjam, de az pontosan az én legnagyobb érdekem hogy Pityu vagy Böske se döfhesse belém a bicskáját büntetlenül.

Minden törvény esetében található olyan helyzet amikor annak a betartása "homlokegyenest ellentétes" az érdekemmel; az pedig szituációs erkölcs (egy roppant gonosz hozzáállás) hogy élvezem a törvény védelmét amikor az előnyös számomra és fütyörészve megszegem azt amikor "homlokegyenest ellentétes" a pillanatnyi érdekemmel.

lyken 2011.10.05. 00:34:54

@Puch Cavette: Amíg nem tanítod meg nekik az alap pénzügyi és gazdasági ok-okozati összefüggéseket ill., hogy az állami gondoskodás követelése(más szóval az öngondoskodás feladása) hova vezet, addig csak populista politikusok fognak nyerni és még nagyobb nyomort teremteni.

Archenemy 2011.10.05. 00:36:00

@Miazmás: "Nem, csak gondoltam, hogy van ennyi eszed. "
Lássuk akkor időrendben:
- Lehülyézel.
- Visszavonod a lehülyézésemet.
- Visszavonod a lehülyézésem visszavonását.
- Azt gondold, hogy van eszem.

Gondolom biszex is vagy.

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 00:36:56

@Miazmás: csakhogy külföldön megéri bérelni, mert az albérlet nem viszi el a pénzed nagy részét (feltéve, ha nem akarsz utcaseprőként tíz szobás luxusházat bérelni). Egészen más úgy albérletben lakni, hogy, magyar viszonylatban, 20.000 Ft a bérleti díj + rezsi a költség, és egészen más úgy, hogy egy sima kétszobás alaplakás 50-60e forintnál kezdődik + rezsi.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:39:06

@Peter T. Sinclare: Természetesen nem arról van szó, hogy mindenki lusta és élősködő. De az adott munkáért nem fizetnek többet, mert száz másik ugrik a helyedre, másrészt itt csak a pofázás megy midig, ha fel kéne lépni az érdekekért, akkor mindenki csak a saját seggét félti. Régen mondogatom, hogy mindenkivel azt teszik meg, amit megenged. Másrészt: miért fizetne többet, ha ennyiért is megcsinálják a munkát? Nem jótékonysági intézmény egyik sem. De nálunk még a vállalkozók is aláígérnek egymásnak és fillérekért, a saját pozíciójukat is rontva halásznak el egymás elől munkákat.

Archenemy 2011.10.05. 00:41:01

@Peter T. Sinclare: természetesen ezt rosszul tudod, a magyar (sőt: ti, magyarok) genetikailag alábbvaló, lusta és nyavalygó népség vagytok. Ez objektív tény, hiszen én mondom.

Ha pedig ezzel nem értesz egyet, akkor igazam van, a fentebbi csodás logika alapján.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:42:40

@Archenemy:
Mindennek megvan az oka:
- Lehülyéztelek, mert hülyeséget beszéltél
- Visszavontam, mert érvekkel, normális hangon szóltál.
- Visszavontam a visszavonást, mert paraszt voltál.

Biszex? Szeretnéd, mi?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.05. 00:48:21

@Sir Galahad:

Sajnos a magyar valóban nem viccből ügyeskedő - már szinte a zsigereiben is benne van, hogy valami okosságot csiholjon ki még az adott szituból. Generációk során keresztül volt kénytelen (?) így tenni, örökbecsű íróink is megénekelték ezt már. 20 év kevés volt ahhoz, hogy ez jelentősen megváltozzék, és bár talán vannak bíztató jelek, de hosszú még az út felfelé.

Amikor a folyóban örvénybe kerülsz, le kell menned a meder aljára, s onnan átlósan felfelé elrugaszkodva van esélyed feljutni a víz színére - így tanítják.
Mi most a meder alja felé közeledünk. nem tudom, mennyit kell még süllyednünk, és azt sem, hogy utána lesz-e erőnk felfelé törni...

A posztoló túloz, mert általánosít. De ez a túlzás itt inkább figyelemfelhívás, hogy így tovább ne...

Szerintem igaza van.

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 00:48:51

@neoteny: Azért lenne hülyeség ezen versengeni, mert garantáltan elmenne a vita számos tényezőn, meg hát a franc se akarja folyton azt felhánytorgatni, éppen hol és kik szívatták a magyarokat/lengyeleket a saját ősi területükön.

Az elnyomók elleni harc azért alakult másként egyébként, mert 1867-ben M.o. kvázi szabad helyzetbe került (legalábbis Trianonnál így értelmezték a bábállami státuszt), míg L.o. még évtizedekig várhatott arra, hogy szabad legyen.

M.o. egyetlen érdemi nyugati szövetségest tudott felmutatni 18 után: Németországot. L.o. azonban létezése miatt eleve ellenséges volt N.o.-gal. De láthatjuk a gyakorlatban, a nagypolitikában lószart sem ért az, hogy valamelyik K-Eur.-i ország a szövetségesekhez, vagy a tengelyhatalmakhoz tartozott: eladtak itt mindent a szovjeteknek.

Stb.

Szóval jelentősen eltérő geopolitikai-történeti háttérrel nem lehet csodálkozni, hogy a lengyelek másként álltak az önállóság kérdéséhez. Nem beszélve arról, hogy a kádári politika az utolsó évtizedben azt eredményezte, hogy az emberek tettek a politikára, csak mehessenek gorenjéért Bécsbe.

Nem tudom már, ki mondta, de igaza van: 89-ben a magyarok nem politikai, hanem gazdasági rendszerváltást akartak elsősorban. A többségnek teljesen megfelelt az egypártrendszer, ha közben a maga kis mikrouniverzuma picikét gyarapodhatott nyugati javakkal.

Archenemy 2011.10.05. 00:49:46

@Miazmás: arra kívánok rámutatni, hogy kissé gyorsan osztogatod az ítéleteket, mindig meggyőződésed, hogy igazad van, és nem bizonytalanít el az sem, hogy tíz percen belül kétszer mondasz magadnak ellent. Ezzel a hitelességgel és átgondoltsággal alkotsz véleményt más témákban is?

Nem mintha nem szarnám le.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.05. 00:51:51

@Peter T. Sinclare:

"Ne mondd nekem, hogy a német autógyárban dolgozó szaki többet, vagy jobban dolgozik, mint ugyanannak a cégnek a magyarországi üzemében dolgozó szaki!"

Nost ezt hívják termelékenységnek, ami mérhető/számítható, de a legjobban a kapott bér vásárlóértékén keresztül mérhető le.

"a hazai orvosok és ápolók kevesebbet, vagy rosszabbul teljesítenek, mint nyugati kollegáik"

Soha egyetlen kanadai orvos sem fogadott telefonhívást amíg én meztelen felsőtesttel üldögéltem a vizsgálószéken és beszélt 12 percig. Ez megtörtént velem Mo-n, úgy hogy én fizettem valami 3,600 Ft-ot a vizsgálatért (jogsi eü vizsgálat).

Soha egyetlen kanadai orvos nem utalt arra hogy némi paraszolvencia azért jó lenne. Ez legalább háromszor megtörtént velem Mo-n, és a nem-reagálásom legalább egy esetben igen gonosz magatartásra ösztökélte "főorvos urat".

Soha egyetlen kanadai orvosra sem vártam többet mint öt percet amikor előre megbeszélt időpontom volt vele. Amikor kórházba mentem sürgősségire mert szívroham-gyanúm volt (mint később kiderült, teljesen alaptalanul), a bejelentkezőből egyből vittek be a miniműtőbe és huzaloztak fel EKG-ra.

A magyar (OEP által fizetett) egészségügy helyzete katasztrofális; Kanadában is akadnak várólisták (ez a szocializált egészségügy szükségszerű rákfenéje) de az eü-szolgáltatás színvonala még így is sokkal a mo-i felett van. Pedig itt is az adófizetők pénzéből van finanszírozva az eü.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:52:05

@Archenemy: "tíz percen belül kétszer mondasz magadnak ellent"

Például?

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 00:53:10

@Miazmás: talán mert nyugaton van érdekvédelem, míg M.o.-on csak tagdíjat szed a szakszervezet, meg benyal a munkáltatónak? Egyébként meg úgy merj ugrálni, koma, hogy van egy családod, amit el kell tartanod, és 100km-en belül nincs másik munkahely, még szalag melletti három műszakos robot és tesco árurakodó sem.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:55:11

@Peter T. Sinclare: "mert nyugaton van érdekvédelem"
Az sem a fán terem, hanem a munkavállalók hozzák létre. Erről beszéltem. Ha tenni kéne valamit, akkor mindenki a saját seggét félti.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 00:56:24

@Peter T. Sinclare: Mer nyugaton a fű is zöldebb és a nap is fényesebb. Mert ott minden sokkal jobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.05. 00:57:43

@Peter T. Sinclare:

"külföldön megéri bérelni, mert az albérlet nem viszi el a pénzed nagy részét"

Két (háló)szobás + nappali/konyha havi $970 ott, ahol $8,25 a minimum órabér. Vagy $700/hó egy "bachelor" apartmentért, ami egy szoba, csak a fürdőszoba van külön helyiségben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 00:58:47

@soproni1: 2004 : gondolkodtam hitelen : 90 ezer lett volna 20 évre kb, akkor volt 45 az albi, most 55. Ugyanarra a lakásra. Ha akkor felveszem, most a törlesztő 150 körül lenne.

Kidobott pénz? Ennyi erővel a kaja, meg a mobilszámla is az. Szerintem nem kidobott pénz, szolgáltatást veszel meg vele- Én inkább élek 10 évig albiban., és gyüjtögetek, addig is van hol laknom, akkor költözöm és egyszerűen költözöm, amikor kb akarok (max 1 hónap felmondási idő) , oda megyek dolgozni ahova akarok, és nem kell ügyintéznem annyit, kevesebb macera.
40 évesen lesz saját lakásom? Meglehet. Na de kit érdekel? Ellenben nincs hitelem, ha nem bírnám fizetni az albit, kisebbe költözök secperc alatt. Arról nem is beszélve, hogy itt 25% az összelvonás a fizuból, és ha dolgozom, maximálisan támogat az állam.

Most is ilyen housing associaton lakást kaptunk meg albérletnek, piaci ár 3/4ért.

Archenemy 2011.10.05. 01:00:07

@Miazmás: valamint nincs 50 évenként hardreset benyomva az országon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 01:00:40

@Peter T. Sinclare: lópikulát.. Fele fizum viszi az albi. Otthon csak a negyedét vit. Igaz itt a maradékból meg is lehet jól élni.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.10.05. 01:02:13

@Archenemy: Kár. Na, mindenkinek jó éjszakát, holnap is munka, hogy a Pannon Puma nagyot ugorjon. :D

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.05. 01:02:15

@Peter T. Sinclare:

"a magyarok nem politikai, hanem gazdasági rendszerváltást akartak elsősorban"

A gazdasági rendszerváltás rájuk lett kényszerítve: pontosan a (szocialista) egypártrendszer következménye volt az hogy összeomlott a gazdaság. Továbbiakért ld. Friedrich Hayek "Út A Szolgaságba" c. könyvét.

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 01:02:30

@neoteny: "
Nost ezt hívják termelékenységnek, ami mérhető/számítható, de a legjobban a kapott bér vásárlóértékén keresztül mérhető le."

nem ez volt a lényeg :) mindketten tudjuk, hogy a kapitalizmusban az az alapszabály a kezdetektől fogva, hogy olyan alacsony bért fizess, amennyiért még hajlandók dolgozni az emberek, és addig maradj egy régióban/országban, amíg a profit zsíros.

Minden más bullshit, ahogy a művelt amerikaiak mondják.

Kanada + "de az eü-szolgáltatás színvonala még így is sokkal a mo-i felett van. Pedig itt is az adófizetők pénzéből van finanszírozva az eü.":

Majd ha a magyar orvosok és ápolók fizetése, a magyar e.ü. en bloc kanadai szinten lesz, akkor kérd számon mindezt. Lassan csak az az orvos marad M.o.-on, amelyik hentes, vagy öreg, vagy elhivatott. Mindenki más megy külföldre.

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 01:04:01

@neoteny: ha tehát a minimálbérből két heti munkával (~100 óra) kitermeled a normál alaplakás bérleti díját, akkor M.o.-on ~120e Ft kéne a minimálbérnek lennie. Na ez a nem mindegy.

dekol84 2011.10.05. 01:04:32

@neoteny: "Soha egyetlen kanadai orvosra sem vártam többet mint öt percet amikor előre megbeszélt időpontom volt vele."

És valószínűleg soha egyetlen kanadai szívsebész sem fog lófarokkal a dicső múltról álmodozni és fröcsögni, miközben a zorbán péniszét szopogatja (ld. a lófarkú faszfej papp lajos, aki 60 évesen berohadt nyugdíjba). Na az ilyen faszfejségek miatt tarunk itt, ahol!

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 01:04:34

@Miazmás: Mondom, csináld ezt a már leírt háttérrel. Akkor legyen nagy a szád.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 01:06:53

@tildy:): Ja es ennyiért , azaz fizu 50%ért csak szobát kptam itt kinn 5 lakós flatshareben (illetve ment fentebb a fizum, igy most parommal egy allamilag tamogatott lakasban , egyeb lakok nelkul) .
Odahaza meg a teljes lakas volt a fizum 25%-a, kettonknek.

dekol84 2011.10.05. 01:07:12

@Miazmás:
"Mer nyugaton a fű is zöldebb és a nap is fényesebb. Mert ott minden sokkal jobb."

Hát ettől a fityisz gettótól a legutolsó Bronx-i lepratelep is jobb! Ott nem ilyen okádék irányít, mint a zorbán!

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 01:08:33

@tildy:): Akkor meg miről is beszélünk? Könyörgöm, nem a százalék mértéke a lényeg! Hanem az, hogy nagyon nem mindegy, hogy az átlagos fizetésed fele 200e forint, vagy 50e. Ugyanez a probléma az egykulcsos adóval: persze, hogy könnyen ugrál az, akinek 500e Ft-ból kell az egyféle kulccsal adóznod, vagy 75e Ft-ból. Mert százalékosan lehet, hogy többet vesznek el, de megélhetés szempontjából sokszorosa marad a zsebedben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 01:09:04

@Peter T. Sinclare: Itt minimálbérből max szobát kapsz, a lakásban 4-5 másik lakóval, nem lakást. Vagy csak valahol valami szélső kerületben egy en-suite stúdiót .

Archenemy 2011.10.05. 01:09:40

@dekol84: igen, a kanadaiak kifejezetten szégyellik a múltjukat, és sosem beszélnek róla. A kanadai nyelvben nincs is múltidő! Egy sikeres országban sincs múltidő, hiszen minek kellene hátranézni! Én sem olvasom el mások kommentjeit, hiszen én a jövőben megírandó kommentekre koncentrálok!

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 01:10:10

@dekol84: mert azért lehet szívsebész, mert hentes, de orbánista, vagy azért, mert nemzetközileg is kiváló specialista, aki mellette orbánista?

dekol84 2011.10.05. 01:11:19

@Peter T. Sinclare:
"Majd ha a magyar orvosok és ápolók fizetése, a magyar e.ü. en bloc kanadai szinten lesz, akkor kérd számon mindezt."

Egy ménkű nagy lófaszt! Némelyik magyar "orvos" akkor is egy pokróc, bunkó fasz, ha 1 misit raksz a rohadt pénzéhes zsebébe. A másik meg ingyé is kinyalja! Embere válogatja, de a bunkó sok pénzért is bunkó, csak az ilyen faszom érvekkel tud takarózni! Ez az egész egy nagy lószar, aki teheti menjen el innen!

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 01:11:22

@neoteny: ismerem a huszadik századi magyar gazd.tört.-t, köszi. Tudom, hogyan adósodott el az ország. Ettől még igaz, amit írtam. A lakosság túlnyomó többsége előtt már akkor is titkolták az ország valódi helyzetét.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.05. 01:11:36

@Peter T. Sinclare:

Először is két hétben 80 munkaóra van (az nem szükségszerű hogy lehet túlórázni), másrészt én havi 43 eFt-ot fizettem (amiben már benne volt a közös költség) a VII. ker.-ben a hasonló méretű egyszobás lakásért ami itt $700.

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 01:13:02

@tildy:): próbálj meg M.o-on minimálbérből lakást bérelni... kifizeted a bérlést, a rezsit, aztán eldöntheted, hogy a maradék pénzből pontosan melyik héten is akarsz éhenhalni.

dekol84 2011.10.05. 01:13:51

@Peter T. Sinclare:
"mert nemzetközileg is kiváló specialista, aki mellette orbánista?"
Nem tudok róla, hogy nemzetközileg jegyeznék ezt a lófarkas faszt! Maximum a zorbán seggnyalók között! Egy orbitális pöcs, aki ráadásul 60 évesen elkotródott nyugdíjba, amikor mások 65 éves korukig húzhatják a zigát!

Archenemy 2011.10.05. 01:16:25

@dekol84: már korábban is akartam szólni, nem tűröm, hogy Magyarország miniszterelnökéről ilyen dehonesztáló hangnemben beszélj!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 01:19:19

@Peter T. Sinclare: Mondom, ha itt minbérből bérelsz lakást, itt sem futja mellette kajára. 700-800 fonttól kezdődnek többnyire az albi árak, még kétszáz a council tax meg a rezsi. Aztán 850 a minimálbér. Számolj kicsit:P

Peter T. Sinclare 2011.10.05. 01:20:47

@neoteny: ne menjünk bele abba, hogy hol mennyi a heti munkaóra. Napi nyolc alappal és ~2 túllal számoltam. Sem itthon, sem külföldön nem szokatlan.

Tény, hogy magyar pénzre és magyar gazdasági helyzetben nézve röhejesen olcsó a magyar albérlet. De számolj már utána, hogy abszolút értéken nézve (adott ország minimálbéréhez az adott ország albérleti költségét mérve) jelentősen olcsóbb nyugaton az albérlet, mint M.o.-on.

ha 8,5$ a minimálbér és 700$ az albérlet, akkor sima 8 órás munkanappal, 160 órás havi munkával számolva 1360$ a minimálbér és 660$ marad a zsebedben.

Ha 78.000 a havi minimálbér, és 43.000 az albérlet díja, akkor 35.000 marad a zsebedben. Ez, 200Ft-os dollár árfolyammal számolva (tudom, hogy nem annyi, köszi!) 175$.

660/175= ~3,78

Tehát azonos lakhatási viszonyokkal, minimálbérrel számolva az általad említett helyzetben 3,78-szor több pénz marad az ember zsebében.

dekol84 2011.10.05. 01:20:58

@Archenemy:
"már korábban is akartam szólni, nem tűröm, hogy Magyarország miniszterelnökéről ilyen dehonesztáló hangnemben beszélj!"
Kiről beszélsz? Arról a kis pöcs felcsútiról? Arról a rohadt gecihuszárról, aki végig héderezte a "zeeemúúúútnyóóóócévet" oszt most meg ontja magából a matócsnis faszságokat! Bármit mondhatsz,de azt a geciládát ne védd, mert odamegyek és igencsak pofáncsaplak! Majd akkor ugass, amikor a lakájmédiában nem olyan stílusban írnak a GYurcsányról, amilyenben! Addig barátom neked nagyon kuss a neved! Megértetted??

Archenemy 2011.10.05. 01:23:10

@tildy:): akkor a "Council" helyett keress egy másik taxit, vagy járj gyalog!!

Archenemy 2011.10.05. 01:24:18

@dekol84: Orbán Viktor a legnagyobb magyar államférfi! Ha kell, meghalok érte! A magadfajtákat meg a gyurcsányival együtt jó lesz mihamarabb rács mögé zárni!!!

dekol84 2011.10.05. 01:26:02

@Archenemy:
Na most szántalak meg te szerencsétlen, nyomorult kis fasz! Te olyan hülye vagy, hogy neked valóban egy ilyen zorbán féle fasz kell! Rohadj meg vele együtt mkis buzi pöcs! Dögölj meg érte, és vele együtt!

dekol84 2011.10.05. 01:27:39

@Archenemy: Mi ez a kép a neved mellett, te idióta! Valami ET? Te igen hülye fityisz seggnyaló kis pondró!

Archenemy 2011.10.05. 01:31:29

@dekol84: Nem értem, miért kell ilyen ellenségesnek lenni! Orbán Viktort, Magyarország sosem látott többséggel megválasztott miniszterelnökét az utókor egy lapon fogja említeni Széchenyivel és Kossuthtal! Az elkúrtány meg megy, ahova való, be a rács mögé! Ez is csak Orbán kegyességének köszönhető, hiszen a nagy többség egyszerűen csak felkötné!

Lehet, hogy neked fáj, de ezek a Tények!!!

Archenemy 2011.10.05. 01:33:19

@dekol84: az nem kép, hanem a dátum.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 01:35:55

@Archenemy: Remélem csak vicc volt részedről:)

Council tax: önkormányati adó. Sajnos nincs más, kötelező fizetnie mindenkinek.(oké, full time studenteknek, meg pár embernek nem).

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.05. 01:39:19

@Peter T. Sinclare:

A lakosság túlnyomó többsége szépen elevickélt a langyosvízben -- ami államhitelekből volt finanszírozva -- és sütögette a kis pecsenyéjét. Aztán nagyobb pecsenyét akart, de a hideg/meleg zuhanyt ami azzal együtt jár, azt már nem.

A kapitalizmus nem egy kényelmes gazdasági berendezkedés: ha rosszul fektetsz be, buksz; ha rossz pályát választasz, buksz; ha nem teszel félre nyugdíjas korodra (65+), akkor kapod a havi $470 állami nyögdíjat meg az ingyenes buszbérletet (eü. már eleve szocializált, de ha rákos leszel vagy csípőprotézis kell, tessék felíratkozni a várólistára... vagy lehet átlépni a határ másik oldalára, ahol bionikus embert csinálnak belőled 5 perc alatt, csak győzd fizetni a számlát).

Olyan nincs az átlagjóska számára hogy nagy pénz kis fociért, még Mo-nál (természeti kincsekben/erőforrásokban) sokkal gazdagabb országokban sem (ld. Oroszország vagy Kanada).

Az, hogy a magyarnak milyen álmai voltak '89-ben nem tudom (akkor épp' nem éltem Mo-n) de nem is számít; az számít hogy mi történt ill. van és ezzel mit lehet kezdeni. A post épp' arról szól hogy az uralkodó magyar mentalitással nem sokat; lehet hogy kidomborította a magyar lélek hiányosságait, de nem ismeretlen vagy csak nagyon ritkán előforduló jelenségeket vagy hozzáállásokat vázolt.

Ami pedig a magyar eü. helyzetét illeti: vannak olyan dolgok amiknek pénz nélkül is menniük kellene, de még csak azok sem mennek és amíg az állam határozza meg az eü. dolgozók fizetését (is), a helyzet semmivel sem lesz jobb. Minden orvosnak magánvállalkozónak kellene lennie aki számláz az OEP-nek; lehet hogy kevesebb orvos jobb körülmények között színvonalasabb szolgáltatást nyújtana.

Archenemy 2011.10.05. 01:41:24

@tildy:): nem, én mindig mindent halálosan komolyan mondok.

pl. kíváncsi vagyok, dekol84 agyvérzést kapott-e, vagy csak szimplán elájult :p

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.05. 01:46:41

@Archenemy:

Orbán Viktor legnagyobb magyar államférfiságáról azért mára jelentősen megoszlanak a vélemények - ő sosem fog felérni egy Hunyadival, Széchenyivel, Kossuthtal, Deákkal. Hozzájuk képest ő csak egy akarnok, semmi több.

Másrészt korábban is csak 52% szavazat ment - persze nem Viktorra, hanem a pártjára.

Igen jót tenne ennek az országnak, ha Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc eltűnne a politikai életből, teret adva ezzel egy kicsit proaktívabb, szakértőbb és felelősebb kormányzati, ellenzéki munkának.

Meghalnod pedig sem neked, sem másnak nem kell érte - ha így folytatja, akkor miatta fog ez bekövetkezni.

Hogy rövidre zárjam: nehéz nem észrevenni, hogy Orbán ME úr a szakadék felé irányítja az országot.

Archenemy 2011.10.05. 01:58:45

@neoteny: "Az, hogy a magyarnak milyen álmai voltak '89-ben nem tudom (akkor épp' nem éltem Mo-n) "

Akko' elmondom, szerintem az énnézőpontomból hogyvolt. Elment a paraszt nyugatra a százötven schillingjével, és azt látta, hogy tele vannak a boltok, van kokakóla meg farmer meg milkacsoki. A tévében meg azt látta, hogy nyugaton mindenki mosolyog, intelligens a mosópor, színesek a reklámok, és gazdagság van. Ebből levonta a következtetést: nyugatkapitalizmus = jó.

Azt nem látta szerencsétlen, hogy hiába van színestévéd ha sosincs időd nézni és amúgy is csak reklám megy, a kólamilkától meghízol, a nyolc óra helyett tízet dolgozol, de mégsem lehetsz biztos a munkahelyedben. Azt sem látták, hogy vannak csövesek, koldusok, szegénynegyedek, faji ellentétek, bűnözőbandák, és milliárdosok magánrepülőgéppel. Ezekről nem készültek reklámok. Ez a titok-titok oldala a kapitalizmusnak, amiről aszitték, hogy nincs, hiszen a reklámokban és a mariahilfestrasszén mindenki boldog, mosolyog és szabad.

Tehát mikor elmondták, hogy azzal a csajjal fogsz dugni, akkor nem tették hozzá, hogy ja amúgy szőrös töke és hatalmas fasza is van, szóval nagyon kell vigyázni, hogy te basszad őt és ne ő téged. Na, ilyen a kapitalizmus.

Archenemy 2011.10.05. 02:00:26

@Zébácsi: SZERENCSÉRE A MAGADFAJTA ERETNEKEKET HAMAROSAN MEGÉGETI A SZENT INKVIZÍCIÓ!!!

berczy04 2011.10.05. 02:00:42

@sárkányfő: Igen, biztos nagyon szar az életem. Te már csak tudod, hisz néhány kommentből felállítod a jellemrajzomat. Most akkor ki a felületes?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.05. 02:10:33

@Archenemy:

"Tehát mikor elmondták, hogy azzal a csajjal fogsz dugni, akkor nem tették hozzá, hogy ja amúgy szőrös töke és hatalmas fasza is van, szóval nagyon kell vigyázni, hogy te basszad őt és ne ő téged. Na, ilyen a kapitalizmus."

Ezen jót kacagtam és van benne egy nagy adag igazság is.

Bélabáttya (törölt) 2011.10.05. 02:37:29

Kicsit felbasztad az emberek agyát, de persze ez is volt a cél, úgyhogy nem is morcogok ezen tovább.
Ehelyett mellékelek két, mondhatni reklámcélú linket, mindkettőn az OTP weboldala érhető el. Érdemes összehasonlítani rajtuk a hiteleket, azok költségét, fedezetét, kamatait, mindenféle egyéb feltételeit.
Majd csendben elmerengeni ezen az egész bankos, országos, kinekmijutos, posztolgatva uszítgatós kérdéskörön... és káromkodni egy szép, kacifántost, nagyjából pártállástól függetlenül

Magyar oldal: www.otpbank.hu
Román oldal: www.otpbank.ro/hu

Kellemes összehasonlítást mindenkinek.

komplikato 2011.10.05. 03:24:01

@neoteny: "56 egy szép próbálkozás volt a magyarok részéről, ..."
Ha már lengyelek meg történelem ... 56 IGEN szép próbálkozás volt a lengyelek részéről. Mert bármit is állítanak manapság arról, hogy mi fújtuk a passzátszelet 56-ban, nem igaz. A lengyelek országos strike-al fejezték ki nemtetszésüket az oroszok ottléte ellen. A magyarok itthoni szolidaritási menete volt az, amit a pufajkások szétlőttek, és amiből a hazai történések kipattantak. Itt jegyezném meg, hogy fura mód rengeteg lengyel harcolt vagy hallt meg Magyarországért.

komplikato 2011.10.05. 03:25:43

@Bélabáttya: Hát igen. A hazai OTP kitehetné a THM mellé a régi reklámszlogent: "Mert megtehetem ..."

komplikato 2011.10.05. 03:28:51

@Archenemy: Azért ennyi év alatt a lakosság eldönthette volna, hogy kommunizmust vagy kapitalizmust akar e. Néha olyan, hogy egyiket sem, vagy mindkettőt akarnák. Amolyan egyet előre, egyet hátra érzés ez. A többi exszoci országban meg eldöntötték. Na jó a ruszkikat leszámítva Meg is lehet nézni, hogy az észtek és a litvánok meddig jutottak fele idő alatt.

zladko 2011.10.05. 03:45:58

@is: juj hogy oda ne oldalazzak. A szegény bankok csak ebből a 400 forintból élnek szerinted? (azért lebontva ezt az összes betétesre simán kijön belőle minden költség)
Na meg mielőtt kötekedtél volna szent bankjaidat védve gondolkozni kellett volna. Mint írtam fentebb ez csak néhány költség a sok közül. Szóval akkor sorolok pár dolgot amiből jó sok pénzt szednek be:
-"számlavezetési" díj
-aranyárú számlakivonatok
-kérhető igazolások jó pár ropogós ezresért
-minden tranzakcióból százalékot húznak le, értsd még azért is büntetnek ha saját pénzedhez akarsz hozzáférni
-a kártyás fizetésékért is szép summát lehúznak bár nem a vásárlótól hanem a bolttól, épp ezért van az hogy a multikon kívül alig lehet valahol kártyával fizetni, mert óriási veszteséget jelent az üzletnek.
-és még ugye a hitelek kamatai

Ezekből a bevételi forrásokból termelik azok a szegény hányattatott sorsú bankok a rekordprofitjukat...

És a csattanó az hogy a legtöbb fent felsorolt költség nyugaton ismeretlen, csak itt nálunk van mert ugye ez egy gazdag ország, és nyilvánvalóan innen kell a legtöbb pénzt beszedni...

klacus 2011.10.05. 03:51:55

@szMáté: Nem igazán értlek.

A fenti cikkben az zavar, hogy általánosít. A sok balos trollmajom, szintén általánosít. Ha valaki ezt szelektíven teszi, akkor attól még ugyanúgy rasszista.

Erre írtam fentebb, hogy ha valaki a cigányokra hegyezte volna a cikket, akkor simán kuruc infós lett volna a tartalom.

A sok kisebbségi komplexussal teletűzdelt kisember, meg azon van felháborodva, hogy elköltik az adóját. Most már hogy fizet, vagy fizetni fog. Illetve a bőrén érzi azt a kínt amit az istenadta ferink pl különadó formájában rábasztott a hypergazdagokra. (bruttó 440.000 ft/hó jövedelem ferink és a cocilaista párt szerint gazdaggá tesz).
Szóval most ezek vinnyognak. Azok is vinnyognak akik világ életükben valamely állami szervnél lopják a napot, és köpködnek azokra, akik maguk teremtik meg az egzisztenciát.

A 180 ft-os végtörlesztő egy hülye húzás, mert többet árt mint használ, és az esetlegesen elszaladó árfolyam miatt, a végén sokkal többe fog kerülni az államnak, mint amit a bankoknak majd 5 év múlva vissza kell fizetni. Jóval fentebb azt is leírtam miért, nem szabad forinthitelt felvenni. Szar most a helyzet mert sokat kell fizetni, de a forintban hosszútávon eladósodni még rosszabb, mivel a magyar viszonyokra a "nehezen kiszámítható" egy nagyon óvatos, és udvarias jelző. Főleg amíg Matolcsy félék viszik a pénzügyeket.

A cikk pedig alapvető tévedésben van. A bankok a jövőben ugyanúgy fognak hitelezni, mert nem akarnak megszűnni. Azt már régóta tudjuk, hogy a pénznek nincs szaga. Amint lesz rés a piacon, valaki előbb utóbb beteszi a lábát.

klacus 2011.10.05. 03:59:53

@Peter T. Sinclare: Az első héten ! Inkább melyik napon az első héten.

Minimálbérből nem lehet megélni. Csak ha nem használod a technika vívmányait, nem fogyasztasz, nincs gyerek, ovi, suli, edzés, rezsi, kaja, pia, sex.

Szóval egy kaktusz szintjén vegetálsz.

2llkedő 2011.10.05. 05:55:11

@klacus:
"A sok balos trollmajom, szintén általánosít."

Meg ne sérttődj, de Vityenka mivel állította maga mellé a zemberek 2/3-át? Emléxel még a 300 Ft-os vizitdíjra, meg a tandíjra? Ugyan ügy általánosítottak a szegény Mariska néniből. Vagy az egykulacsos adó amivel mindenki jól jár, elhitették Veled, hogy ez azért jó, mert aki többet dolgozik, az arányosan többet is keres. Azt nem mondták, hogy aki 1 milkánál többet keres, az nem a többletmunkája miatt keres többet, hanem mert több a lehetősége. Míg egy rabszolgának a futószalag mellett külön kérvényt kell benyújtani, hogy kimenjen wc-re, addig egy polgérmester egyszerre három helyen is tud dolgozni.

vokalpatriota 2011.10.05. 06:52:30

A postíró tökéletesen írta le azt a magyar mentalitást, ami egy verssorral is jellemezhető:

"Húzd rá cigány, csakazértis, ha mindjárt az ingemért is!"

Aztán kérték az inget, és óbégatunk, hogy de mi nem így gondoltuk.

Velencei kalmárok vagyunk mind.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.05. 06:55:41

@Kompli:

Köszönöm, most is tanultam valamit.

Mr. Waszabi 2011.10.05. 07:03:36

Ejj, de szép, kerek írás, ez a magyar beszéd!
Jakab Andor for President!

midnight coder 2011.10.05. 07:14:17

@2llkedő: Azt viszont a balos trollok felejtik el, hogy az aki ma magyarországon akár csak háromszázezer felett keres legálisan, és nem politikai vonalon teszi, bizony általában egy vagy több _használható_ diplomával + egy-két nyelv anyanyelvi szintű ismeretével rendelkezik.
És egy ilyen ember _sokkal_ könnyebben mozdul el külföld felé most, hogy megnyílt az EU munkaerőpiaca mint a futószalag mellett güriző rabszolga, mivel belőle tizenkettő egy tucat európában is, ráadásul mivel nyelveket sem beszél eleve nem tud egy kiflit sem kérni kinn a boltban.

És a balos trollok főleg azt felejtik el elmondani a többi buta balosnak, hogy ha ezek a népek itthagyják az országot, akkor a futószalag melletti ipari biorobot még szarabbul fog keresni, mert ha a képzett szakembereket csak nehezen lehet beszerezni akkor tényleg csak azok jönnek ide, akiknek az indiai munkaerőpiac túl drága.

midnight coder 2011.10.05. 07:27:30

@vokalpatriota: A postíró hülye. Ha idehoznál egy németet ebbe a kurva országba, az 10 éven belül vagy ugyanezt csinálná, vagy éhen döglene. De nem kell félteni senkit az éhen dögléstől, a "trükkös" manőverek más nemzetek fiaitól sem állnak távol. Lásd Pl. azok az osztrákok akik zsebszerződéssel vettek magyar földet. Az hogy itt trükkökkel tud életben maradni az átlagpolgár, leginkább annak köszönhető, hogy míg itt a kaja, energia, ruha pont annyiba kerül mint az osztrákoknál, az átlagpolgár kb. harmadannyit keres mint az ottani minimálbér. Az az összeg ahonnan az egykulcsos adóval többet lehet hazavinni, és amit a buta balosok úgy emlegetnek hogy milyen kurva gazdag az illető, még mindig az osztrák takarítónéni bérszínvonala alatt van - és ezt itt nálunk csak nagyon jó szakmával és nyelvtudással tudod összehozni, legalábbis adózottan. Ráadásul van egy olyan adó/tb rendszerünk ami az egyik legmagasabb elvonást produkálja Európában, és ami mellett még egy rakás pénzt is oda kell tenni ha Pl. megbetegszel és orvosra van szükséged. Kurvára kíváncsi lennék, hogy egy ilyen helyzetben mondjuk egy svájci vagy egy skandináv mennyire kezdene el trükközni.

Azt persze fel lehet tenni, hogy hogyan jutott ide az ország. Sok minden vezetett ide - eleve volt 40 év cuculizmus ami egy olyan ipart fejlesztett ami nem igazán volt képes versenyképes termékeket előállítani. Aztán volt egy rakás korrupt gazember politikusunk, különös tekintettel a gengszterváltás óta leghosszabb ideig hatalmon lévő pártra, akiknek az emberei ráadásul már az MDF idején is privatizélős pozíciókban voltak, és akim már a gengszterváltás előtt elkezdték szétlopni az országot (spontán privatizáció).

2llkedő 2011.10.05. 07:28:24

@midnight coder:

"Azt viszont a balos trollok felejtik el, hogy az aki ma magyarországon akár csak háromszázezer felett keres legálisan, és nem politikai vonalon teszi, bizony általában egy vagy több _használható_ diplomával + egy-két nyelv anyanyelvi szintű ismeretével rendelkezik."

Látod, ez is egy általánosítás. Ezek az emberek igen, meeegérdemlika több pénzt. De hányan is vannak ilyenek? És az ő napjuk is 24 órából, meg egy éjszakából áll. Ők se tudnak egyszerre három helyen dolgozni. A tudást, tehetséget igen is meg kell becsülni! Ezzel szerintem senkinek sincs vitája.

2llkedő 2011.10.05. 07:31:32

@midnight coder:

"Az az összeg ahonnan az egykulcsos adóval többet lehet hazavinni, és amit a buta balosok úgy emlegetnek hogy milyen kurva gazdag az illető"

Furcs mód odakünn nem egykulcsos adóval visznek haza annyival többet. Tehát nem ez a megoldás.

EXLEXMAN 2011.10.05. 07:31:49

Ez a cik egy ostoba TAHÓ Írása aki megkeserederr a világtól és kiokádja a világra száján a SZ*R-t, szó szerint!

Te cikkszerző, aki olyan hülye vagy, hogy albérletben laksz, akinek évekig tarottt megtanulni, hogy a piacot nem pontos j-vel írják, akinek évek óta az éjszaka pornóoldal nézegetés a kedvence és aki lopva lesi meg a piacon a csajok fenekét nyálcsorgatva.

Te aki életedben nem láttál egy jó hétvégi munkát, akinek szombat reggel már vasárnap este van, hétfőn meg ájultan érkezel a munkahelyedre, hogy is lehetne fogalmad édes fiam huszonévesen az élet dolgairól?

Okádod itt a szót a népekre és olyanokat írsz saját népedről, ami a szomszédaidra jellemző ezek szerint, hiszen metróval maximum Budapest határáig jutottál el.

Felétek lopnak és csalnak az ember? Okos gyerek vagy hát hassál rájuk, hogy ne csinálják, ha meg ennyire hülye vagy az emberekhez, fogd magad és sétálj le a Duna partra. Egy hajnali reggelen szó nélkül becsobbanva, a fene nem hiányolna!

Ennyit a cikkedről te tulok!

midnight coder 2011.10.05. 07:50:19

@2llkedő: Na ja. Csak más az optikája annak ha valakinek havi 300 ezer forint után viszik el a jövedelmét az extra sarccal, és más ha 3 millió fölött. A havi 300 ezer forintból itt is kb. azt az életszínvonalat tudod produkálni mint az osztrákoknál - ahol ez a minimálbér.

2llkedő 2011.10.05. 07:53:50

@midnight coder:

Erre viszont nem az a megoldás, hogy annak is levisszük az adókulcsát, aki napi hárommilkát szed össze, hanem az, hogy ésszerúen kitoljuk a határt.

Ez olyan, mint az acél. Az is egy ideig rugalmasan viselkedik, aztán egy határnál hirtelen megnyúlik.

hááááát 2011.10.05. 07:55:50

Nem kérek hitelt, mert:
-Összespórólom magam.
-Tudom meddig nyújtózhatok.
-Nincs kedvem kamatokat fizetni.
-Ne belölem élj meg.
-Nem vagyok hajlandó belemeni a nyerészkedésbe, amit pl: a lakásárakkal csináltak, hisz ennek az emelkedésének a katalízátora a hítelezés.
-Folytathatnám, de soha nem érnék a végére.
Egyszóval dugd fel a pénzed tudod hova. :DDD

2llkedő 2011.10.05. 07:59:59

@midnight coder:

"A havi 300 ezer forintból itt is kb. azt az életszínvonalat tudod produkálni mint az osztrákoknál - ahol ez a minimálbér."

Ezek az összehasonlítgatások nagyon rosszak, mert akkor nézd meg, hogy akik nálunk 100 ezret visznek haza (és az a többség) az kint a koldus kategóriába tartozik.

2llkedő 2011.10.05. 08:01:35

@hááááát:

No végre! Ez a helyes cselekedet arra, hogy hogyan is b@sszunk ki a bankokkal.

midnight coder 2011.10.05. 08:01:46

@2llkedő: Aki az osztrákoknál 3 milkát keres, az egy tehetős munkavállaló. Nálunk viszont egy-két multi vezetőjétől eltekintve (amit annyira nem adóztatnék) leginkább a vállalkozók tudnak összeszedni ennyit - akik viszont már nem SZJA-san szedik ki a profitot - sőt, nem is feltétlenül idehaza.

A Spanyol Inkvizíció 2011.10.05. 08:03:04

@EXLEXMAN: na, téged sem az eszedért fognak ellopni

2llkedő 2011.10.05. 08:04:12

@midnight coder:
No meg olyan munkavállalók, akik egyszerre három-négy helyről vesznek fel pénzt, sokszor ugyan arra a munkára.

midnight coder 2011.10.05. 08:06:17

@hááááát: Pontosan. A gond csak ott kezdődik, ha Pl. 60 lakásos társasházban laksz és maga a ház vesz fel hitelt a felújításra. Szóval, nem mindig sikerül elkerülni a vérszopókat, de épeszű ember ha csak teheti messzire távol tartja magát a bankoktól.

munkanelkuli 2011.10.05. 08:06:41

Hol van az a (kb. 2/3-nyi?) tömeg, amelyik azért nem fizetett adót, mert "azoknak" nem volt hajlandó? Most kifülkeforradalmozta magának, hogy végre fizethessen az övéinek. Miért nem fizet?

midnight coder 2011.10.05. 08:08:46

@2llkedő: Ha valaki adózottan keres 300 ezer forintot és nem a közszférában vagy valamelyik abból élő haveri cég bársonyszékében teszi, akkor az bizony ilyen. És elég sokan lehetnek ilyenek, nem hiszem hogy a ballib oldalról emlegetett 500 milliárd mind csak a közszférából jön össze - ha igen akkor igencsak rendet kellene vágni arrafelé.

midnight coder 2011.10.05. 08:12:21

@munkanelkuli: Gondolod, hogy a szocikat csak azok kívánták a pokolba akik nem fizetnek adót ? Kurva kevés adófizető lenne akkor az országban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.05. 08:16:19

@midnight coder:
Te meg azt felejted el, hogy volt itt egy olyan elképzelés is, hogy 2 kulcs, a felső pedig baromi magasan. Csak hát azt nem a Zorbánék találták ki... Téged meg azért fizetnek, hogy a Zorbánékat dicsőítsd. Nálad egyre inkább biztos vagyok ebben, mert ha mégsem, ennyire agymosott embert nem tudok elképzelni...

2011.10.05. 08:16:48

Nem is kell, beeee!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.05. 08:18:57

@midnight coder:
A vazzevállalkozói köröknek azért jóval nagyobb része fityiszes, mint maszopos, bár van köztük elég sok jobbikos is. Ellenben adófizető(értsd: aki minden adót rendesen megfizet) az tényleg kevesebb van náluk. Én persze nem állítok olyat, mint munkanelkuli, mert az adózók közül aki elment szavazni, azok többsége is hitt Orbánnak, sajnos.

Sambaja5 2011.10.05. 08:19:03

Korán reggel ekkora baromságot olvasni...
Ezért a cikkért kár volt felkelned, egyetértek Exlexmannel, csobbanj egyet a Dunában csendesen.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 08:19:38

@midnight coder: "Kurva kevés adófizető lenne akkor az országban"

kurva keves van

a lakossagnak kb 15-17 szazaleka effektiv adofizeto. a tobbi minimalberes, szamlazos, svarcmelos, ostermelo, allami alkalmazott, nyugdijas, politikus es egyebek.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 08:22:27

@Sambaja5: tehat eszerved nincs, csak ugatsz te is:-)

pedig a fent irtakat hamarosan erezni fogod a sajat borodon.

ma keszul leminositeni a moodys a magyar bankokat. otp, k&h, fhb, stb...

es pontosan a fent vazolt fogyasztoi magatartas es az ennek alajatszo kormanyzati nemzeti alapu szocializmus miatt.

Barbaar 2011.10.05. 08:24:02

Van igazság ebben az irományban, de azért összességében éppen inkább a hitelintézetekre igaz az például, hogy:

"nem törődve a másik fél érdekeivel"

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.05. 08:27:53

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Asszem 2006-os megszorítás idején volt az, hogy most akkor bekeményít az Apeh. Sajnos persze ez nem igazán történt meg, de amit akkor a minimálbéres vállalkozóktól lehetett hallani a kormányról...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.05. 08:28:53

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Jajj istenem, a moodys leminősít.. Hova szarjak.

A moddisról annyit:
A csőd előtt egy nappal még a legjobb minősítést kaptak tőle a válságban csődbe ment amcsi bankok. Kb ennyit is ér a minősítésük. ÉS a világ pénzesebbik fele hála istennek ezt már belátja.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.05. 08:32:14

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Igen, siralmas, hogy kevés adófizető van az országban. A még siralmasabb, hogy a kormány egyetlen lépése ezzel szemben az adóemelés volt. (és lesz)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.05. 08:33:34

@tildy:):
Én már vagy 20 blogon/fórumon fejtettem ki, hogy a hitel vs. albérlet közül, hogy melyik éri meg, az helyzet függő(ingatlanárak, albérleti díjak, hitelkamatok, stb.), és nem állja meg a helyét az a nézet globálisan, hogy az albérleti díj kidobott pénz, hiszen sok esetben a hitelkamat kifizetése a törlesztési időszakban több, mint ugyanannyi idő alatt az albérleti díj. Lehet olyan időszakot és gazdasági környezetet mondani, amikor a hitelre vett lakással jobban lehet kijönni, és olyat is, amikor a lakás bérléssel.

Egyébként meg CHF hitel egy nagyon jó konstrukció volt azoknak, akik 5 évre vettek fel hitelt. Aki 20 évre vett fel, annak valamilyen jövőbelátó képessége lehetett a CHF árfolyamával kapcsolatban, aztán persze a jövőbelátó képessége kudarcot vallott. Vagy mégsem, lásd végtörlesztés...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.05. 08:39:30

@newtehen:
Az adó nem fizetésről még annyit, hogy nagyon sok szakterületen általános az adó nem fizetés, méghozzá olyan módon, hogy nem alkalmazottak vannak, hanem alvállalkozók, akik a pénzért számláznak, aztán minden lószart elszámolnak költségként. Viszont mivel ez így alakult, ezért eleve annyit fizet a fővállalkozó, amennyi nettó bérként lenne a korrekt. Így viszont a megtermelt szolgáltatás vagy termék ára is jóval alacsonyabb, mint ha rendesen adóztak volna. Ahhoz, hogy az adófizetés újra általánossá váljon, gyökeres változások kellenének. Szerintem a gyakorlatban csak úgy lenne ez megvalósítható, ha egy globális fellendülési időszakban a költségvetés kiadási oldalát legalább befagyasztanák, de inkább visszavennének belőle, a felszabadult pénzből pedig radikális adócsökkentést kezdeményeznének, ami a mostanihoz képest nagyságrendekkel komolyabb ellenőrzésekkel társulna, valamint a legkisebb adócsalást is letöltendő börtönbüntetéssel megtorolni.

midnight coder 2011.10.05. 08:45:21

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Ja. A maradék 17% meg olyan multinál dolgozik amik már az ide érkezésükkor megkapták 20 évre előre azt a z összeget amit a magyar vállalkozó elcsal. Lásd Hangkook. Csak tudnám, akkor miből él az a sok állami alkalmazott, nyugdíjas, segílykés ?

Pontos 2011.10.05. 08:46:18

Ez az egész így egy nagy ostobaság, durva általánosítás, igen kevés alapja van

midnight coder 2011.10.05. 08:46:55

@Tomsik Pamacs: Az afrikai bevándorlók ideális létszáma európában úgy -10 millió. Azaz a már ide érkezetteket is vissza kellene zavarni afrikába.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 08:47:23

@newtehen: szerintem a gatyadba.

a moodys leminositese nem ugyanaz, mint amikor a haverod oldalbabok a kocsmaban, hogy "te hulye vagy", hanem az ezermilliardos nagysagrendu tokekivonassal, kevesebb lehetoseggel, kevesebb munkahellyel es en bloc gazdasagi recesszioval jar.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.05. 08:47:53

@midnight coder: "de épeszű ember ha csak teheti messzire távol tartja magát a bankoktól. "

Már akinek apuci a segge alá nyomja a kocsit, lakást. Így könnyű is ugatni. Az átlag viszont sajnos nem tud 5-10 év alatt összespórolni 15 millát egy lakásra, nem is keres tán annyit.

@Zabalint: Egyetértek Veled.

2011.10.05. 08:50:40

Mióta kipattant a hiszti Kertész Ákos körül, azóta (még) trendi(bb) dolog fikázni a nemzetet, mert jó olvasottságot hoz.
Bár enyhén szánalmas húzás.

midnight coder 2011.10.05. 08:53:50

@newtehen: Külföldön is lehet munkát találni pár évig. Vagy bérelni is lehet. Az utolsó dolog amihez nyúlnék ha nem lenne lakásom az a hitel. Mire visszafizeted a többszörösét fizeted ki a lakásod árának.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.05. 08:54:42

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Egyetlen olyan vállalkozót mutass, aki azért rúgott ki Magyarországon egyetlen embert is, mert: Úbazmeg a moddis leminősítette az OTP-t!

"a moodys leminositese nem ugyanaz, mint amikor a haverod oldalbabok a kocsmaban, hogy "te hulye vagy""

Bár igazad van. Ha a haverom azt mondja rám, hülye vagyok, az kicsit megalapozottabb. Ezt az előző hozzászólásomban tényekkel támasztottam alá.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.05. 09:00:42

@midnight coder:
"Mire visszafizeted a többszörösét fizeted ki a lakásod árának. "

"Vagy bérelni is lehet. "

Érzed az ellentmondást? Örülj inkább a szerencsédnek, látom alád is aládtolták.

Az pedig, hogy arra a kérdésre: "Hogy tudsz Magyarországon indulóként családot alapítani?"
Az a válasz, hogy: "Külföldön is lehet munkát találni pár évig" önmagában jelzi a problémát.

Mellesleg én még senkit sem láttam, azok közül, aki elment "pár évre" külföldre, hogy vissza is jött volna. Gondolom ez sem véletlen.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 09:01:19

@midnight coder: hulyeseget beszelsz.

a multiknak adott adokedvezmeny ugyanis nagysagrendileg a kozeleben sincs annak az osszegnek, amit a multik alkalmazottai kifizetnek jovedelemadokent es jarulekokkent.

kihbaszott szuklatokoru seggfej vagy mneg mindig, latom, ez konstans allapot:-)

de nem baj, majd lenyeleti meg a faszat orban veled is, ha mi mar nem leszunk itt. mnarpedig valakinek nyelni kell es ha mar nem leszunk ellensegnek, te leszel az ellenseg:-DDD

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.05. 09:08:47

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Pont erről beszéltem egy Svájcba menekült ismerőssel is annó, bár még az első fidesz királyság alatt. Amikor osztottaz az ész, hogy így a fidesz, úgy az orbán de jó, milyen jó, akkor megkérdeztem Tőle: Akkor miért nem jössz haza adózni Neki? Miért svácból osztod az észt, hogy mi a jó nekünk?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.05. 09:11:52

@newtehen:
Én azért nem tudok olyan munkahelyet Magyarországon, ahová ne lehetne bejárni olyan helyről, ahol 10 millió alatt lehet lakást kapni. Szóval ez a 15 millió messze nem a belépő kategória.

Persze a lényegben igazad van, mert még 6-7 milliót sem tud az átlag ember 5-10 év alatt összeszedni, de hát nem is annyi idő alatt kell, hanem ha a hitelhez hasonlítunk, akkor albérlet mellett is 20 évet illik számolni. Úgy meg azért versenyben van a kettő, mikor így, mikor úgy.

szalmon ella 2011.10.05. 09:13:08

2.5 millió szerettünk volna fiam gyógykezelésére felvenni! Kérték 83 éves édesanyám 65 évvel ezelőtt elvált papírjait. Bemutatta a személyigazolványát /neki még a régi van/ hivatalos beírás hogy elvált. Nem fogadták el, kérték az önkormányzattól is a papírt . Anyu utánament elintézte /2000ft/. A hitelkérelmet elutasították.Ja a fedezet egy 20 millás ingatlan volt a bank pedig az FHB!

Gott in Frankreich 2011.10.05. 09:14:42

@newtehen: Lehet, hog felreertetted a szituaciot, es valami olyasmirol lehetett szo, mikor az embernek Mercije van, es megjelenik a szegeny videki rokon egy Trabanttal. Dicsergeti neki az ember a Trabantot, hogy ne erezze szarul magat, es melyen kussol a Mercirol :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.05. 09:19:18

@newtehen:
"Mellesleg én még senkit sem láttam, azok közül, aki elment "pár évre" külföldre, hogy vissza is jött volna. Gondolom ez sem véletlen. "

Én viszont láttam. Ha nem mosogatni mész, hanem valami diplomás szakmád van, és abban helyezkedsz el, akkor itthon is egészen korrekt állást kapsz, ha haza akarsz jönni. Nyilván nem ugyanolyan jól fizetőt, mint ott, de aki eleve úgy tervezi, hogy 2 évig mondjuk Németországba megy, az elképzelhető, hogy szakmai tapasztalatokat szerezve visszajön.

Akik meg csak tanulni mennek külföldre, azok közül többen visszajönnek.

radala 2011.10.05. 09:22:58

@abaka: Távol álljon tőlem, hogy vitatkozzam valakivel, akivel szó szerint egyetértek. Az meg pláne távol álljon tőlem, hogy saját magamat idézgessem.
De azért fölhorgad bennem a kérdés, hogy mennyit is olvastál el a hozzászólásomból azon kívül, amit be is idéztél belőle? Merthogy szó szerint azt mondtam benne, amit te. Ide is teszem a kedvedért, hogy ne kelljen annyit klikkelgetni.
"Ennek ellenére nem valami szép iromány, egyrészt azért ez nem magyar specifikus valami, hanem inkább kelet-európai vagy ex-kommunista vagy fene tudja mi. Másrészt, bár majdnem minden kritika igaz, akkor sem hiszem, hogy volna bármilyen akár elképzelt létező a Földön, aki ezt a stílust megengedhetné magának. "

Azt hiszem az a baj a beírásommal, hogy "Ennek ellenére" kifejezést használtam, ami kétségtelenül hosszabb, mint a DE, ezt nem sikerült neked olyan gyorsan dekódolnod, mint amilyen gyorsan válaszra méltattál:-)

midnight coder 2011.10.05. 09:29:30

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Akkor számolj szépen utána annak, hogy mennyi támogatást is kapott a Hankook (akkor, aztán számold hozzá közben az inflációt is), és hogy ehhez képest mennyi embert foglalkoztat.

XEP 2011.10.05. 09:33:35

Nagyszerű poszt, minden szava igaz.
Még hozzátenném, hogy:
"genetikailag".

XDDDDDDD

abaka 2011.10.05. 09:34:34

@radala: Hm. Ne haragudj, de nekem meg mindig az jon le a kommentedbol, hogy bar a poszttal tartalmilag egyetertesz (azaz, a "dolog kritikai reszevel"), csak szerinted:

1) Ezek nem csak magyar sajatossagok.
2) A stilust elfogadhatatlannak tartod.

Mit ertek felre? Csak azert kerdezem, mert az en kommentem meg pont az volt, hogy tartalmilag nem ertek egyet a poszttal (azon tul, hogy persze a stilus is szar). Ez eleg kontrasztos azzal, hogy azt irod "szó szerint egyetértek".

Valaki itt valamit felreert (es nem vagyok meggyozodve rola, hogy nem en vagyok az ;) ).

Cinkes 2011.10.05. 09:42:52

Na egy fiókvezető sztereotípiatárát olvashattuk. Van benne igazság de ebből általános érvényű bölcselkedéseket kreálni legalább olyan ostoba emberre vall mint akikről a posztoló ír.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.05. 09:44:10

@Archenemy:

Veretes egy komment, nem mondom! Láthatóan az igazság kiváltságos tudásának pőre izomereje hajtja előre gondolataidat.

Azok táborát gyarapítod, akik izmusok és személyek köré építik fel gondolataikat? Akik várják a éceszt, a mannát, de semmi eredeti gondolatuk sincs a világról, és képtelenek hitüktől túlfűtött állapotukban tárgyilagosan látni a világot?

De, hát ugye, aki a tax-ot taxinak olvassa és azt javasolja, hogy inkább járjon a kisasszony gyalog, attól mit is várjon az ember...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 09:44:39

@newtehen: "Egyetlen olyan vállalkozót mutass, aki azért rúgott ki Magyarországon egyetlen embert is, mert: Úbazmeg a moddis leminősítette az OTP-t!"

szerintem ilyen embert talalnal ugy 100.000et legalabb..:-)

csodbe ment vallalkozasok es leepitesek jelzik a gazdasagi helyzet instabilitasat.

es mindneki azt hisiz, hogy a moody's egyfajta dontnok, biro.

nem. a moody's egy uzemanyagszint-jelzo.
azt jelzi, egyre keveseb a spiritusz a magyar gazdasagban es egyre kevesbe eri meg ide munkahelyet, erteket behozni, egyre inkabb az a kategoria, amit hagyni kell parlagon megrohadni mert tobbe kerul eletet lehelni bele mint amennyit kitermelne.

Alf (törölt) 2011.10.05. 09:45:49

hitelt kiadni a banknak sokkal jobb, mint a hitelt felvevőnek. a hitelkiadás nem kölcsönkérés a nagyitól, hanem egy kurva jó üzlet.

Alf (törölt) 2011.10.05. 09:46:42

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

a Moody's az különböző pénzügyi kötrök fizetett manipulátora.

radala 2011.10.05. 09:47:32

@Zabalint: Hát nem tudom én 2-3 évre terveztem, de nem látom, hogy mikor lesz alkalmas az idő a hazamenetelre. Kétségtelen, hogy engem az államnak kellene otthon is eltartania, szóval lehet, hogy a versenyszférába hamarabb hazamennék...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 09:49:17

@Cinkes: de a fides ketharmad ezzel egyutt mar eleg nagy szargomboc a nemzet torkaban ahhoz, hogy budos legyen a szaja, nem?;-))

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 09:50:43

@Alf: amit ugye bizonyitani nem tudsz..:-)

te is az a csavo lehetsz, akinek ha kigyullad az olajlampa a kcosijaban, akkor lehiuzza a csatlakozot - a jelzolamparol, mert biztos az a rossz:-DDD

Gott in Frankreich 2011.10.05. 09:52:27

@Zabalint: "Ha nem mosogatni mész, hanem valami diplomás szakmád van, és abban helyezkedsz el, akkor itthon is egészen korrekt állást kapsz, ha haza akarsz jönni."

Kerdes, hogy ki akarja olyan kozegben leelni az eletet, ahol ha valakinek 2 forinttal tobbje van, ugy neznek ra, mint egy anyagyilkosra. Vagy ahol a tehetsegesebb/szorgalmasabb kollegakat elkezdik furni a lusta szarok.

Egyszer majd felnosz, fiam, es radobbensz, hogy a penz messze nem minden.

Sambaja5 2011.10.05. 09:55:30

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Te annyira okos vagy, és ezt én belátom , meghajolok nagyságod előtt !! Sok ilyen konstruktív(ha nem tudod mit jelent keress rá nyugodtan:), boldog , értelmes embert még még még !

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 09:55:30

@midnight coder: te mondd a szamokat, te hugyozol szellel szemben, bizonyitsd be te, miert jo a hugyos gatya:-)

mennyit kapott ahankook?
hany embert foglalkoztat?

es akkor egyik oldalra tedd a _kedvezmenyt_, a masik oldalra azt amit _a_kedvezmenyen_felul_ fizet a hankook es a dolgozok altal fizetet jarulekot es szjat, valamint azt, hogy ugyanezen emberek mibe kerulnenek mint munkanelkuliek:-)

BKV reszelő 2011.10.05. 09:56:30

@szalmon ella: 20 millás? Ki szerint? Tehermentes-e? Egy tulajdonosé-e? Stb.

hááááát 2011.10.05. 09:57:11

@midnight coder:Én még ebben is szerencsés vagyok, mert 10 évig ultra magas közös költséget szedtek be, és igy tudtuk felújitani a házat (36 lakás).
Bár a homlokzat felújitásra nem maradt, de úgy nézz ki az önkormányzat támogatni fogja, mert látja a felújitásokat elvégeztettük.

A bankrendszert szerintem nem a lakosságnak találták ki, hanem a vállalkozásoknak, hisz nehéz a semmiből várat építeni, viszont az árba bele lehet kalkulálni a felvett kölcsön kamatait. Persze ezt is én fizetem meg, mint vevő. :D

Sai Nade 2011.10.05. 09:58:45

@Peter T. Sinclare: Két eset lehetséges:
1. Amennyiben már éltél huzamosabb ideig külföldön - igazi kapitalizmusban -, akkor nagy valószínűséggel becsukott szemmel és füllel éltél.

2. Bölcsességed minden gyöngyszemét, pl.:
"mindketten tudjuk, hogy a kapitalizmusban az az alapszabály a kezdetektől fogva, hogy olyan alacsony bért fizess, amennyiért még hajlandók dolgozni az emberek, és addig maradj egy régióban/országban, amíg a profit zsíros.

Minden más bullshit, ahogy a művelt amerikaiak mondják."
saját kútfőből meríted, fogalmad sincs a valóságról, de azért szajkózod azt a buta demagógiát, ami most olyan divatos.
Képzeld csak el: vannak országok, ahol kapitalizmus van, és emellett felelős társadalom. Nem az elérhető legalacsonyabb bérre és ezzel a rövidtávon elérhető legnagyobb profitra törekszenek.

radala 2011.10.05. 10:00:15

@abaka: "Termeszetesen teny, hogy ezen viselkedesi formak fellelhetoek Magyarorszagon, de azert ez nagyon messzemenő általánosítás."
nekem ez egyenlő ezzel "Ezek nem csak magyar sajátosságok."

De mindegy ez, talán túl finoman fogalmaztam. Szóval, akkor:-)
A posztíró egy nagyképű fasz, okostojás, aki soha nem volt sehol külföldön és azt képzeli, hogy a minden emberi rossz tulajdonság azért van, mert valaki magyar vagy kelet-európai. Ez természetesen tévedés. A valóság ezzel szemben az, hogy az emberek hajlamosak mindenhol önzően és köcsög módon viselkedni (ennyiben értek mellesleg egyet a kritikával, hogy az igaz, amit a legnagyobb magyar gondolkodó Dzsinó mondott, hogy "Sok a köcsög" www.youtube.com/watch?v=9xQMpTdE0j8 )
Csak én szeretek finomnak tűnően fogalmazni:-)
A stílussal nem is az a bajom, hogy rosszul van megírva és még igazságtalan is, hanem mint mondtam az, hogy még elvileg sem tudom elképzelni azt, aki ezt joggal mondja bárkinek. Egyébként viszont az is igaz, hogy vannak boldogabb sorsú országok, ahol egyszerűbb élni, mert az emberek nem akarják folyton folyvást átbaszni egymást. De ez nem azért van (szerintem), mert ők jobbak lennének, csak egyszerűen szerencsésebbek és a viszonylag hosszú állandóság megtanította őket arra, hogy olykor érdemes a pillanatnyi előnyökből kicsit föláldozni a későbbi, de hosszabb előnyökért...
Azt viszont továbbra is gondolom, hogy Kertész Ákos és bárki más kritikája is hasznos lehet, ha ésszel olvassuk és nem megsértődni/felháborodni akarunk rajta, hanem meglátni, hogy ez is egy vélemény, ami nem is teljesen alaptalan, csak kicsit túlzottan általánosító meg igazságtalan...

szalmon ella 2011.10.05. 10:00:27

@BKV reszelő: Tehermentes, 1/1 tulajdonos.....értékbecslő szerint..de ha 10 milla lenne akkor is beférne

Sárga Király 2011.10.05. 10:07:07

Tőled ezért nem kérnék hitelt:

- Mert megbélyegzel a magyarságom miatt, bár te is magyar vagy.

- Mert személy szerint nem lopok, csalok, de ismeretlenül, előre is meggyanúsítasz.

- Mert magyarként többet dolgozom/unk, mint Európa más országaiban, kevesebb bérért - kiszolgáltatva saját adósságainknak.

- Mert valóban ördögi körbe kerültek a magyar adósok, akiket SENKI nem védett meg az indokolatlanul magas kamatemelésektől. Szerinted normális az, hogy valaki hitelének háromszorosát fizesse vissza egy banknak?

-Mert én is általánosítok, és sejtem, hogy - mint a legtöbb hitelező - te is hazudsz, egyoldalúan módosítasz szerződéseket, rejtett költségeken szeded meg magad, és az utolsó bőrt is lehúznád rólam pénzéhségedben.

2llkedő 2011.10.05. 10:17:13

@Sárga Király:

"Szerinted normális az, hogy valaki hitelének háromszorosát fizesse vissza egy banknak?"

Határ a csillagos ég!

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2011.10.05. 10:21:06

600+ hozzászólás? Pedig teljesen felesleges ezeknek a levitézlett nemzet- és hazaárulóknak, magyargyalázóknak az állandó fröcsögésével foglalkozni.

dVn · http://elvarazsoltkastely.blog.hu 2011.10.05. 10:39:46

Én kerestem a játékszabályt, valaki ellopta. Vagy már eleve bele se tették?

Kedves posztíró, légy oly kedves oszd meg velünk, neked biztosan megvan!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 10:49:39

@dVn: anyad teged sem tanitott meg ra?

ne lopj, fizess adot, ne varj semmit amiert nem dolgoztal meg es vedd tudomasul, mas is haszonert dolgozik, nem csak te.

tessek.

itt a jatekszabaly.

sexmachine 2011.10.05. 10:54:45

A poszttal valamennyire egyetértek, kiegészítésképpen: itthon nyitnék egy kocsmát/biozöldségest/kulcsmásolót. A bérlet drága, az alkalmazott drága (pedig az a pénz neki kevés), fél év után csődbe megyek. Ugyanez nyugaton: a bérleti díj több, az alkalmazott drágább, a legérdekesebb, hogy a termékem pont ugyanannyiba kerül, és nem hogy nem megyek csődbe, de évente kétszer megyek a Kajmán-szigetekre, és öt éven belül nyitok még egy boltot. Ha ez nálunk is így menne, lehet, hogy az emberek le se szarnák, hogy melyik politikusnak épp mi pottyant ki a száján, vagy kit kéne épp ledudálni az utakon. Adj pénzt az embereknek, és ne szívd a vérüket, és rá sem fogsz ismerni az országra. Szerintem ez a nagy baj a magyarokkal, hogy hagyják, hogy ez menjen, annak ellenére, hogy mostmár tisztán látszik a többség, nem pedig az, hogy jóskapista jobbikos, vagy emeszpés, tolakodik-e, vagy nem ad számlát. Ha nem az állami pénzszórásra menne el az adó, akkor többen adnának számlát.
Legyen minden úgy, ahogy a többség szeretné, tehát el kell zavarni az elkúró, megszorító korruptakat, mindet, aki még mindig kommunista diktatórikus reflexek alapján operál. Legyenek bent az országgyűlésben, mert vannak híveik, de nem ők vannak többségben. Párttá kéne szervezni a szolidaritást, vagy hadd dübörögjön még tovább, mint mizgalom, aztán hátha kijön belőle valami, amit ez a csendes többség támogatni tud. Aki egyetért velük, az emelje meg a seggét, és menjen el tüntetni.
Szóval annyiban egyetértek a posztolóval, hogy vannak morális problémák, de a főhülyék nem az emberek, hanem a politikusok. Nem fogok összeveszni sem a jobbikos haverommal, sem az emeszpéssel senki kedvéért, de bármelyik politikust a Parlamentből bármikor szarrá tudnám verni.

dVn · http://elvarazsoltkastely.blog.hu 2011.10.05. 10:56:51

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Köszönöm, ez bearanyozta a napom. Hálából küldök egy verset a kedves megszólításért cserébe ...

JÓZSEF ATTILA: TISZTA SZÍVVEL

Nincsen apám, se anyám,

se istenem, se hazám,

se bölcsőm, se szemfedőm,

se csókom, se szeretőm.

Harmadnapja nem eszek,

se sokat, se keveset.

Húsz esztendőm hatalom,

húsz esztendőm eladom.

Hogyha nem kell senkinek,

hát az ördög veszi meg.

Tiszta szívvel betörök,

ha kell, embert is ölök.

Elfognak és felkötnek,

áldott földdel elfödnek

s halált hozó fű terem

gyönyörűszép szívemen.

szgy 2011.10.05. 10:57:32

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "egyik oldalra tedd a _kedvezmenyt_, a masik oldalra azt amit _a_kedvezmenyen_felul_ fizet a hankook es a dolgozok altal fizetet jarulekot es szjat, valamint azt, hogy ugyanezen emberek mibe kerulnenek mint munkanelkuliek:-) "

és vond le belőle azokat akiket Szlovákiából hoznak át.

pizzaboy 2011.10.05. 11:02:06

@Sárga Király: - Mert magyarként többet dolgozom/unk, mint Európa más országaiban, kevesebb bérért - kiszolgáltatva saját adósságainknak.

Ott a probléma, hogy ennek csak a fele igaz, gondolom kitalálod melyik fele.

Sárga Király 2011.10.05. 11:27:50

@pizzaboy: Hát, ha magadból indulsz ki ...

Sárga Király 2011.10.05. 11:30:00

@pizzaboy: De ha így gondolod, mondd csak el egy ápolónőnek, egy tűzoltónak, egy mentősnek vagy egy szociális munkásnak, hogy lazsálnak. Gondolom, megtapsolnak majd a tisztánlátásodért.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 11:32:36

@szgy: miert is kellene levonni?

ha te hollandiaban, irorszagban, szlovakiaban dolgoznal szerinted melyik allamnak fizetnel adot?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 11:36:30

@Sárga Király: a tuzoltosag, apolonoseg, szocialis munkassag mitol zarja ki a fent irtakat?

mellesleg az egeszsegugyet, a szocialis allapotokat es pl a ciganyok elleni tamadasnal a tuzoltoi tevekenyseget megvizsgalva ezek a tortenesek abszolut nem tamasztja ala a fent emlitettek kritizalhatatlansaganak beteges mitoszat...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.05. 11:44:54

@reccs: Ja, így már értem! "Lenina hős, ki csak népének élt!" :)

EXLEXMAN 2011.10.05. 12:06:17

@A Spanyol Inkvizíció: A Spanyol Inkvizíció 0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Büffentettél fiam, most már mehetsz haza. Ostobácska!

dVn · http://elvarazsoltkastely.blog.hu 2011.10.05. 12:08:58

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Mindig lenyűgöznek az újmagyar leleményei. Namármost helyesen ugye így lenne: Nem kell így járnod...
A "nem tudsz így menni" sem stimmel, mert itt "nem akarsz így menni"-nek kellene szerepelnie. De akkor nem jönne ki a ritmus? Ja, hát Akkezdet Phiainak még egy kicsit dolgozni kellett volna rajta. Arról, hogy ezt tudtad válaszolni Jószef Attila soraira már inkább nem is mondok semmit.

pizzaboy 2011.10.05. 12:18:08

@Sárga Király: már megint a kivagyiság, meg a ki ha én nem?

Tőlem ezért nem kapsz hitelt...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 13:05:53

@dVn: ez van

nekem nem jon at egy mentalisan beteg, szuicid anarcho-kommunista lelkivilagabol fakado kolteszet:-)

megtehetem, elvegre en vagyok a celkozonseg, eldonthetem mit tarttok jonak es ertekesnek es mit nem:-)

"halat, vadat s mi szem-szajnak ingere
surgo csoport
szaz szolga hord
hogy nezni is tereh"

egyebkent az alkotoi szabadsag mond neked valamit, vagy csak ugy gondoltad mindenfele hozzaertes nelkul fikazol egy kicsit?;-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 13:21:05

@2llkedő: Igen , normalis a haromszoros visszafizetes huszoniksz ev alatt.

AKi tanult korabban kamatos kamatot, es nem hulye, fel is tudja fogni miert.

Aki tudja , mi az arfolyamkozkazat, az is fel tudja fogni.

Aki meg egyiket sem erti, nemhogy hitelt, de meg erettsegit sem kellett volna kapnia , jobb esetben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 13:23:18

Es mindezek melle senki nem nyomott pisztolyt az ember fejehez, hogy de igenis fel kell venned hitelt, raadasul CHF-ben, de meg csak azt sem lehet mondani, hogy ne lett volna valodi valasztasi lehetoseg (mnyp mas volt, kvazi meg lettek fenyegetve az emberek, aki nem lep at, az a kozosbe befizetettbol egy nagy budos lo...t kap ) .

Csigafattyú 2011.10.05. 13:53:18

Képmutató mellébeszélés a törvényeket azzal védelmezni, hogy "de hát a gyilkosság is tiltott". Nagyon jól tudja mindenki, hogy nem erről beszélek. Magyarországon az adóterhek túlnyomó részét a bérből is fizetésből élők viselik, aránytalanul többet fizetnek, mint más országokban (Magyarországon a 2. legmagasabb a jövedelemadó az egész világon!), ugyanakkor a fizetés töredéke a nyugatinak, holott messze nem vagyunk harmadik világbeli ország. Ne tessék itt mellébeszélni, hogy a magyarok munkateljesítménye nem ér annyit. Érne az, ha megfizetnék, mint ahogy ért is, amikor megfizették: a második világháború előtt Svájcot is odavertük, pedig akkor is lett volna miért rinyálni, hogy miért nincs pénz semmire (Trianon). Ehelyett nem rinyáltak, hanem tették a dolgukat. A komcsik vezették be azt a proletáröntudatot, amivel mostanság még mindig dobálóznak, a "mindenki hibás csak én nem" mentalitást. Nekik köszönhetjük azt a kötelező öngyűlöletet is, ami ebből a posztból is süt: a magyar egy szar, lusta nép, a magyar termékek szarok, a magyar állam egy szar, a magyar honvédség egy szar, minden ami magyar, az szar, és szégyellje magát, aki magyar, mert ő maga is szar. Hát anyád, az. A magadfajták miatt tartunk itt, akik ezt elültetik és sulykolják, nem a magamfajták miatt, akik dolgozunk!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 13:54:09

@tildy:): szi tildy:-)

azt hiszem, mindent leirtal..
egyebkent nemreg irta valaki, hogy a magyar oktatas legnagyobb szegyene az, hogy nemhogy erettsegizett, de diplomas emberek kurtak szet az eletuket a sajat ostobasaguk miatt, mert 21 ev alatt sneki nem vette a faradtsagot hogy az erettsegit kozgazdassagi ismeretekhez kosse.

2llkedő 2011.10.05. 13:57:01

@Csigafattyú:

"A komcsik vezették be azt a proletáröntudatot, amivel mostanság még mindig dobálóznak, a "mindenki hibás csak én nem" mentalitást."

Igazad van a narancs komcsik, akik még most is ezt fújják.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 14:14:49

@Csigafattyú: Ami rossz, azt meg kell mondani. PErsze lehet korrekten is , de ugy is , hogy fajjon.
Mikor melyik a hatasos.

Az viszont biztos, hogy itt idekinn nagyon megnezem, hogy uzleteljek-e magyarral, mert sokan bizony hoztak azt a mentalitast, amit inkabb otthon kellett volna hagyniuk. Vannak udito kivetelek, szerencsere.

De az biztos, hogy haromszor is atgondolom a dolgokat, ha magyar ceg adna ki albit, szallitana valamit, vagy adna el valamit. Akarcsak a baratok megvalogatasanal.

A magyar elelmiszer egyebkent nagyon jo, ti nem is tudjatok milyen szerencsesek vagytok odahaza a finom fustolt kolbaszokkal, tejfollel, sajttal, turoval, oszibaracklevel , turorudival:D

Ez azonban keves, hogy otthon tartson ( lasd gyerehaza... )

Sipi: jahm , elegge egyre jar az agyunk. Kar , hogy sokan , sokszor ezt magas lorol beszelesnek elik meg, mikozben szvsz nem szajkozunk mast, hogy ne legyenek mar biorobotok, azert van az embernek agya, hogy hasznalja.

Csigafattyú 2011.10.05. 14:16:38

@2llkedő: Te érted is miről beszélsz, vagy csak okádod a betűket az internetbe, és azt hiszed, mértékadó véleményformáló vagy?

Ha nem tűnt volna fel, volt egy kormányunk, amelyik 8 éven keresztül tudatosan fosztogatta az országot és támogatta a bankokat, akik a jelen helyzetet előidézték. Bűnözők kormánya volt, akik már regnálásuk alatt is annyi szart kavartak, hogy "narancsos prolik" nélkül is börtönben volt a társaság fele, mire választás következett. Eltelt másfél év, hogy leváltottuk őket, a sok proli meg máris hörög, hogy mijazhogy nincs kolbászból a kerítés mikó' MEGÍGÉRTÉK, meg mijazhogy nem lettünk gombnyomásra milliárdosok mindannyian, háhogyképzelieztetazorbán, fúúú döntsük meg a kormányt me' nem emelte fel a fizetésemet, a kurva anyját...

A "narancs komcsik" (definiáld légy szíves, amúgy egybeírandó lenne) teljesen jogosan mondják, hogy nem ők a hibásak a jelenlegi helyzetért. Egy lerabolt, beismerten elszegényített országot vettek át (lásd: "annyira vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt korábban el sem tudtuk képzelni", segítek, ezt nem a Zorbán mondta), és azt ugye nem gondolod, hogy másfél év alatt csak annyit kellett volna tenniük, hogy megpaskolják varázspálcával az országot a földgömbön, és aranytojást tojó tyúkok jelennek meg a Tescóban? Lehet kritizálni, hogy szerinted nem jó a megoldás, amit a katasztrofális helyzet megoldására kitaláltak, de hogy ők lennének az okai, az nevetséges állítás.

(Aki lefideszesez, tökön rúgom.)

Csigafattyú 2011.10.05. 14:19:56

@tildy:): Tény hogy ilyen a helyzet, de nem azért, mert a magyar genetikusan szar, hanem mert generációk óta sulykolják bele, hogy az. A németbe azt sulykolják, hogy bűnös nemzet, meg is lehet nézni, hogy elkorcsosult. Az oroszba ezzel szemben azt, hogy kemény nemzet, amelyik a legnehezebb körülmények között is győz, aztán nézd meg őket is... Nagyon el lehet ám baszni egy népet pusztán azzal, hogy hülyeségeket sutyorognak a fülébe saját magáról. Pláne ha még le is hurrogják azokat, akik ennek az ellenkezőjét gondolják.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 14:23:38

@Csigafattyú:
Azt hiszem tudom mirol beszelsz. Mint mikor a rossz szulo sulykolja a gyerekebe, hogy hulye vagy, igy az az is marad. ( ha olyan mentalitasu, ha nem, akkor kuzdeni fog ez ellen).

Egyebkent nem genetikusan az, viszont kvazi mar az emberek agyaba ivodott, nevelesi mintakba, ezt adjak at , hisz ezt latjak... :(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 14:34:01

@Csigafattyú: azert nem kell vedeni a narancsosokat, ok is gerjesztettek az igeretcunamit ( 3 szoba, 3 gyerek, 4 kerek , mindenkit a felsooktatasba! , 14. havi nyugdij) , raadasul mint kiderult, az elmult 8 evben szajjartatason meg kordonbontason kivul nem sok mindent csinaltak.

2llkedő 2011.10.05. 14:38:15

@Csigafattyú:

"Te érted is miről beszélsz, vagy csak okádod a betűket az internetbe

Ha nem tűnt volna fel, volt egy kormányunk, amelyik 8 éven keresztül tudatosan fosztogatta az országot és támogatta a bankokat, akik a jelen helyzetet előidézték. Bűnözők kormánya volt, akik már regnálásuk alatt is annyi szart kavartak"

Gondolom, magadról írtad az okádást.

Narancskomcsi?

Hát nézzük csak!

Ugyebár a narancs az egy keverék szín. Áll vörösből és sárgából. A vörös köztudomású, hogy a kommunisták színe, a sárga pedig az irígységé, ebből következően a narancs az irígy kommunisták színe.

Cliff 2011.10.05. 14:38:15

erre az irasra kar volt idot pocsekolni.
szornyuen szar, demagog, egyoldalu, szelsoseges...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 14:40:29

@Cliff: kozel 700 komment es a hozzad hasonlok talalva erzik magukat.

abszolut nem volt felesleges:-D

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 14:48:51

@Csigafattyú: "Ha nem tűnt volna fel, volt egy kormányunk, amelyik 8 éven keresztül tudatosan fosztogatta az országot és támogatta a bankokat, akik a jelen helyzetet előidézték."

az van, te kommunista proligyerek, hogy ez a mukodo kapitalizmus.

az, hogy te kommunista vagy es buta nem jelenti azt, hogy barkit, aki nalad okosabb, ugyesebb, eletrevalobb, gazdagabb azt korlatozni kell, hogy a hozzad hasonlo kis nyomoroncok nehogy veletlenul is radobbenjenek a sajat semmirevalosagukra...

Csigafattyú 2011.10.05. 15:06:46

@tildy:): Miért, mit tettek volna ellenzékben? Hoztak volna jobb törvényeket? Persze hogy csak a szájuk járt, mást mi a fenét csináltak volna?

2llkedő, te meg ne akard szellemesnek vélt szóviccekkel csillogtatni minimális politikai műveltségedet, mert csak magadat égeted. Egy párt arculati színéből vezeted le, hogy ők "irigy kommunisták", és ezt érvnek nevezed? Ne röhögtess! Akkor a T-Com ugye céklát forgalmaz?

Csigafattyú 2011.10.05. 15:07:42

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Kommunista proligyerek a nénikéd, te paraszt. Társalkodás veled lezárva.

2llkedő 2011.10.05. 15:10:12

@Csigafattyú:

"Akkor a T-Com ugye céklát forgalmaz?"

Még az is lehet! A mai világban bármi megtörténhet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.05. 15:16:41

@Csigafattyú: Ha en a szakmamban jo vagyok, es nem tudok ervenyesulni, mert mas a fonok, akkor gyurom magam a szakmamban, es amikor ismet megmerettetesre kerula sor, akkor kidolgozott tervem van a dolgokra.

Na ez nem volt meg nekik. Csak a szajuk jart, nem csinaltak 8 evig semmit, nem dolgoztak ki semmit, nem volt kesz tervuk, csak ugatni tudtak. Na ez a problema.

Dolgozni kellett volna, kesz tervekkel ott allni mar a valasztasokon, gazdagsagi mutatokkal, gazdasagi becslesekkel. Volt ilyen ? Nem.

Ellenzekben is lehet am dolgozni, az ellenzek nem egyenlo lablogatassal...

2llkedő 2011.10.05. 15:23:27

@tildy:):

"Dolgozni kellett volna, kesz tervekkel ott allni mar a valasztasokon, gazdagsagi mutatokkal, gazdasagi becslesekkel. Volt ilyen ?"

Volt! A FIDESZ-nek mindig is volt, van, lesz programja. Most is készen állnak a kormányzásra.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.10.05. 16:17:52

@Csigafattyú: a tarsalgashoz el kellene erned a szintemet...:-)

felemelkedni a proliszintrol polgari - nem fideszi ertelemben, mert a fideszi ertelemben vett polgar = proli -, tudatos allampolgari szintre.

amikor az allam a szolgad, nem az uralkodod es eppen ezert ahhhoz meltoan is intezed az eleted. felelosseg a tetteidert, gerinc, hogy belasd a sajat felelossegedet es agy, hogy tanulj a hibaidbol. amig bankarkormanyzol, gyurcsanyozol, elmutnyovcevezel, budos szaju proli maradsz:-)

popocatepetl 2011.10.05. 20:00:08

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: azért el ne ájulj, mert a tetűhintás haverjaid ideböffentettek egy leminősítést! ki nem szarja le őket? ki nem szar le téged?

popocatepetl 2011.10.05. 20:01:43

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Minek finomkodni veled amikor csak egy takony proli vagy? Tehát: A jó tetves kurva anyád, te retkes senkiházi!
süti beállítások módosítása